Σελίδες

Translate

Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018

Την οργάνωσή μας και την απεργία δεν τα παραδίδουμε στην εργοδοσία!


Αποσπάσματα από τις ομιλίες στην απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα
Στο βήμα ο Μ. Καραντούσας
Στο βήμα ο Μ. Καραντούσας
Στην απεργιακή συγκέντρωση της Παρασκευής στην Αθήνα, ομιλίες έκαναν ο Βασίλης Σταμούλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, και ο Μανώλης Καραντούσας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών.
Ο Β. Σταμούλης, στην ομιλία του, υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Με τις κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών ξεσκεπάσαμε την προπαγάνδα τους, την αντιλαϊκή πολιτική τους που μονιμοποιεί και διευρύνει την αντεργατική λαίλαπα. Γι΄αυτό και λυσσάξανε, γι΄ αυτό και καταφεύγουν στα ψέματα και τις αθλιότητες εναντίον του κινήματός μας. Η απάντησή μας είναι τις μέρες που απομένουν έως και τη Δευτέρα να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να εκφραστεί η αντίθεση, η μαζική κατακραυγή των εργαζομένων στην παρέμβαση των εργοδοτών και του κράτους στο συνδικαλιστικό κίνημα, στον έλεγχο της λειτουργίας των συνδικάτων, στην κατάργηση ουσιαστικά του απεργιακού δικαιώματος.
Εχουν το θράσος να επικαλούνται τη "δημοκρατία" τους που σταματάει στους μαντρότοιχους των εργοστασίων, των χώρων δουλειάς και κυριαρχούν οι εκβιασμοί και οι απολύσεις, η απληρωσιά, οι Ενώσεις Προσώπων και το τσάκισμα των μισθών, οι ατελείωτες ώρες δουλειάς και η πληρωμή με κουπόνια. Η εργοδοτική τρομοκρατία και η ασυδοσία. Αυτή είναι η δημοκρατία των μονοπωλιακών ομίλων». Οπως σημείωσε «η ανάπτυξή τους και η ικανοποίηση των αναγκών μας δεν συμβαδίζουν. Συγκρούονται. Γι΄ αυτό η ανάπτυξή τους απαιτεί σιγή νεκροταφείου, πάει πακέτο με το χτύπημα της οργάνωσης των εργαζομένων, του απεργιακού δικαιώματος». Γι' αυτό, τόνισε, ο ΣΕΒ πετάει την σκούφια του για το πολυνομοσχέδιο, γι' αυτό η ΝΔ υπερθεματίζει πάνω στην αντιαπεργιακή διάταξη της κυβέρνησης.
Ο Β. Σταμούλης
Ο Β. Σταμούλης
Ολοι αυτοί, υπογράμμισε, «έχουν στο πλάι τους, τους ανθρώπους στο συνδικαλιστικό κίνημα», «στη ΓΣΕΕ αλλά και σε αρκετές δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις όπως στο ΕΚΑ, στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, στην Ομοσπονδία Μετάλλου, που όχι μόνο αρνήθηκαν την πρόταση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ για απεργιακή απάντηση στα μέτρα - φωτιά του πολυνομοσχεδίου και του χτυπήματος του δικαιώματος της απεργίας, αλλά πάλεψαν με λύσσα ενάντιά της. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ που τοποθετήθηκε την Πέμπτη στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο και το χαρακτήριζε τάχα κατάπτυστο, είναι πρόεδρος στην ΟΙΥΕ, στην οποία μαζί με την παράταξη των ΣΥΡΙΖΑ/ΛΑΕ, αρνήθηκαν από κοινού και πάλεψαν με σθένος ενάντια στην πρόταση για απεργία. Ιδια στάση είχαν και στο ΕΚΑ με ενιαία στάση των δυνάμεων των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΕΑΚ, καταψηφίζοντας την πρόταση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ που είχε κατατεθεί πριν από τα Χριστούγεννα, με το πρόσχημα ότι οι μέρες για την προετοιμασία της κινητοποίησης είναι λίγες, ενώ στη συνέχεια σκαρφίστηκαν και πρότειναν απεργία ύστερα από 2 μήνες. Αυτές είναι οι δυνάμεις που κάθονται στο σβέρκο των εργαζομένων. Οι άνθρωποι της εργοδοσίας, τα πιο πιστά σκυλιά των αφεντικών. Είναι επικίνδυνοι και πρέπει να το πληρώσουν ακριβά, να απομονωθούν από κάθε εργαζόμενο και τίμιο συνδικαλιστή».
Δεν θα επιτρέψουμε στα κοράκια να μας πάρουν τα σπίτια
Στο ζήτημα των πλειστηριασμών σε βάρος λαϊκών νοικοκυριών στάθηκε στην ομιλία του ο Μ. Καραντούσας, σημειώνοντας: «(...) Από τη σημερινή απεργιακή συγκέντρωση θέλουμε να φτάσει το μήνυμα της αντίστασης μέσα σε όλα τα εργοστάσια, επιχειρήσεις, γειτονιές, ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κυβέρνηση - τραπεζίτες και κοράκια να μας πάρουν τα σπίτια. Τα συνδικάτα να (...) προτρέψουν τους εργαζόμενους όχι μόνο να μπουν στον αγώνα αλλά και να κάνουν γνωστό το πρόβλημα ώστε μαζί με όλους τους υπολοίπους να βάλουν εμπόδια στις κατασχέσεις των σπιτιών τους. Να πάρουν αποφάσεις για κινητοποιήσεις με στάσεις εργασίας ακόμα και απεργία αν προσπαθήσουν να πάρουν σπίτι συναδέλφου.
Μαζί με τις Λαϊκές Επιτροπές στις γειτονιές να συντονίσουν τη δράση τους με συνεχείς πρωτοβουλίες στα ειρηνοδικεία, στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, να μπει εκεί το ζήτημα και να πάρουν αποφάσεις στήριξης προστασίας της λαϊκής κατοικίας από όλους τους επίδοξους ληστές. Να αναλάβει ο καθένας την ευθύνη του. Να γίνει υπόθεση όλης της εργατιάς, των ανέργων, των φτωχών αγροτών και αυτοαπασχολουμένων, να εκφραστεί στην πράξη η δύναμη της αλληλεγγύης ώστε να μην πέσει κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη.
Είναι βαθιά νυχτωμένοι αν νομίζουν ότι θα κάτσουμε να τους κοιτάμε με σταυρωμένα τα χέρια να πετάνε τα παιδιά μας, τους γερόντους μας, εμάς τους ίδιους στο δρόμο. Δηλώνουμε ότι θα το πληρώσουν πολύ ακριβά, το ταξικό κίνημα έχει αποδείξει ότι ούτε φοβάται ούτε πιάνουν οι απειλές και οι εκβιασμοί της κυβέρνησης και των αφεντικών τους. Απαιτούμε: Κανένας πλειστηριασμός λαϊκής κατοικίας, καμία κατάσχεση. Κατάργηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Προστασία με νόμο της λαϊκής κατοικίας».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συγκέντρωση και πορεία με διπλό μήνυμα
Οι ταξικές δυνάμεις ανάρτησαν πανό στον Λευκό Πύργο την Πέμπτη
Οι ταξικές δυνάμεις ανάρτησαν πανό στον Λευκό Πύργο την Πέμπτη
Στη Θεσσαλονίκη από το πρωί της Παρασκευής δόθηκε με επιτυχία η μάχη της απεργίας σε μια σειρά χώρους δουλειάς, όπως τα εργοτάξια του Μετρό που νέκρωσαν, ενώ εξορμήσεις πραγματοποιήθηκαν σε επιχειρήσεις τροφίμων, ποτών και χάρτου στη Σίνδο, αλλά και σε εμπορικά καταστήματα στο κέντρο της πόλης. Χιλιάδες εργαζόμενοι, παρά τη βροχή, έδωσαν μαχητικό «παρών» στην απεργιακή συγκέντρωση που έγινε στο Αγαλμα Βενιζέλου και στην πορεία που ακολούθησε στους δρόμους της πόλης.
Η πορεία στάθηκε αρχικά έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου διαδηλωτές έγραψαν συνθήματα στην πύλη. Στη συνέχεια κατευθύνθηκε και ολοκληρώθηκε έξω από το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Εκεί συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν παρέμβαση στον πρόεδρο του ΕΚΘ, καταγγέλλοντας τον υπονομευτικό ρόλο του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, που αρνήθηκε να πάρει απόφαση για απεργία. Τα στελέχη του ΠΑΜΕ κατονόμασαν τους εργοδοτικούς - κυβερνητικούς συνδικαλιστές ως τους πρώτους υπονομευτές των εργατικών αγώνων και οργανωτές των απεργοσπαστικών μηχανισμών.
Στην είσοδο του κτιρίου έγραψαν συνθήματα όπως «Εξω τα τσιράκια της εργοδοσίας από τα σωματεία», ενώ ανέδειξαν τον πραγματικό ρόλο της πλειοψηφίας της διοίκησής του, μετονομάζοντας το ΕΚΘ σε «Εργοδοτικό Κέντρο Θεσσαλονίκης». Το αγωνιστικό ραντεβού ανανεώθηκε για το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ τη Δευτέρα 15/1, στις 6.30 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.
Ξεσκέπασαν τον ασφαλίτη
Η πορεία στη Θεσαλονίκη
Η πορεία στη Θεσαλονίκη
Στη διάρκεια της κινητοποίησης επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν συνεχίζει μόνο την αντιλαϊκή πολιτική των προηγούμενων, αλλά διατηρεί σε πλήρη εγρήγορση και το «συνδικαλιστικό» της Ασφάλειας. Απόδειξη ότι την Παρασκευή, η περιφρούρηση εντόπισε και έβγαλε έξω από την πορεία έναν ασφαλίτη που βρισκόταν εκεί σε διατεταγμένη υπηρεσία.

Απεργιακές περιφρουρήσεις και παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς
Από την περιφρούρηση στο «Royal Olympic»
Από την περιφρούρηση στο «Royal Olympic»
Τη μάχη της απεργιακής περιφρούρησης έδωσαν την Παρασκευή απεργοί σε χώρους δουλειάς σε όλη τη χώρα, απευθύνοντας κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στις απεργιακές συγκεντρώσεις Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων και Συνδικάτων.
Μεταξύ άλλων, στην Αθήνα, το Σωματείο Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Royal Olympic»κάλεσε τους εργαζόμενους να απεργήσουν και να διαδηλώσουν ενάντια στη σύγχρονη σκλαβιά, στην εκ περιτροπής εργασία, για σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους. Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας βρέθηκε έξω από το κατάστημα «The Mart» στου Ρέντη. Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες μέρες, στο συγκεκριμένο κατάστημα, απολύθηκε εργαζόμενος, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου.
Παράλληλα, παρέμβαση ενάντια στα «δουλεμπορικά γραφεία», στην «ενοικιαζόμενη εργασία» και την αιχμαλωσία των εργαζομένων με ολιγόμηνες συμβάσεις, πραγματοποίησε το πρωί της Παρασκευής το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου. Η κινητοποίηση έγινε στην εταιρεία «Trenkwalder - Job Centres», από την οποία «ενοικιάζει» εργαζόμενους με συμβάσεις λίγων μηνών η επιχείρηση «Αφοί Βλάχου». Η αντιπροσωπεία του Συνδικάτου απαιτεί την μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων που δουλεύουν ως «ενοικιαζόμενοι».
Για τους εργαζόμενους στη διανομή Τύπου η απεργία πραγματοποιήθηκε από τις 5 μ.μ. της Πέμπτης έως τις 5 μ.μ. της Παρασκευής. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών οργάνωσε μαζική απεργιακή περιφρούρηση στην πύλη του πρακτορείου της «Αργος». Οι απεργοί διαδήλωσαν την αντίδρασή τους στο αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο, αλλά και για μια σειρά κλαδικά προβλήματα: Για τους περίπου 250 εργαζόμενους του πρακτορείου «Ευρώπη» που παραμένουν απλήρωτοι από τον Ιούλη, καθώς η εταιρεία έχει υποβάλει αίτηση πτώχευσης, για την επέκταση των εργολάβων στην «Αργος», τις καθυστερήσεις πληρωμών στους εργαζόμενους.

Από την απεργιακή περιφρούρηση στο πρακτορείο εφημερίδων «Αργος»
Από την απεργιακή περιφρούρηση στο πρακτορείο εφημερίδων «Αργος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου