Σελίδες

Translate

Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

Υμνοι Τσίπρα στο «μοντέλο ανάπτυξης της ελληνικής ναυτιλίας»...

Χαρακτηρίζοντάς το ως «παράδειγμα του νέου αναπτυξιακού υποδείγματος», ο πρωθυπουργός ουσιαστικά προδιέγραψε και τα νέα χτυπήματα στα Εργασιακά για την καπιταλιστική ανάπτυξη!
Την προσήλωσή του στους στρατηγικούς στόχους και τα «οράματα» των εφοπλιστών και συνολικότερα του εγχώριου κεφαλαίου «διαφήμισε» ο Αλ. Τσίπρας
Eurokinissi
Την προσήλωσή του στους στρατηγικούς στόχους και τα «οράματα» των εφοπλιστών και συνολικότερα του εγχώριου κεφαλαίου «διαφήμισε» ο Αλ. Τσίπρας
Την επίθεση που ετοιμάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στα εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα και τα νέα προνόμια που ετοιμάζει υπέρ του κεφαλαίου, προδιέγραψε χτες ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, από το βήμα τηςδιεθνούς ναυτικής έκθεσης «Ποσειδώνια 2016», στο εκθεσιακό κέντρο στα Σπάτα, καταθέτοντας ταυτόχρονα τα διαπιστευτήριά του στους εφοπλιστές.
Με την ομιλία του, ο πρωθυπουργός κήρυξε την έναρξη της έκθεσης που γίνεται κάθε δύο χρόνια και στην οποία «εκτίθεται» ο αμύθητος πλούτος που έχει συσσωρεύσει το εφοπλιστικό κεφάλαιο και οι συναφείς κλάδοι με τη ναυτιλία, από την άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων και τα αμέτρητα προνόμια για τα οποία πληρώνει ο λαός. Χαρακτηριστικό για τις μπίζνες που «κλείνουν» στην εν λόγω έκθεση είναι το ότι φέτος, σύμφωνα με τους διοργανωτές, συμμετέχουν συνολικά 1.800 εκθέτες - αριθμός που χαρακτηρίστηκε ρεκόρ - από περισσότερες από 90 χώρες.
Ο Αλ. Τσίπρας, δίνοντας το στίγμα των όσων «έρχονται», χαρακτήρισε «το μοντέλο με το οποίο αναπτύσσεται η ελληνική ναυτιλία»ως «θετικό παράδειγμα στην εκπόνηση του νέου αναπτυξιακού υποδείγματος»! Οταν το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη «ναυτιλία» είναι ο νόμος έκτρωμα 2687/53, από τον οποίο προέρχονται, από τις κοντά 60 φοροαπαλλαγές των εφοπλιστών, μέχρι το καθεστώς της μαύρης εργασίας που κυριαρχεί στα ποντοπόρα πλοία, με ναυτεργάτες χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα, θύματα των διεθνών δουλεμπόρων. Ενώ όσα ανέφερε για τους Ελληνες ναυτεργάτες και τις «θυσίες» τους μόνο ως εμπαιγμός μπορούν να χαρακτηριστούν.
Ο ίδιος, αφού εξήρε, από την άλλη, τη «διορατικότητα» και τα «οράματα» των Ελλήνων εφοπλιστών, στη συνέχεια κλείνοντάς τους ουσιαστικά το μάτι, όπως και συνολικά στους επιχειρηματικούς ομίλους, για νέες παροχές ανέφερε: «Χάρη στην επίμονη διαπραγμάτευση πέρυσι, το ζήτημα του ελληνικού χρέους τίθεται πλέον σε ρεαλιστική βάση. (...) Το ελληνικό χρέος καθίσταται βιώσιμο και η θέση της Ελλάδος στην Ευρωζώνη αδιαμφισβήτητη. (...) Αυτό δίνει τη δυνατότητα θα διορθωθούν οι αδικίες των προηγούμενων ετών προς τους οικονομικά ασθενέστερους και θα προκύψουν πόροι για διαρθρωτικές επενδύσεις, ώστε να συγκλίνουμε με τον ανεπτυγμένο βιομηχανικά Βορρά στη νέα περίοδο της παγκόσμιας οικονομίας».
Στο ίδιο μοτίβο, συμπλήρωσε ότι «η κρίση βοήθησε για να μπορέσουμε να αλλάξουμε σελίδα και να αναπτυχθούμε και το κυριότερο ότι για να χτίσουμε μία υγιή οικονομία σε στέρεες βάσεις πρέπει να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί και πιο εξωστρεφείς». Οπου βέβαια ανταγωνιστικότητα σημαίνει τσάκισμα των εργαζομένων και συνολικά του λαού.
Επιμένοντας να δείχνει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής του να «πιάσει» τους στόχους που θέτει το κεφάλαιο, όπως αυτόν για τη μετατροπή της χώρας σε κόμβο συνδυασμένων μεταφορών, ανέφερε ακόμα ότι: «Ηγεωστρατηγική θέση της χώρας μας σε συνδυασμό με το κομβικό σημείο οριοθέτησης των ελληνικών λιμένωνεγγυούνται τις προοπτικές ενίσχυσης του χαρακτήρα της χώρας μας. Οι επενδύσεις για τη βελτίωση των υποδομών κρίνονται απαραίτητες για την ανάδειξή τους σε ακόμα ένα συγκριτικό πλεονέκτημα που θα ενισχύσει την προσπάθεια της χώρας μας να ανακάμψει. Επενδύσεις που θα ευνοήσουν παράλληλα και τον τουρισμό και τηδυνατότητα ανάπτυξης επιχειρηματικών συστάδων με έδρα ένα πετυχημένο ναυτιλιακό κέντρο που θα επιτευχθεί η ανασύσταση της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότηταςσυνδυαστικά με την παροχή λιμενικών, ναυτιλιακών και εμπορικών υπηρεσιών».
Κάλεσε δε τους εφοπλιστές «να επανεκκινήσουμε ένα μόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο»...
Η ανταγωνιστικότητα και οι ανταγωνισμοί...
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θ. Βενιάμης, σε δήλωσή του με αφορμή τα «Ποσειδώνια» αναφέρεται στα «επιτεύγματα» της ελληνόκτητης ναυτιλίας προσθέτοντας - αναφορικά με τον έλεγχο που έχει ξεκινήσει η ΕΕ στο φορολογικό σύστημα που διέπει τη ναυτιλία στην Ελλάδα, στο πλαίσιο των ανταγωνισμών κύρια με το γερμανικό εφοπλιστικό κεφάλαιο - ότι η ανταγωνιστικότητά της ωστόσο «σήμερα διακυβεύεται εξαιτίας πρόσφατων άστοχων πολιτικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με κίνδυνο να προκληθεί φυγή όχι μόνο του ελληνόκτητου στόλου, αλλά και του ευρύτερου ευρωπαϊκού, εκτός ΕΕ, με μετεγκατάσταση σε πιο φιλόξενα διεθνή ναυτιλιακά κέντρα»...
Στα εγκαίνια των «Ποσειδωνίων» παραβρέθηκε και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος σε κοινή γραμμή με τον Αλ. Τσίπρα, στο πλαίσιο της στρατηγικής τους σύμπλευσης, αλλά και σε ανταγωνισμό μαζί του για το ποιος μπορεί να υπηρετήσει καλύτερα τους στόχους του κεφαλαίου, είπε μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα, ως παραδοσιακή ναυτιλιακή δύναμη, μπορεί και πρέπει να συνεχίσει να προσφέρει στην εθνική, αλλά και ευρωπαϊκή οικονομία. Αλλωστε ο μεγαλύτερος εμπορικός στόλος του κόσμου που έχει βάση του την Ελλάδα, συμβάλλει αποφασιστικά στην οικονομία της χώρας μας με δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και σημαντική συμμετοχή στο παραγόμενο εγχώριο προϊόν. Η ΝΔ διαχρονικά έχει στηρίξει την ανάπτυξη της ναυτιλίας και μέσα από αυτήν τους εργαζόμενους και φυσικά τους ανθρώπους εκείνους που δραστηριοποιούνται στον κλάδο. Γι' αυτό είναι απέναντι σε οποιονδήποτε επιχειρεί να πλήξει την ανταγωνιστικότητα της ναυτιλίας μας, την ελληνική σημαία στα πλοία και την ελληνική ναυτοσύνη»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου