Σελίδες

Translate

Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Νέα «ρεκόρ» για τους επιχειρηματίες του κλάδου

Νέα «ρεκόρ» για τους επιχειρηματίες του κλάδου

...συνθήκες γαλέρας για τους εργαζόμενους
Σε νέα προς τα πάνω αναθεώρηση αναφορικά με τις τουριστικές αφίξεις το 2014 προχώρησε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), με βάση τα στοιχεία του Οκτώβρη, καθώς εκτιμά ότι οι τουρίστες που επισκέφτηκαν τη χώρα, με όλα τα μέσα, θα φτάσουν τα 23 εκατομμύρια (αύξηση κατά 15% σε σχέση με πέρσι). Χωρίς τις αφίξεις κρουαζιέρας, ο αριθμός αναμένεται να φθάσει τα 20,5 εκατ., έναντι 19,5 εκατ. αφίξεων της προηγούμενης εκτίμησης, ενώ εάν επιβεβαιωθούν τα προσωρινά στοιχεία της ΤτΕ για επιπλέον 1,2 εκατ. οδικές και ακτοπλοϊκές αφίξεις κατά το διάστημα Ιουλίου - Αυγούστου 2014, οι συνολικές αφίξεις - πλην κρουαζιέρας - εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 21 εκατ. από 17,9 εκατ. το 2013 και 15,5 εκατ. το 2012.
Επίσης, οι αφίξεις κρουαζιέρας, παρά τις αρχικές προβλέψεις που τις έδειχναν στάσιμες σε σχέση με το 2013, κατέγραψαν αύξηση κατά 100 χιλιάδες το πρώτο εξάμηνο και σε σύνολο έτους αναμένεται να κινηθούν περί τα 2,5 εκατ., έναντι των 2,2 εκατ. του 2013.
Ο ΣΕΤΕ, επίσης, σημειώνει τη σαφή επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου με τον Απρίλη του 2014 στο +36,4% και τον Οκτώβρη του 2014 στο +23,5%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013, ποσοστά πολύ υψηλότερα των αντίστοιχων του διαστήματος Ιούνη - Σεπτέμβρη. Παράλληλα, κάνει λόγο για διάχυση του τουριστικού ρεύματος προς πολλούς μικρότερους ή λιγότερο καθιερωμένους προορισμούς.
Με τα παραπάνω δεδομένα, είναι λογικό ο πρόεδρος των ξενοδόχων Ανδρ. Ανδρεάδης να προβαίνει σε πανηγυρικές δηλώσεις, χαρακτηρίζοντας μάλιστα ως «επιτακτική ανάγκη, να προχωρήσουμε ενωμένοι, κυβέρνηση και κόμματα, κοινωνικοί εταίροι, τουριστικοί επιχειρηματίες και εργαζόμενοι, με στόχο την περαιτέρω θωράκιση του τομέα, την ενίσχυση των επενδύσεων, (...) την ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της αειφορίας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος...».
Την ίδια στιγμή, βέβαια, που προβλέπονται τα παραπάνω «ρεκόρ», η «μαύρη» και ανασφάλιστη εργασία, οι συνθήκες «γαλέρας» στον τουριστικό κλάδο συνεχίζονται «κανονικά», όπως «κανονικά» συνεχίζεται η αδυναμία της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων να κάνουν και αυτά έστω και λίγες μέρες διακοπές στην πατρίδα τους...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου