Σελίδες

Translate

Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2015

Εργατικά Κέντρα: Το κυνήγι του κέρδους των εφοπλιστών ασυμβίβαστο με την προστασία της ανθρώπινης ζωής

Την ανησυχία του για τα όσα συμβαίνουν με το τραγικό δυστύχημα του «Norman Atlantic» εκφράζει το Εργατικό Κέντρο Σάμου, επισημαίνοντας ότι για ακόμη μια φορά είναι επιτακτική η ανάγκη νησιώτες και ναυτεργάτες ενιαία να παλέψουν για ασφαλείς και σύγχρονες ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Για ουσιαστικούς ελέγχους αξιοπλοΐας με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και λήψη αυστηρών μέτρων για την ασφάλεια και προστασία της ζωής στη θάλασσα. Για να μην υπάρχει μείωση της οργανικής σύνθεσης των πλοίων, για να μην είναι απελευθερωμένες οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, να μην κυκλοφορούν υπέργηρα πλοία.
Το Εργατικό Κέντρο Σάμου απαιτεί να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διασωθούν όλοι οι επιβαίνοντες. Να διαλευκανθούν τα πραγματικά αίτια του ναυαγίου και της πυρκαγιάς. Να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.
Στην ανακοίνωσή του σημειώνει μεταξύ άλλων: 
«Ακόμη μια φορά γίνεται επιτακτικά επίκαιρο το πόσο σημαντικό είναι να λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα προστασίας, να μην μειώνεται η οργανική σύνθεση των πλοίων, όπως έγινε με τους τελευταίους νόμους, και οι έλεγχοι αξιοπλοΐας να είναι πιο ουσιαστικοί και αυστηροί. Μέτρα προστασίας και πιστοποιητικά αξιοπλοΐας που πολλές φορές παραβιάζονται ή απλά δεν λαμβάνονται υπόψη εξαιτίας της δίψας των εφοπλιστών για περισσότερα κέρδη. (...) 
Οι νόμοι που έχουν ψηφιστεί τόσο από αυτήν την κυβέρνηση, όσο και από όλες τις προηγούμενες εξυπηρετούν τα κέρδη των εφοπλιστών και όχι την ασφάλεια επιβατών και ναυτεργατών. Αυτή είναι η γενική πολιτική τους. Για μια ακόμη φορά είναι επιτακτική η ανάγκη νησιώτες και ναυτεργάτες ενιαία να παλέψουμε για ασφαλείς και σύγχρονες ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Για ουσιαστικούς ελέγχους αξιοπλοΐας με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και λήψη αυστηρών μέτρων για την ασφάλεια και προστασία της ζωής στη θάλασσα. Για να μην υπάρχει μείωση της οργανικής σύνθεσης των πλοίων, για να μην είναι απελευθερωμένες οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, να μην κυκλοφορούν υπέργηρα πλοία.
Απαιτείται να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διασωθούν όλοι οι επιβαίνοντες. Να διαλευκανθούν τα πραγματικά αίτια του ναυαγίου και της πυρκαγιάς. Να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι».
Το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων από το ατύχημα στο «Norman Atlantic».
Σε ανακοίνωσή του σημειώνει: «Η ναυτική τραγωδία που είχε ως συνέπεια να υπάρξουν νεκροί και αγνοούμενοι, μεταξύ αυτών και ένας αγνοούμενος Ζακυνθινός οδηγός, αναδεικνύει για άλλη μια φορά ότι μπροστά στο κέρδος γίνεται έκπτωσή στα μέτρα ασφαλείας και πρόληψης. Χωρίς να μπαίνει σε προτεραιότητα η ανθρώπινη ζωή.
Απαιτούμε οι αρμόδιες αρχές, να δώσουν στους διασωθέντες κάθε φροντίδα και βοήθεια, να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να λήξει άμεσα η ναυτική τραγωδία, να γυρίσουν όλοι οι επιβάτες και το πλήρωμα με ασφάλεια στα σπίτια τους».
Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας καταγγέλλει την πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα και τις πρακτικές του εφοπλιστικού κεφαλαίου η οποία, ανεξάρτητα από διαχειριστή, ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ή ΣΥΡΙΖΑ είναι η πολιτική που σημαδεύει τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, που στο κυνήγι του κέρδους τόσα χρόνια μειώνει τον αριθμό του πληρώματος και αντιμετωπίζει ως κόστος τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας, τις υποδομές και τα μέσα που μπορούν να συμβάλουν στην προστασία της ανθρώπινης ζωής.
«Αυτό είναι το καθοριστικό ζήτημα που βρίσκεται πίσω από κάθε ένα ναυτικό έγκλημα. Αυτή είναι η βασική αιτία των ναυτικών τραγωδιών που συστηματικά γίνεται προσπάθεια να συσκοτιστεί με την αναζήτηση "εξιλαστήριων θυμάτων" και να υποκατασταθεί από το "ανθρώπινο λάθος", που κι αυτό εκδηλώνεται στο περιβάλλον που διαμορφώνουν οι παρεμβάσεις των εφοπλιστικών εταιρειών και η γενικότερη αντεργατική πολιτική.
Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας καλεί τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τους αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία, τις γυναίκες, να γυρίσουν την πλάτη στις λογικές και τα διλήμματα του ευρωμονόδρομου, να οργανωθούν στα σωματεία και να ενισχύσουν τη λαϊκή συμμαχία, για να ανατρέψουμε την πολιτική των κομμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».