Σελίδες

Translate

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Επίκαιρη Ερώτηση για τη φοίτηση μαθητών ναυτικών ΕΠΑΛ

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής σχετικά με τη φοίτηση μαθητών ναυτικών ΕΠΑΛ.
Αναλυτικά το κείμενο:
«ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
Θέμα: Φοίτηση μαθητών ναυτικών ΕΠΑΛ
Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας με έγγραφό, στις 4/7/2016, ενημέρωσε τα Επαγγελματικά Λύκεια ότι ψηφίστηκε διάταξη σύμφωνα με την οποία στην κατηγορία των κατ’ ιδίαν διδαχθέντων υπάγονται μόνο οι μαθητές της Α’ τάξης των ΕΠΑΛ ενώ μέχρι πρότινος ίσχυε για όλους τους σπουδαστές των Ναυτικών Ειδικοτήτων.
Με προηγούμενη διάταξη δινόνταν η διευκολυντική δυνατότητα στους μαθητές, που υποχρεωτικά έκαναν τη διετή πρακτική τους στο καράβι και ταξίδευαν, να εξετάζονται στο τέλος των εξαμήνων με προφορικές και γραπτές εξετάσεις. Έτσι, εξασφαλιζόνταν ένας εύλογος χρόνος για την ολοκλήρωση των σπουδών του.
Με την παρούσα διάταξη, που καταργεί αυτό το δικαίωμα, ουσιαστικά καταδικάζει τους μαθητές του ΕΠΑΛ είτε να μείνουν άνεργοι για όσο διάστημα διαρκεί η φοίτησή τους στο ναυτικό ΕΠΑΛ με συνέπεια να μην μπορούν να συντηρήσουν τις οικογένειες τους καθώς η συντριπτική πλειοψηφία αυτών είναι επαγγελματίες ναύτες που επιλέγουν να φοιτήσουν για να βελτιώσουν την επαγγελματική τους θέση, είτε να καθυστερήσουν τη φοίτησή τους πέραν των χρόνων φοίτησης σε άλλα 3 τουλάχιστον έτη για την ολοκλήρωση της πρακτικής τους. Σε αυτήν την περίπτωση ποιος επαγγελματίας ναύτης θα μπορέσει να φοιτά τόσα χρόνια χωρίς να μπορεί να στηρίξει οικονομικά την οικογένειά του;
Ταυτόχρονα με αυτή την εξέλιξη δεν έχει δοθεί το βιβλίο "Κατευθυνόμενη Εκπαίδευση Πλοίου" που είναι προαπαιτούμενο για την υλοποίηση των πρακτικών ασκήσεων και εκτυλίσσεται, μεταξύ του Υπουργείου Ναυτιλίας και Υπουργείου Παιδείας, ένας εμπαιγμός απέναντι στους μαθητές.
Στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετά ΕΠΑΛ με την ειδικότητα στον τομέα της ναυτιλίας. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι πολλά και αφορούν στα βιβλία, στις υποδομές με τα υποβαθμισμένα εργαστήρια, στις συνθήκες πρακτικής άσκησης και στις χαμηλές αμοιβές που δίνονται. Είναι αναγκαία η λήψη μέτρων ώστε να αναβαθμιστεί συνολικά η ναυτική εκπαίδευση στα ΕΠΑΛ, να εκσυγχρονιστούν τα εργαστήρια, να προσληφθεί το αναγκαίο εκπαιδευτικό προσωπικό, να δίνονται έγκαιρα τα βιβλία.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός,
Εάν θα αποσύρει τη διάταξη που καταργεί τη διευκολυντική ρύθμιση για την "κατ’ ιδίαν" προκειμένου να μπορούν οι μαθητές των ναυτικών ΕΠΑΛ να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις σπουδές τους.
Πότε θα δοθεί το βιβλίο "Κατευθυνόμενη Εκπαίδευση Πλοίου" προκειμένου να μπορέσουν να ξεκινήσουν την πρακτική τους άσκηση στα πλοία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου