Σελίδες

Translate

Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

Την επιχείρηση συγκάλυψης των ευθυνών για το «Norman Atlantic» καταγγέλλουν τα ναυτεργατικά σωματεία



Την επιχείρηση συγκάλυψης των ευθυνών της εγκληματικής πολιτικής που έχει κριτήριο το εφοπλιστικό κέρδος κατήγγειλαν σε συνέντευξη τύπου εκπρόσωποι των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, της Πανελλήνιας Ένωσης Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού και της Πανελλήνιας Ένωσης Πληρωμάτων Ρυμουλκών - Ναυαγοσωστικών. 
Τα σωματεία επεσήμαναν ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειες και θα εξαντλήσουν
 όλα τα περιθώρια για να αποκαλυφθούν οι πραγματικές αιτίες τ
ης πολύνεκρης τραγωδίας του «NORMAN ATLANTIC» και να καταλογιστούν οι ευθύνες στους πραγματικούς υπευθύνους ενώ καλούν τους ναυτεργάτες να ενισχύσουν τον αγώνα τους για τα ζητήματα της ασφάλειας και της προστασίας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και θέτουν τους ακόλουθους στόχους πάλης:
  • Οι έλεγχοι της αξιοπλοΐας των πλοίων και η έκδοση των σχετικών πιστοποιητικών να γίνεται με κρατική ευθύνη και τη συμμετοχή των ναυτεργατών, των ναυτεργατικών σωματείων.
  • Να καθοριστούν νέοι αυστηροί κανόνες ναυπήγησης των Ε/Γ - Ο/Γ πλοίων που θα ενισχύουν την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.
  • Να καθιερωθεί υποχρεωτικά σύστημα ρυμούλκησης στην πρύμη, έτοιμο για άμεση και εύκολη χρήση και για τα Ε/Γ - Ο/Γ πλοία.
  • Απαγόρευση απόπλου των πλοίων στα οποία υπάρχουν παρατηρήσεις για σοβαρά προβλήματα ασφαλείας, εξασφάλιση της επάρκειας και καταλληλότητας των σωστικών και πυροσβεστικών μέσων.
  • Απαγόρευση απόπλου των επιβατικών πλοίων σε περίπτωση κακοκαιρίας και κατάργηση της ρύθμισης που μεταφέρει την ευθύνη στον πλοίαρχο.
  • Άμεσο, ειδικό έλεγχο της αξιοπλοΐας των παρήλικων επιβατικών πλοίων και των πλοίων που έχουν κάνει μετασκευές.
  • Προσαρμογή των οργανικών συνθέσεων στις ανάγκες των πλοίων, υπολογίζοντας την περίπτωση εκτάκτων καταστάσεων που οι απαιτήσεις αυξάνονται.
  • Εξασφάλιση ουσιαστικής δημόσιας εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης των αξιωματικών και των πληρωμάτων των πλοίων, ειδικό βάρος στην εκπαίδευση για τα σωστικά - πυροσβεστικά μέσα, ειδική φροντίδα για την εξασφάλιση της ελληνομάθειας ως «κοινής γλώσσας» συνεννόησης.
  • Δημιουργία Σταθμών Έρευνας και Διάσωσης σε νησιά του Βορείου Αιγαίου, στο Ιόνιο Πέλαγος, στη Μεσόγειο Θάλασσα, με διακρατική συνεννόηση.
  • Εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του συστήματος GMDSS (Διεθνούς συστήματος για την ασφάλεια στη ναυτιλία και για τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης).
Παράλληλα, τα σωματεία πραγματοποίησαν παρέμβαση στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, για να ενημερώσουν για το βομβαρδισμό του Δ/Ξ «ARAEVO» από πολεμικό αεροσκάφος, στο Λιμένα Ντέρνα της Λιβύης, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο ναυτεργάτες.