Σελίδες

Translate

Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Παραμένει το χάος με τον πραγματικό αριθμό επιβατών και αγνοουμένων του «Norman Atlantic»

Στους 13 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από την τραγωδία στο πλοίο Norman Atlantic, συμπεριλαμβανομένων και των δύο Αλβανών ναυτικών που συμμετείχαν στην επιχείρηση ρυμούλκησης του πλοίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι τα θύματα θα είναι περισσότερα, αφού οι ιταλικές αρχές έχουν διαπιστώσει ήδη την παρουσία μεταναστών μεταξύ των επιβατών και θεωρούν μη αξιόπιστη τη λίστα των επιβαινόντων.
Άγνωστος εξακολουθεί να παραμένει ο ακριβής αριθμός των αγνοουμένων καθώς παραμένουν οι διαφορές στους αριθμούς μεταξύ ιταλικών και ελληνικών αρχών, της πλοιοκτήτριας εταιρείας καθώς και του εισαγγελέα του Μπάρι.
Το ενδέκατο θύμα εντοπίστηκε αργά χθες το βράδυ. Εκτός από τους έντεκα επιβάτες, σκοτώθηκαν δύο Αλβανοί ναυτικοί που προσπάθησαν να βοηθήσουν τους διασώστες, όταν έσπασε ο κάβος του ρυμουλκού στο οποίο επέβαιναν.
Ο εισαγγελέας του Μπάρι, Τζουζέπε Βόλπε, ο οποίος έχει αναλάβει την έρευνα για την τραγωδία, προειδοποίησε ότι μέσα στο πλοίο είναι πολύ πιθανόν να βρεθούν και άλλα πτώματα. Όπως είπε, είναι δεδομένο ότι μεταξύ των επιβατών υπήρχαν και παράνομοι μετανάστες και τρεις από αυτούς έχουν ήδη αναγνωριστεί: πρόκειται για δύο Αφγανούς και έναν Σύρο ο οποίος ζήτησε πολιτικό άσυλο.
Ο εισαγγελέας υποστήριξε ότι αναμφίβολα υπήρχαν και άλλοι παράνομοι μετανάστες, κρυμμένοι στις νταλίκες που μετέφερε το Norman Atlantic. Η τύχη τους είναι αβέβαιη, αφού η πυρκαγιά ξεκίνησε από το γκαράζ όπου βρίσκονταν τα μεγάλα φορτηγά.
Μέχρι στιγμής έχουν σωθεί 427 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 56 ήταν μέλη του πληρώματος και236 ΄Ελληνες. Από τους 371 επιβάτες που έχουν σωθεί, οι 234 είναι Έλληνες, 54 Τούρκοι, 22 Αλβανοί, 22 Ιταλοί, 10 Ελβετοί και 9 Γάλλοι. Υπάρχουν επίσης μεμονωμένοι υπήκοοι άλλων χωρών.
Πολλοί από τους επιβάτες βρίσκονται ακόμη πάνω στα παραπλέοντα πλοία που κατευθύνονται σε διάφορα ιταλικά λιμάνια. Το ιταλικό πολεμικό πλοίο Σαν Τζόρτζο, στο οποίο επιβαίνουν 180 διασωθέντες, φτάνει στο Μπρίντιζι, όπου χιονίζει ακατάπαυστα. Ένα φορτηγό πλοίο που είχε περισυλλέξει 40 διασωθέντες αναμένεται επίσης να φτάσει στον Τάραντα.
Κυβέρνηση και Λιμενικές αρχές παρουσίασαν μαγική εικόνα
Την ώρα που από το «Norman Atlantic» ανασυρόταν το πτώμα του 11ου νεκρού, ο υπουργός Ναυτιλίας, Μ. Βαρβιτσιώτης, και η ηγεσία του Λιμενικού Σώματος, σε συνέντευξη Τύπου, δήλωναν -με τον πλέον κυνικό τρόπο- ότι το πλοίο ήταν σε άριστη κατάσταση, χωρίς κανένα πρόβλημα που να αφορά την αξιοπλοΐα του και τα σωστικά του μέσα!
Παραδέχονταν επίσης ότι δεν κατάφεραν να προσφέρουν κάθε δυνατή βοήθεια στους επιβάτες του φλεγόμενου πλοίου, αλλά σε αυτό φταίει ο «κακός καιρός» και ότι για το αλαλούμ με τον αριθμό των επιβατών, στην ουσία δεν ευθύνεται κανείς!
Τα όσα αναφέρθηκαν στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, πηγάζουν από την αγωνία της κυβέρνησης και των αρμοδίων αρχών να προστατέψουν την κερδοφορία του εφοπλιστικού κεφαλαίου και να καλύψουν τα εγκλήματά του. Γι' αυτό κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους, συνολικά το λαό. Είναι απειλή για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, για τους εκατομμύρια επιβάτες, τουρίστες που διακινούνται κάθε χρόνο με τα επιβατηγά πλοία.
Ο υπουργός Μ. Βαρβιτσιώτης, παίρνοντας πρώτος το λόγο, έδωσε αμέσως τη «γραμμή» ότι αυτή η ανείπωτη ναυτική τραγωδία στην Αδριατική είναι ένα «δυστύχημα», σαν να πρόκειται για τροχαίο. «Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω -είπε προκλητικά- ότι η διάθεση της Πολιτείας και της κυβέρνησης είναι να χυθεί άπλετο φως για τα αίτια, τα οποία οδήγησαν σ' αυτό το τραγικό δυστύχημα»! «Είναι βέβαιο -συνέχισε- ότι κάθε ναυάγιο, κάθε δυστύχημα, κάθε ανθρώπινη ζωή η οποία χάνεται, δεν μπορεί να μένει χωρίς την τιμωρία των υπευθύνων».
Να εξωραΐσει την εικόνα και να συγκαλύψει την πραγματικότητα που βοά προσπάθησε χτες η ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας.
Οι διαβεβαιώσεις του Μ. Βαρβιτσιώτη ήταν κάτι αντίστοιχο με το «μαχαίρι θα φτάσει στο κόκαλο» που έλεγε και ο υπουργός του ΠΑΣΟΚ Χρ. Παπουτσής με το πολύνεκρο ναυάγιο του «ΣΑΜΙΝΑ», για το οποίο οι μόνοι που πλήρωσαν τη νύφη ήταν οι φτωχοδιάβολοι, δηλαδή οι ναυτεργάτες!