Σελίδες

Translate

Σάββατο 10 Αυγούστου 2019

Έτοιμη η ΝΔ να συμπληρώσει τον απεργοκτόνο νόμο Αχτσιόγλου

Έτοιμη να νομοθετήσει πρόσθετα εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση εμφανίζεται η κυβέρνηση της ΝΔ, μέσα από δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» που επικαλείται πηγές του υπουργείου Εργασίας.
Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα η κυβέρνηση της ΝΔ με διάταξη, που θα συμπληρώνει το νόμο Αχτσιόγλου του 2018, θα προωθήσει την ηλεκτρονική ψηφοφορία για τις αποφάσεις των συνδικάτων, κάνοντας ακόμα πιο ασφυκτικό το νομοθετικό πλαίσιο, καθώς ήδη από το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπεται  το «50% συν ένα» για τις συνελεύσεις των σωματείων.
Με δεύτερη παρέμβαση θα δημιουργηθεί ηλεκτρονικό μητρώο για τα συνδικάτα, ενώ με μια τρίτη παρέμβαση θα δημιουργηθεί ιστοσελίδα όπου θα γίνονται αναρτήσεις ανακοινώσεων συνδικάτων με πρόσχημα τη ρύπανση από τις αφίσες.
Όπως και στην περίπτωση του ακαδημαϊκού ασύλου η κυβέρνηση της ΝΔ παίρνει τη σκυτάλη από «τα έργα και τις ημέρες» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και στο ζήτημα των συνδικαλιστικών ελευθεριών. Παίρνει σκυτάλη από την απεργοκτόνα διάταξη Αχτσιόγλου, από το ξυλοφόρτωμα και τα χημικά σε βάρος εργαζομένων, συνταξιούχων, εκπαιδευτικών, φοιτητών και σπουδαστών σε εργατικές-λαϊκές κινητοποιήσεις της προηγούμενης τετραετίας, από τις καταδίκες που μοίραζαν τα συνεχή «αγροτοδικεία» κ.ο.κ., ενώ ταυτόχρονα δίνει σήμα για τα «προσεχώς» αυτής της επίθεσης, με το απεργιακό δικαίωμα να βρίσκεται και πάλι πρώτο πρώτο στη λίστα των επόμενων χτυπημάτων από τη νέα κυβέρνηση.
Όπως έγινε και στις προηγούμενες κυβερνητικές εναλλαγές, η κυβέρνηση της ΝΔ, με προίκα το αντιλαϊκό έργο του ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται να βαθύνει την πολιτική που δυναμιτίζει τα δικαιώματα και τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού.
Ο πρώτος μήνας της διακυβέρνησής της έδωσε το σήμα, ενώ έπεται και αντίστοιχη συνέχεια που έχει ήδη καταγραφεί στις προγραμματικές δηλώσεις της ΝΔ. Το μενού περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: Νέα επίθεση στο Ασφαλιστικό, με την προώθηση του συστήματος των «3 πυλώνων» για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Νέο χτύπημα στο απεργιακό δικαίωμα και επιπλέον αντιδραστικές αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο. Νέα προνόμια, απαλλαγές και διευκολύνσεις προς το μεγάλο κεφάλαιο, στη φορολογία του και σε άλλους τομείς...
Πίσω από τη φιλολογία που συνοδεύει τους αντεργατικούς στόχους βρίσκεται ο στόχος για την πιο αδιατάρακτη εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής, για τη νομοθετική θωράκιση του αστικού κράτους απέναντι στη λαϊκή πίεση και το ενδεχόμενο όξυνσης της ταξικής πάλης σε συνθήκες έντασης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και ολοένα αυξανόμενων προβλέψεων για το ενδεχόμενο εκδήλωσης μιας πιο βαθιάς και συγχρονισμένης οικονομικής κρίσης στο μέλλον.
Ενόψει αυτών των αρνητικών εξελίξεων υπενθυμίζουμε ένα απόσπασμα από την ανακοίνωση της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ που καλεί στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 7 Σεπτέμβρη στη ΔΕΘ:
«Η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζει ευθεία παρέμβαση στη συνδικαλιστική δράση και συντριπτικό χτύπημα στο δικαίωμα στην απεργία, συνεχίζοντας από εκεί που σταμάτησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για λογαριασμό του κεφαλαίου. Ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι ετοιμάζεται νέος συνδικαλιστικός νόμος ο οποίος θα προβλέπει ηλεκτρονικό φακέλωμα σε βάρος των συνδικαλιστικών οργανώσεων και ηλεκτρονική ψηφοφορία για την κήρυξη απεργίας!» (...). «Να μην τολμήσουν! Το ταξικό εργατικό κίνημα, το ΠΑΜΕ και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που συσπειρώνονται σε αυτό, γνωρίζουν τον τρόπο που μπορεί και πρέπει να αποκρουστεί η κυβερνητική πολιτική και το μακρύ χέρι του κράτους και της εργοδοσίας που επιδιώκουν να βάλουν μέσα στις εργατικές συνδικαλιστικές οργανώσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου