Σελίδες

Translate

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Νεκρός και τέταρτος εργάτης από το έγκλημα στα ΕΛΠΕ

Το αίμα νεκρών και τραυματισμένων βαραίνει την κυβέρνηση και την εργοδοσία. Ξεκίνησε χτες στον Πειραιά το εφετείο για την υπόθεση του «FRIENDSHIPGAZ»
Το «Friendshipgas» «καπνίζει» ακόμα, λίγη ώρα μετά το «ατύχημα» που έστειλε στο θάνατο οκτώ εργάτες
Το «Friendshipgas» «καπνίζει» ακόμα, λίγη ώρα μετά το «ατύχημα» που έστειλε στο θάνατο οκτώ εργάτες
Κατέληξε και τέταρτος εργάτης από τους έξι συνολικά που τραυματίστηκαν στο εργοδοτικό έγκλημα στα ΕΛΠΕ, στις 8 Μάη. Πρόκειται για τον 31 ετών Κώστα Μαγγούρα, που νοσηλευόταν στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο με πολλαπλά εγκαύματα. Στις 23 του μήνα, είχε πεθάνει ένας ακόμα εργαζόμενος, ενώ την Τρίτη 19 Μάη είχαν χάσει τη μάχη με το θάνατο, δύο ακόμη πολυτραυματίες, με διαφορά μερικών ωρών.
Το αίμα των τεσσάρων νεκρών και των δύο τραυματιών βαραίνει την κυβέρνηση και την εργοδοσία, που στο πόρισμά τους βγάζουν λάδι την εταιρεία για τις συνθήκες δουλειάς και αποδίδουν το «ατύχημα» σε ανθρώπινο λάθος, νομιμοποιώντας ακόμα και τα δωδεκάωρα δουλειάς στις εργασίες του «shut down». Η ευθύνη τους είναι μεγάλη, ιδιαίτερα μπροστά στις εργασίες συντήρησης που ξεκινάνε σε λίγες μέρες στο διυλιστήριο της «Πετρόλα», στην Ελευσίνα.
Κι ενώ τα στοιχεία βοούν, η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής αρνήθηκε να συζητηθεί το πόρισμα της επιτροπής που όρισε η διοίκηση των ΕΛΠΕ για να διερευνήσει τα αίτια του «εγκλήματος», συνεχίζοντας την προσπάθεια να καλύψει τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης και της διοίκησης των ΕΛΠΕ. Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» πρότειναν την καταδίκη του πορίσματος και η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου αποφάσισε να μη συζητηθεί.
Ο θάνατος του τέταρτου εργάτη στα ΕΛΠΕ συνέπεσε σχεδόν με την έναρξη της δίκης σε δεύτερο βαθμό για ένα άλλο έγκλημα της εργοδοσίας, που έγινε στις 24 Ιούλη του 2008 στο αεράδικο πλοίο «FRIENDSHIPGAZ», όπου σκοτώθηκαν εφτά μεταλλεργάτες και ένας ναυτεργάτης, στη διάρκεια επισκευής, που γίνονταν στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη.
Το πόρισμα και αυτής της υπόθεσης οδήγησε στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του εργάτη Βασίλη Καββαδία, ο οποίος σώθηκε την τελευταία στιγμή από θαύμα, αφού δούλευε μαζί με τους υπόλοιπους που δεν τα κατάφεραν να βγουν από το πλοίο μετά την έκρηξη. Μάλιστα, η απόφαση του δικαστηρίου που βγήκε στις 29/7/2013, κατέληγε ότι ο μεταλλεργάτης είναι συνυπεύθυνος για την «παγίδα θανάτου» που έστησαν σε βάρος του και σε βάρος των οκτώ νεκρών εργατών, εφοπλιστές και εργολάβοι, καταδικάζοντάς τον σε 5,5 χρόνια φυλακή!
Σε 11 χρόνια φυλακή καταδικάστηκαν οι εργολάβοι που είχαν αναλάβει τις εργασίες στο πλοίο και δεν «αγγίχτηκε τρίχα» από τον εφοπλιστή και την εταιρεία του. Η δίκη επαναλαμβάνεται από χτες στον Πειραιά (αναβλήθηκε για τις 10/6), χωρίς όμως να κληθούν να καταθέσουν βασικοί μάρτυρες, όπως ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου και άλλοι που είχαν άμεση αντίληψη των συνθηκών του «ατυχήματος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου