Σελίδες

Translate

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ


Συνεχίζεται το «ξήλωμα» εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων - Αντιδράσεις από τα ταξικά ναυτεργατικά Σωματεία

Ναυτεργάτες χωρίς συγκροτημένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα θα μπορούν να απασχολούν τα πλοία που ανήκουν στην κατηγορία των «Επαγγελματικών, Τουριστικών Ημερόπλοιων», όπως προβλέπεται σε προσχέδιο νόμου που ετοιμάζει το υπουργείο Ναυτιλίας. Πρόκειται για εξέλιξη η οποία επεκτείνει και στα επιβατηγά πλοία το καθεστώς της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας, όπως στα ποντοπόρα, ενώ θα έχει επιπτώσεις και στην προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, αφού πρόκειται για πλοία που μεταφέρουν εκατοντάδες επιβάτες.
Το προσχέδιο νόμου έχει τίτλο: «Επιθεωρητές/ελεγκτές πλοίων, λιμένων, αναγνωρισμένων οργανισμών». Δόθηκε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα στις 30 Μάη 2016 και από τότε βρίσκεται σε διαδικασία συνεχούς διαμόρφωσης, σύμφωνα με τις αξιώσεις που προβάλλουν οι εφοπλιστές.
Στην παράγραφο 2α του άρθρου 64 προβλέπεται για τα «επαγγελματικά τουριστικά ημερόπλοια, σημαίας ελληνικής ή άλλου κράτους - μέλους της ΕΕ ή του ΕΟΧ» ότι «εφόσον έχουν χωρητικότητα κάτω των 650 gt, τα θέματα σχετικά με τη στελέχωση ρυθμίζονται από τις διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας μόνο ως προς τον αριθμό και την ειδικότητα»! Δηλαδή, αφήνει εκτός τα «θέματα» της Συλλογικής Σύμβασης και της Ασφάλισης, ώστε αυτά να καθορίζονται από τον εφοπλιστή!
Το προσχέδιο νόμου δόθηκε την Παρασκευή 27 Γενάρη στα ναυτεργατικά σωματεία, προκαλώντας την άμεση αντίδρασή τους. Όπως καταγγέλλουν ΠΕΜΕΝ«ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»ΠΕΕΜΑΓΕΝ, πρόκειται για πρόκληση σε βάρος των ναυτεργατών, σημειώνοντας ότι τα όσα προβλέπεται για τουριστικά ημερόπλοια αποτελούν «”πολιορκητικό κριό” για την ανατροπή του συνόλου των δικαιωμάτων των ναυτεργατών, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων».
Τονίζουν ότι επιβεβαιώνεται πως «βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η επίθεση κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ - εφοπλιστών και συνολικά του κεφαλαίου, της ΕΕ, σε βάρος των δικαιωμάτων των ναυτεργατών, των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών, των συνταξιούχων».
Εξάλλου, όπως επισημαίνουν τα σωματεία, την απόφαση της κυβέρνησης να προσπαθήσει να ξεμπερδέψει με τα εναπομείναντα ναυτεργατικά δικαιώματα, προδιέγραψε και ο υπουργός Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλής, όταν την περασμένη Παρασκευή κατά την κοπή της πίτας της Ναυτιλιακής Λέσχης, έκανε σαφές ότι «η ποντοπόρος ναυτιλία θα έχει την υψηλότερη δυνατή πολιτική στήριξη», δηλώνοντας, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του υπουργείου, «διατεθειμένος να υπερβεί ακόμα και ιδεολογικές αγκυλώσεις που τυχόν θα εκδηλωθούν»!
Στο ίδιο δελτίο σημειώνεται ακόμα πως «ερωτηθείς (ο υπουργός) για τις απαιτήσεις προς τον εφοπλισμό και για το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων - με τη διαφωνία γύρω από το θέμα των συλλογικών και των ατομικών συμβάσεων, τόνισε ότι "όταν υπάρχει καλή προαίρεση, μπορεί να βρεθεί χρυσή τομή"»! Δηλαδή τα ναυτεργατικά δικαιώματα είναι συνολικά «στον αέρα»!
Στο προσχέδιο προβλέπεται επίσης αύξηση στο επίδομα ανεργίας από τα 297 ευρώ στα 350 ευρώ, που είναι ανεπαρκές για να καλύψει ακόμα και τις πιο στοιχειώδεις ανάγκες, ενώ εξακολουθούν να ισχύουν για την καταβολή του οι απαράδεκτες προϋποθέσεις που εξαιρούν τη συντριπτική πλειοψηφία των ανέργων.
Τα σωματεία καλούν τους ναυτεργάτες, με εφόδιο τη σημαντική παρακαταθήκη της τελευταίας πολυήμερης απεργίας, να συνεχίσουν στο δρόμο της οργάνωσης της πάλης τους και από κοινού με τους άλλους εργαζόμενους, διεκδικώντας την κατάργηση των αντιλαϊκών νόμων, επαναφορά των ΣΣΕ που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους, μέτωπο ενάντια στη φοροληστεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου