Σελίδες

Translate

Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Κυβέρνηση, κεφάλαιο και ΝΑΤΟ στήνουν δόκανο στο λαό


Με αφορμή τις συνεχείς, τις τελευταίες μέρες, τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, έγινε ακόμη πιο καθαρό ότι ΝΑΤΟ και ΗΠΑ επ' ουδενί εγγυώνται τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και την «ειρήνη» στην περιοχή.
Αντίθετα, οξύνουν την αντιπαράθεση με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο - με τα όπλα και ό,τι αυτό συνεπάγεται - ζωνών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.
Αντιπαράθεση όπου χώνονται μέχρι τα μπούνια η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και οι άλλες αστικές πολιτικές δυνάμεις, ώστε να εξυπηρετήσουν τους στόχους των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων για γεωστρατηγική τους αναβάθμιση, προκειμένου να διεκδικήσουν μεγαλύτερη λεία στην κατοπινή μοιρασιά.
Αντιπαράθεση, ανταγωνισμοί και παζάρια άκρως επικίνδυνα για το λαό, όλους τους λαούς της περιοχής.
Ελεγχος του διαδρόμου
Σ' ένα τέτοιο πλαίσιο, η τουρκική προκλητικότητα ξεδιπλώθηκε μεσοβδόμαδα - με παραβιάσεις και αερομαχίες - πάνω από Λέσβο, Χίο και Οινούσσες, υπό τα βλέμματα, μάλιστα, της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2 που αναπτύχθηκε στο Αιγαίο, αξιοποιώντας το ζήτημα διαχείρισης του Προσφυγικού, με κύρια όμως αποστολή τον έλεγχο του θαλάσσιου διαδρόμου από Νότιο Αιγαίο μέχρι Μαύρη Θάλασσα, επιτηρώντας τις αντίστοιχες κινήσεις των ρωσικών πλοίων με κατεύθυνση τη Συρία.
Στρατιωτική παρουσία με στήριξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που κάλεσε, άλλωστε, εδώ τα ΝΑΤΟικά πλοία, ενώ μια σειρά Αμερικανοί και ΝΑΤΟικοί αξιωματούχοι, όπως και Ελληνες αναλυτές, επιβεβαίωναν στο διάβα των ημερών όσα έλεγε από την πρώτη κιόλας στιγμή το ΚΚΕ για το πραγματικό περιεχόμενο της επιχείρησης της λυκοσυμμαχίας στο Αιγαίο.
Κι άλλες δυνάμεις στον άξονα
Στα παραπάνω, μάλιστα, προστέθηκαν τις τελευταίες μέρες και συγκεκριμένες εξελίξεις σε επιχειρησιακό επίπεδο: Μία από τις φρεγάτες της SNMG2, που υποτίθεται αναπτύχθηκε στο Αιγαίο για το Προσφυγικό, ηκαναδέζικη «FREDERICTON», έφυγε και... πήγε στη Μαύρη Θάλασσα, όπου συνέστησε υπο-ομάδα της SNMG2, την SNMG - TU2, για «αεροναυτικά γυμνάσια» εκεί, κινητοποιώντας κι άλλες δυνάμεις της λυκοσυμμαχίας, στο πλαίσιο της συγκέντρωσης ακόμα περισσότερων πολεμικών μέσων του ΝΑΤΟ, και ελέγχοντας τελικά όλο το δίαυλο που διασχίζουν ρωσικά πολεμικά πλοία, από Μαύρη Θάλασσα, Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, για να φτάσουν στη Συρία.
Π.χ. στην SNMG - TU2 εντάχθηκε αρχικά βουλγαρική κορβέτα, τώρα είναι ενταγμένη ρουμανική φρεγάτα, ενώ - σύμφωνα με τα όσα το ίδιο το ΝΑΤΟ διαχέει - θα ενταχθούν και τουρκικά υποβρύχια, πλοία και αεροσκάφη.
Σύμφωνα, άλλωστε, με τις σχετικές ανακοινώσεις και δηλώσεις των ίδιων των ΝΑΤΟικών: «Η FREDERICTON είναι στη Μαύρη Θάλασσα ώστε να επαναβεβαιώσει τους συμμάχους στην περιοχή για τη συλλογική άμυνα της Συμμαχίας (...) την ικανότητα του ΝΑΤΟ να λειτουργεί σε δυναμικούς θαλάσσιους τομείς».
Και συνεχίζουν: «Η αξία της πολυεθνικής εκπαίδευσης με τους συμμάχους μας, Βουλγαρία, Ρουμανία και Τουρκία, είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της θαλάσσιας διαλειτουργικότητας της Συμμαχίας (...) Η ανάπτυξη και οι δραστηριότητές μας στη Μαύρη Θάλασσα θα ενισχύσουν και θα συνεχίσουν να οικοδομούν τους δεσμούς της συμμαχίας μας. Το να είναι σε θέση να εκτελεί αυτή την ταυτόχρονη ανάπτυξη(σ.σ. σε Αιγαίο και Μαύρη Θάλασσα)στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων δραστηριοτήτων της SNMG2, μιλά από μόνη της για τη μεγάλη μας ευελιξία ως Task Force».
Δένουν αεράμυνα με τους «Patriot»
Επιπρόσθετα, ο μόνιμος εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Ντάγκλας Λουτ,επισκέφτηκε την Τρίτη τον Ελληνα ομόλογό του στις Βρυξέλλες, Μιχ. Διάμεση, προκειμένου να τον ενημερώσει ότι οι Αμερικανοί θέλουν να «συνεισφέρουν» στη ΝΑΤΟική «δραστηριότητα» στο Αιγαίο, αρχικά με ένα πλοίο που θα συμμετάσχει στις ΝΑΤΟικές περιπολίες. Μια πρώτη τέτοια συνεννόηση είχε γίνει εδώ και μερικές βδομάδες, σε συνάντηση στην Αθήνα του Ελληνα υπουργού Αμυνας με το διοικητή του 6ου Αμερικανικού Στόλου, για αποστολή εδώ τουλάχιστον ενός αμερικανικού πλοίου.
Στην αμερικανική «προσφορά» εντάσσεται και η παραχώρηση αεροστάτων επιτήρησης, τα οποία θα ίπτανται αγκυροβολημένα σε ελληνικά νησιά, στραμμένα προς τις τουρκικές ακτές. Υποτίθεται ότι θα δίνουν, ηλεκτρονικά, εικόνα κινήσεων δουλεμπορικών βαρκών και πλοιαρίων που θα αποπλέουν από τις τουρκικές ακτές, στις δυνάμεις Ελλάδας, Τουρκίας και Frontex, ώστε να επεμβαίνουν και να διακόπτουν την πορεία των δουλεμπορικών προς Ελλάδα...
Πρόκειται για άλλο ένα παραμύθι. Τέτοιες δυνατότητες ανίχνευσης υπάρχουν - όπως επιβεβαιώνουν αρμόδιοι παράγοντες - ήδη, στα πλοία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, όπως υπάρχουν και στα πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, και δεν χρειάζονται παραπέρα μέσα.
Τα αερόστατα των Αμερικανών στόχο έχουν να αναπτυχθούν εδώ ως πρόσθετα μέσα αεράμυνας, σε σύνδεση με τις συστοιχίες «Patriot» που οι ΝΑΤΟικοί έχουν ήδη μεταφέρει στην Τουρκία για «προστασία» της από τα ρωσικά μαχητικά.
Η Μόσχα «παρακολουθεί»
Σημειωτέον, ρωσικές πηγές στην Αθήνα αναφέρουν ότι η Μόσχα προσώρας δεν επεμβαίνει, αλλά παρακολουθεί προσεκτικά όσα συμβαίνουν με το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο...
Ολα αυτά, ενώ εντείνονται οι προσπάθειες της εγχώριας αστικής τάξης για γεωστρατηγική της αναβάθμιση μέσα από βαθύτερη εμπλοκή - με πρόσχημα «τρομοκρατία» και Προσφυγικό - στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.
Προσπάθειες που αποτυπώθηκαν και σε συνέδριο που έγινε μεσοβδόμαδα στην Αθήνα, με συνδιοργανωτή το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, υπό την αιγίδα του υπουργείου Αμυνας και θέμα τη θέση της χώρας «στο επίκεντρο γεωπολιτικών εξελίξεων και προσφυγικών ροών».
Στο παζάρι πληροφορίες και Σούδα
Ξεκαθαρίστηκε εκεί ότι η εγχώρια αστική τάξη έχει γεωστρατηγικές προτεραιότητες σε 4 περιοχές: Ευρώπη, Βαλκάνια, Εύξεινο Πόντο και Ανατολική Μεσόγειο. `Η όπως είπε στο ίδιο συνέδριο ο υπουργός Αμυνας της κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία χώνεται με τα μπούνια στους τέτοιους επικίνδυνους για το λαό σχεδιασμούς, σε όφελος των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων: «Η Ελλάδα (...) θα συνεργαστεί (...) προκειμένου να ενισχυθεί η απόφαση του ΝΑΤΟ για τη δημιουργία μιας υπηρεσίας πληροφοριών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα θα αποτελέσει την πρώτη χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ που δημιουργεί αυτή τη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών» προς έλεγχο των προσφυγικών ροών και των τζιχαντιστών.
Βγάζοντας, εξάλλου, στο ιμπεριαλιστικό παζάρι ως «ατού» του κεφαλαίου τη γεωστρατηγική θέση της χώρας, είπε: «Η Ελλάδα αποτελεί μία από τις κομβικές θέσεις στο διεθνή γεωπολιτικό χώρο. Μεταξύ άλλων, δεσπόζει στο κρίσιμο γεωσύστημα της Ανατολικής Μεσογείου που ενώνει το Δυτικό Κόσμο με το ενεργειακό κέντρο του κόσμου, τη Μέση Ανατολή». Εκεί ακριβώς η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διεκδικεί να έχει η Σούδα ρόλο «επίκεντρου» στους ΝΑΤΟικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. `Η όπως είπε ο υπουργός,«η κύρια βάση του ΝΑΤΟ στην περιοχή είναι η Σούδα, που τους επόμενους μήνες θα ενισχυθεί και παραπέρα, κι αυτό που ζητάμε από τους συμμάχους είναι η Σούδα να είναι το επίκεντρο του πλέγματος ασφαλείας στην περιοχή από τη Σικελία έως την Ανατολική Μεσόγειο».
Γκριζάρισμα του Αιγαίου
Το πρόβλημά, βέβαια, είναι ότι αντίστοιχα «ατού» προβάλλει και η τουρκική αστική τάξη: τη γεωστρατηγική της θέση, τις βάσεις της, τις Ενοπλες Δυνάμεις της, την πρεμούρα της να παίξει ενεργά στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και βεβαίως τη σημαντική στρατιωτική της δύναμη.
Πηγές από το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου περίπου παραδέχονται τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της Τουρκίας τελευταία, όπως της την έχουν αναγνωρίσει οι λυκοσυμμαχίες ΝΑΤΟ και ΕΕ στο ενδοϊμπεριαλιστικό παζάρι. Π.χ. δίνοντας μια ερμηνεία για την όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο, αναφέρουν: «Με πάτημα τη διαχείριση του Προσφυγικού, τον περιορισμό των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη, η Αγκυρα ξέρει ότι είναι "από πάνω" και πιέζει την ΕΕ για να αποσπάσει κι άλλα (κονδύλια, άνοιγμα και νέων κεφαλαίων στις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις ή ό,τι άλλο), με βασικό μοχλό, σε αυτή τη φάση, την πίεση που ασκεί στο Αιγαίο και την Ελλάδα ως κράτος - μέλος της ΕΕ».
Επιπλέον, ενώ η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έσπευσε να παραχωρήσει στη λυκοσυμμαχία όλα τα λιμάνια του Αιγαίου για ελλιμενισμό και ανεφοδιασμό της SNMG2 - προβάλλοντας μάλιστα το επιχείρημα ότι τάχα έτσι θα διασφάλιζε τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, με τους ΝΑΤΟικούς σε ρόλο επιδιαιτητή - το ίδιο το ΝΑΤΟ, επιβεβαιώνοντας τη συναίνεσή του στο γκριζάρισμα του Αιγαίου και προκειμένου να μη θίξει τα συμφέροντα της τουρκικής αστικής τάξης, έχει επιλέξει να ελλιμενίζεται στη Σούδα, στη Θεσσαλονίκη ή στον Πειραιά ή να ανεφοδιάζεται στο κεντρικό Αιγαίο, μακριά από τις υπό αμφισβήτηση από την Αγκυρα ζώνες - π.χ. Δωδεκάνησα και Λήμνο, που η Αγκυρα χαρακτηρίζει αποστρατιωτικοποιημένες ζώνες - είτε στη ναυτική βάση του ΑΚΣΑΖ στην Τουρκία.
Χώρια το γεγονός ότι τα πλοία της SNMG2 δεν έχουν επιχειρήσει νότια της Ικαρίας, περιοριζόμενα να καταπλέουν πέριξ της Λέσβου και της Χίου, δείχνοντας και με αυτό τον τρόπο την «κατανόηση» στις αιτιάσεις της Τουρκίας περί αποστρατικοποίησης των Δωδεκανήσων. Διόλου τυχαία, το μοναδικό πλοίο της SNMG2 που επιχείρησε κάποια στιγμή στα Δωδεκάνησα, ήταν, πριν κάποιες βδομάδες, η ενταγμένη τότε στη ΝΑΤΟική αρμάδατουρκική φρεγάτα «BARBAROS»...
Κλείνουν το τόξο
Μια τελευταία πληροφορία από Βρυξέλλες, ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπ. Ομπάμα, πιέζει, στο πλαίσιο της επιδιαιτησίας των ΗΠΑ στο Αιγαίο, τονΕρντογάν να αποδεχτεί την ανάπτυξη της SNMG2 στα Δωδεκάνησα, μόνο για «ζήτω» δεν είναι. Κατ' αρχάς, σηματοδοτεί τον Προκρούστη των ενδοαστικών παζαριών όπου βάζουν ανερυθρίαστα και τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Επιπλέον, η πρεμούρα των Αμερικανών βασικά αφορά να κλείσει το κενό στο Νότιο Αιγαίο, στο τόξο δυνάμεων που έχουν παρατάξει, από Μαύρη Θάλασσα, Κεντρικό Αιγαίο έως τα ανοιχτά της Συρίας, όπου δρα άλλη ΝΑΤΟική αποστολή, η «Active Εndeavour».
Επικίνδυνη δίνη
Σε κάθε περίπτωση, με όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στο Αιγαίο, γίνονται σκόνη τα επιχειρήματα της κυβέρνησης και συνολικά της εγχώριας αστικής τάξης ότι η παρουσία εδώ του ΝΑΤΟ βοηθά κι εγγυάται τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Κάθε άλλο. Εμπλέκει το λαό ακόμα βαθύτερα σε μια επικίνδυνη δίνη, με προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα σε βάρος των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων.
Αλλά και ευρύτερα, όλες οι εξελίξεις, σε όλο το τόξο από τη Μαύρη Θάλασσα έως το Αιγαίο και από τη θάλασσα της Κύπρου έως τη Συρία, δείχνουν ότι οι ενδοαστικοί ανταγωνισμοί οξύνονται και παραπέρα, με κίνδυνο τις «λαϊκές συμφορές στον καιρό της "ειρηνικής" κεφαλαιοκρατικής εκμετάλλευσης», όπως έλεγε ο Λένιν, να ακολουθήσουν κι άλλες, ως πιο ξεκάθαρα κτηνώδεις τρόποι επίλυσης των ενδοαστικών διαφορών.
Γίνεται, επομένως, καθαρό ότι χρέος του λαού είναι να συνειδητοποιήσει πως η αντιλαϊκή επίθεση και η εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια είναι όψεις του ίδιου νομίσματος εξυπηρέτησης των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων, του κεφαλαίου.
Γι' αυτό και πρέπει να δυναμώσει την πάλη του ενάντια στο κεφάλαιο, την εξουσία του και τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες του, με προοπτική ο ίδιος να πάρει την εξουσία και να αποδεσμεύσει τη χώρα από ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου