Σελίδες

Translate

Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Σφοδρή αντιλαϊκή κλιμάκωση με φόντο τους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς

Στις συμπληγάδες των ενδοκαπιταλιστικών ανταγωνισμών η διαπραγμάτευση κυβέρνησης - «εταίρων»
Από τη Σύνοδο του ΔΝΤ
Από τη Σύνοδο του ΔΝΤ
Με τις εκατέρωθεν «κόκκινες γραμμές» να χαράσσονται στα όρια της προστασίας των μονοπωλίων και των τμημάτων του κεφαλαίου που υπηρετεί καθεμιά από τις εμπλεκόμενες πλευρές, στο φόντο και των ανταγωνισμών ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα, στα κράτη και τις κυβερνήσεις τους, εξελίσσονται τα αντιλαϊκά παζάρια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με το κουαρτέτο, με τις διεμβολές και από την πλευρά των ΗΠΑ.
Στο επίκεντρο των εξελίξεων βρέθηκε η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ, που ολοκληρώνεται σήμερα στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της οποίας τέθηκαν τα ζητήματα που αφορούν το πρόγραμμα της αντιλαϊκής προσαρμογής στην Ελλάδα, ο ρόλος που θα αναλάβει το ΔΝΤ στο τρέχον μνημόνιο.
Στο «τρίγωνο ΔΝΤ - Γερμανία - Ελλάδα»αναζητά τη «λύση» ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, όπως ο ίδιος διαβεβαίωσε τους υπουργούς Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτοκαι Οικονομίας, Γ. Σταθάκη, στο πλαίσιο των επαφών στη Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με ενημέρωση από την ελληνική πλευρά, ο Σαπέν τόνισε χαρακτηριστικά ότι «αν δεν υπάρξει λύση μέχρι το Γιούρογκρουπ της 22/4, το αργότερο μέχρι το τέλος Απριλίου, η οποιαδήποτε καθυστέρηση δεν θα λειτουργήσει μόνο σε βάρος της Ελλάδας αλλά και σε βάρος των δανειστών».
Να σημειωθεί ότι στο τέλος αυτής της βδομάδας, η καγκελάριος της Γερμανίας, Α. Μέρκελ, θα συναντηθεί στο Βερολίνο με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπ. Ομπάμα. Οπως δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, «το ενδιαφέρον της αμερικανικής πλευράς για την ευρωπαϊκή κατάσταση και για την κατάσταση της Ευρωζώνης είναι πάντα μεγάλο, και γι' αυτό είναι πιθανό ότι και αυτό θα αποτελέσει θέμα συζήτησης - μαζί με τα θέματα που μας απασχολούν παγκοσμίως, στην εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας, Συρία, το μεγάλο θέμα του παγκόσμιου εμπορίου ΤΤΙΡ- Διατλαντική Εμπορική και Επενδυτική Συνεργασία». Βέβαια, σε ζητήματα όπως αυτά, καθοριστική θα είναι η συμβολή του ΔΝΤ, ανεξάρτητα από τη συμμετοχή του - με τον έναν ή τον άλλον τρόπο - στο αντιλαϊκό πρόγραμμα επί ελληνικού εδάφους.
Από την πλευρά του, ο διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τσαρλς Κάπτσαν, δήλωσε ότι στο επίκεντρο της συνάντησης του Προέδρου των ΗΠΑ με την καγκελάριο της Γερμανίας θα είναι η Ελλάδα, σε δύο επίπεδα:Αφενός όσον αφορά τη διαχείριση του Προσφυγικού, καθώς έχει επωμιστεί ένα υπέρμετρο μερίδιο του βάρους, αφετέρου την κατάρτιση ενός βιώσιμου σχεδίου για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Ο ίδιος, ουσιαστικά, ενέταξε την εμπλοκή των ΗΠΑ στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην ευρύτερη περιοχή, τονίζοντας: «Περιμένουμε να σημειώσουμε πρόοδο σε αυτό το μέτωπο, ακριβώς γιατί η Ευρώπη είναι τώρα αντιμέτωπη με μια νέα ανάγκη για δαπάνες στο μέτωπο της ασφάλειας υπό το φως της κατάστασης στα ανατολικά σύνορα, της μεταναστευτικής ροής, καθώς και της απειλής από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και του θέματος της τρομοκρατίας».
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, εστίασε εκ νέου στην ανάγκη για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο αντιλαϊκό πρόγραμμα. Μιλώντας στο δίκτυο CNBC σημείωσε: «Νομίζω ότι οι Ελληνες αντιλαμβάνονται πλήρως ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι πολύ σημαντική για τους Ευρωπαίους εταίρους. Το ΔΝΤ πραγματικά βοηθά την Ελλάδα όσον αφορά το θέμα του χρέους, επειδή το ΔΝΤ δηλώνει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και οι Ευρωπαίοι πρέπει να κάνουν περισσότερα. Το αν πρέπει να κάνουμε περισσότερα, πόσο πολύ και πότε, μένει να συζητηθεί»...
Ολοι μαζί απέναντι στο λαό
«Η μορφή της συμμετοχής μας μπορεί να μεταβληθεί, ανάλογα με τις δεσμεύσεις της Ελλάδας και την ανάληψη υποχρεώσεων από μέρους των Ευρωπαίων εταίρων, όμως δεν θα αποχωρήσουμε», τόνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ, σχετικά με τον υπό συζήτηση ρόλο που θα αναλάβει ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός.
«Δεν μπορώ να κρίνω αν τα νομοσχέδια που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση είναι αρκετά και σύμφωνα με τις προϋποθέσεις. Οι θεσμοί είναι αυτοί που θα κρίνουν αν τα νομοσχέδια χρειάζονται τροποποιήσεις», υπογράμμισε ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά το ότι στα τελικά νομοθετήματα θα συμπεριληφθούν και πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα, πέρα και πάνω από αυτά που ισχυρίζεται η συγκυβέρνηση. Παράλληλα, επισήμανε ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% «πράγματι απαιτεί ηρωικές προσπάθειες από τους Ελληνες», όπως ακριβώς διατυμπανίζει και η πλευρά του ΔΝΤ. Οπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Γ. Ντάισελμπλουμ, «πρέπει να συζητήσουμε τι θα γίνει αν η Ελλάδα αποκλίνει από τους στόχους που έχουν τεθεί». Σε αυτό το πλαίσιο, ορθάνοιχτο παραμένει το ενδεχόμενο επιβολής και νέου πακέτου αντιλαϊκών μέτρων, στο πλαίσιο της δεύτερης, αλλά και των επόμενων «αξιολογήσεων» που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα.
«Το 2016 θα καταγραφεί πρωτογενές έλλειμμα 1,5% του ΑΕΠ, αν δεν ληφθούν νέα μέτρα», υπογράμμισε, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ,Πολ Τόμσεν, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι χρειάζονται «δομικές μεταρρυθμίσεις» γιατί«διαφορετικά θα πρέπει σε λίγους μήνες να ζητήσουμε νέα μέτρα». Μάλιστα, υπενθύμισε την πρόταση του ιμπεριαλιστικού οργανισμού που εκπροσωπεί για την ανάγκη εφαρμογής αντιλαϊκών μέτρων στο 4,5% του ΑΕΠ (περί τα 8 δισ. ευρώ).
Την ίδια ώρα, στο αντιλαϊκό τραπέζι βρίσκεται το ενδεχόμενο για την τμηματική εφαρμογή του αντιλαϊκού πακέτου.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Π. Τόμσεν αναφέρθηκε:
-- Στη σταδιακή μείωση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους, γεγονός που ερμηνεύει και την απόφαση της συγκυβέρνησης να καταθέσει, την επόμενη βδομάδα στη Βουλή, το φορολογικό νομοσχέδιο, με προοπτική για νέες «παρεμβάσεις» στη συνέχεια. Σύμφωνα με τον ίδιο, η εισπραξιμότητα φόρων στην Ελλάδα έχει μειωθεί και η χώρα χρειάζεται να διευρύνει τη φορολογική βάση,τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει «γενναιόδωρες φορολογικές απαλλαγές και εξαιρέσεις»...
-- Επί της ουσίας, συνέδεσε το αφορολόγητο με τα όρια της επίσημης φτώχειας και πολύ χαμηλότερα, λέγοντας ότι το αφορολόγητο στην Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερο από άλλες χώρες με «καλύτερη οικονομία». Να σημειωθεί το γεγονός ότι αντίστοιχη παρέμβαση έγινε πρόσφατα και από την πλευρά του ΣΕΒ.
-- Συνταξιοδοτική «δαπάνη»: Εστιάζοντας στην «ανάγκη» για μεγαλύτερη καρατόμηση, σημείωσε ότι «νοσοκομεία δεν έχουν σύριγγες», τα λεωφορεία δεν έχουν ανταλλακτικά, ενώ η «συνταξιοδοτική δαπάνη παραμένει υψηλή».
-- Ταυτόχρονα, το «τυράκι» της «ελάφρυνσης» του κρατικού χρέους συνδέεται με την υπογραφή ενός ακόμη μνημονίου. Σύμφωνα με τον Τόμσεν, η ελάφρυνση, και μάλιστα «χωρίς "κούρεμα"»δεν χρειάζεται να γίνει κατ' ανάγκη εφάπαξ αλλάσταδιακά στη διάρκεια δύο ετών και «να συνδεθεί με ένα πρόγραμμα». Οπως προκύπτει, πρόκειται για αντιλαϊκό πρόγραμμα - «γέφυρα» ανάμεσα στο τρέχον μνημόνιο (τυπικά λήγει το 2018) και τη μετέπειτα περίοδο, με προϋπόθεση τη συνέχιση των αναδιαρθρώσεων. Σε αυτό το ζήτημα φαίνεται να εστιάζει και η συζήτηση με την Ευρωζώνη, σχετικά με το ρόλο που θα αναλάβει το ΔΝΤ.
Για το ρόλο του ΔΝΤ«Υπάρχουν και άλλοι τρόποι στήριξης μιας χώρας από το ΔΝΤ εκτός από τη χρηματοδότηση», υπογράμμισε, λέγοντας ότι το Ταμείο συζητά ακόμη τη συμμετοχή του στη χρηματοδότηση. Σε κάθε περίπτωση, είτε με την υπογραφή δανειακής σύμβασης είτε χωρίς αυτή με την πλευρά του ΔΝΤ, δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η υπογραφή συνοδευτικού μνημονίου με όχημα και την ελάφρυνση του κρατικού χρέους.
Νέο «φορο-πακέτο» 3,6 δισ. το χρόνο στις πλάτες του λαού
Νέο αντιλαϊκό «φορο-πακέτο» ύψους 3,6 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, ισόποσα μοιρασμένο (από 1,8 δισ.) σε άμεσους φόρους στο εισόδημα και έμμεσους πάνω στη λαϊκή κατανάλωση (ΦΠΑ και άλλα χαράτσια), έρχεται να προσθέσει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο, σύμφωνα με τη συγκυβέρνηση, θα κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη βδομάδα.
Η νέα φορολογική κλίμακα, όπως την παρουσιάζει, για την ώρα, η συγκυβέρνηση, αποτελεί μια «ψηφίδα» του γενικότερου πλαισίου και θα συνοδευτεί και με άλλες αντιλαϊκές παρεμβάσεις, όπως, για παράδειγμα, στα λεγόμενα «αντικειμενικά κριτήρια», μέσω των οποίων φορολογούνται ακόμη και τα λαϊκά εισοδήματα που βρίσκονται πολύ κάτω από το εμφανιζόμενο αφορολόγητο. Με τη σειρά του, σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει η συγκυβέρνηση (και ενώ η «αξιολόγηση»... «προοδεύει»), το άτυπο αφορολόγητο μισθωτών και συνταξιούχων θα συρρικνωθεί στα 9.090 ευρώ (από 9.550 ευρώ σήμερα).
Ουσιαστικά, οι επιβαρύνσεις αφορούν ολόκληρη την γκάμα του πρώτου κλιμακίου (μέχρι 20.000 ευρώ), όπου και συγκεντρώνεται η μεγάλη μάζα των εργατικών - λαϊκών εισοδημάτων. Σε αυτό το πλαίσιο, οι φορο-επιβαρύνσεις για μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα (14 μισθοί) ξεκινούν από αποδοχές ύψους 649 ευρώ το μήνα.Ταυτόχρονα, οι επιβαρύνσεις, μέσω της φορολογικής κλίμακας, ακουμπάνε όλα τα εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ...
Σύμφωνα με τη συγκυβέρνηση, «από 10.000 έως 22.000 ευρώ το χρόνο η επιβάρυνση είναι κατά μέσο (!) όρο 80 ευρώ»,επισημαίνοντας ότι θα «έχουμε ελάφρυνση των μεσαίων εισοδημάτων από 28.000 μέχρι 43.000 ευρώ, ακόμα και 400 ευρώ». Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, οι «μειώσεις» αυτές θα είναι μεγαλύτερες στα υψηλότερα εισοδήματα του εν λόγω κλιμακίου. Και, βέβαια, έχει τη σημασία του το γεγονός ότι αναφέρονται αποκλειστικά στα προσωπικά εισοδήματα και όχι στη φορολογία επί των επιχειρηματικών κερδών.
Συγκεκριμένα, η νέα κλίμακα, όπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση, διαμορφώνεται ως εξής:
-- 22% για τα πρώτα 20.000 ευρώ εισοδήματος
-- 29% για εισοδήματα από 20.001 έως και 30.000 ευρώ
-- 37% για εισοδήματα από 30.001 έως και 40.000 ευρώ
-- 45% για εισοδήματα πάνω από 40.000 ευρώ.
Οι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα νιώσουν τις μειώσεις στην τσέπη τους από τους επόμενους μήνες, μέσω της αυξημένης παρακράτησης φόρου από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Και πρόσθετοι φόροι
Στη φορολογία εισοδήματος, με βάση την κλίμακα, θα προστίθεται και μόνιμη ειδική «εισφορά αλληλεγγύης» για όσους έχουν εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ, με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να μονιμοποιεί και επισήμως το τάχα «έκτακτο» χαράτσι που επέβαλαν οι προκάτοχοί της.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση σχεδιάζει και τα παρακάτω:
-- Αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ, από το 23% στο 24%, με προσδοκώμενη αύξηση των κρατικών εσόδων ύψους μέχρι 500 εκατ. ευρώ, σε ετήσια βάση, σύμφωνα με πληροφορίες. «Εναλλακτικά» ή σε συνδυασμό με το προηγούμενο, εξετάζεται μετάταξη του ηλεκτρικού ρεύματος και του νερού ύδρευσης στο συντελεστή ΦΠΑ 23% από 13% σήμερα, μέτρο που θεωρείται «ασφαλέστερης» απόδοσης.
-- Αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στις βενζίνες, μέχρι και 10 λεπτά ανά λίτρο.
-- Αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης, με κατεύθυνση την εξομοίωσή του με τον ΕΦΚ που ισχύει στις βενζίνες.
-- Αύξηση του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο, στο φόντο μάλιστα της σχετικής απαλλαγής των βιομηχάνων!
-- Αύξηση του ειδικού τέλους στουςλογαριασμούς κινητής τηλεφωνίας.
-- Επιβολή τέλους για τη χρήση του διαδικτύου (ίντερνετ).
-- Παρεμβάσεις στα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων.
-- Αύξηση φόρων στον καπνό και τα τσιγάρα,κατά τουλάχιστον 0,50 ευρώ ανά πακέτο.
-- Επιβολή ειδικού τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία.
-- Αλλαγές στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, με κατεύθυνση τη διευκόλυνση και επιτάχυνση των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία.
-- Θέσπιση ρύθμισης για τη νομιμοποίηση αδήλωτων καταθέσεων, με την παροχή κινήτρων σε μερίδες της εγχώριας πλουτοκρατίας που έχουν φυγαδεύσει αδήλωτα κεφάλαια σε τράπεζες του εξωτερικού και σε άλλους «φορολογικούς παραδείσους».
-- Δέσμευση για μη θεσμοθέτηση νέας ρύθμισης για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο ή για περαίωση ανέλεγκτων υποθέσεων.
-- Μέτρα για τον περιορισμό της χρήσης μετρητών και την ανάπτυξη των ηλεκτρονικών πληρωμών.
-- Μείωση των προστίμων για όσους βρίσκονται σε φάση φορολογικού ελέγχου και επιθυμούν να συνεργαστούν με τις αρχές για την αποκάλυψη των εισοδημάτων τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου