Μια βδομάδα πλούσια σε κινητοποιήσεις και διεργασίες στο συνδικαλιστικό κίνημα είναι αυτή που συμπληρώνεται σήμερα. Η απόφαση της κυβέρνησης να επισπεύσει την εφαρμογή των βάρβαρων μέτρων, με την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα στις αρχές της βδομάδας, σήμανε συναγερμό στα ταξικά συνδικάτα, που απέδειξαν ότι έχουν την ετοιμότητα και την ικανότητα να δίνουν άμεση και αποφασιστική απάντηση.
Εκεί βρέθηκαν λίγο νωρίτερα και οι συνταξιούχοι, που προειδοποίησαν την κυβέρνηση να μη διανοηθεί να πειράξει τα ήδη σακατεμένα ασφαλιστικά δικαιώματα, αλλά και οικαθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, που απολύθηκαν και πριν τις εκλογές του Γενάρη ο ΣΥΡΙΖΑ τις «τάιζε» με υποσχέσεις για επαναπρόσληψη, χωρίς φυσικά να το κάνει.
Αργά το απόγευμα, το αγωνιστικό κλίμα τονώθηκε κι άλλο από το γλέντι που στήθηκε με μουσική, καλό φαγητό που παρασκευάστηκε επί τόπου από το Σωματείο Επισιτισμού - Τουρισμού και πολύ χορό μέχρι αργά. Το υπουργείο Εργασίας παρέμεινε κατειλημμένο μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής. Εκεί μεταφέρθηκε η μεγάλη συγκέντρωση που οργάνωσε το ΠΑΜΕ ενάντια στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, με κατάληξη τη Βουλή.
Το πρωί της Δευτέρας, οιδυνάμεις του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη διαδήλωσαν ενάντια στο ξεπάτωμα της Κοινωνικής Ασφάλισης, με συγκέντρωση μπροστά από το κεντρικό κατάστημα του ΙΚΑ, στην πρόσοψη του οποίου κρέμασαν ένα γιγαντοπανό με το σύνθημα: «ΟΧΙ στη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης, στις ομαδικές απολύσεις, στους πλειστηριασμούς, στη φτώχεια, στην ανεργία. Δούλοι του 21ου αιώνα δε θα γίνουμε».
Την ίδια ώρα, στο συνεταιριστικό εργοστάσιο ΤΡΙΚΚΗ στα Τρίκαλα, οι εργαζόμενοι, συσπειρωμένοι στην Επιτροπή Αγώνα που συγκρότησαν με πρωτοβουλία συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στο εργοστάσιο και ξεπερνώντας τη συμβιβασμένη συνδικαλιστική πλειοψηφία, έβαζαν τις βάσεις για να αγωνιστούν ενάντια στις ατομικές συμβάσεις με μείωση μισθού έως και 30%, πρόταση που είχαν ήδη απορρίψει δύο φορές σε Γενική Συνέλευση.
Την Τρίτη, όταν οριστικοποιήθηκε πλέον το χρονοδιάγραμμα της συζήτησης της ψήφισης από τη Βουλή του αντιλαϊκού πολυνομοσχεδίου, το ΠΑΜΕ ανακοίνωσε συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα για την Παρασκευή. Την ίδια μέρα, βασικά υπουργεία της κυβέρνησης βρέθηκαν σε κλοιό απόεργαζόμενους στους ΟΤΑ, οικοδόμους, μεταλλεργάτες, εκπαιδευτικούς, συνταξιούχους και ανάπηρους.
Στο υπουργείο Εργασίας, τα Συνδικάτα ΟΤΑ, Μετάλλου και Οικοδόμων διαδήλωσαν, συνοδεία απορριμματοφόρων, ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης να καταργήσει τα ΒΑΕ σε ειδικότητες των ΟΤΑ, ως το πρώτο βήμα για το παραπέρα ξήλωμα του θεσμού. Στα γραφεία της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ, αναπληρωτές, αδιόριστοι και εν ενεργεία εκπαιδευτικοί, μαζί με συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, διαμαρτυρήθηκαν στον υπουργό Εργασίας για τα τεράστια κενά και τα αντιασφαλιστικά μέτρα, ενώ η ΣΕΑΑΝ στο υπουργείο Οικονομικών έθεσε με κινητοποίηση τα αιτήματα του αγωνιστικού αναπηρικού κινήματος.
Το ίδιο απόγευμα, στο Βόλο, η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕοργάνωσε συγκέντρωση αλληλεγγύης στους εργαζόμενους της ΒΙΣ, καθώς και της «Χαλυβουργίας», όπου οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, αντιδρώντας στα σχέδια της εργοδοσίας για απολύσεις στη μία περίπτωση και επιβολή εκ περιτροπής εργασίας στην άλλη.
Τη Πέμπτη, ήταν προγραμματισμένο στο υπουργείο Εργασίας να παρουσιαστεί το πόρισμα - λαιμητόμος για τη μεταρρύθμιση στην Κοινωνική Ασφάλιση. Το ξημέρωμα, όμως, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και συνδικάτα πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη στο κτίριο και ανάρτησαν στην πρόσοψή του ένα γιγαντοπανό με την υπογραφή του ΠΑΜΕ.
Από εκείνη την ώρα, ο χώρος μπροστά στο υπουργείο μετατράπηκε σε βήμα - καταγγελία της αντιλαϊκής πολιτικής από δεκάδες σωματεία και φορείς που έπαιρναν το λόγο, χαιρέτιζαν την κινητοποίηση και έβαζαν τα αιτήματά τους. Ανάμεσα σε άλλους, στην κινητοποίηση συμμετείχαν η ΟΓΕ, αλλά και το ΜΑΣ, που λίγο νωρίτερα είχε κάνει κινητοποίηση στα γραφεία του ΟΑΣΑ για ζητήματα που αφορούν τις μετακινήσεις των φοιτητών - σπουδαστών.
ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
|
ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου