Σελίδες

Translate

Σάββατο 11 Μαρτίου 2017

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Σημαντική ανταπόκριση στο μήνυμα προς τα Συνδικάτα και τους εργαζόμενους της Τουρκίας
Τουρκικές συνδικαλιστικές οργανώσεις αναπαρήγαγαν το μήνυμα του ΠΑΜΕ
Τουρκικές συνδικαλιστικές οργανώσεις αναπαρήγαγαν το μήνυμα του ΠΑΜΕ
Στις 13 Φλεβάρη 2017, με τις ολοένα και πιο ανησυχητικές εξελίξεις στην περιοχή, την κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και παρεμβάσεων και την ταυτόχρονη καλλιέργεια κλίματος εθνικισμού, αλλά και ενός ψευδεπίγραφου «πατριωτισμού», το ΠΑΜΕ πήρε την πρωτοβουλία και απηύθυνε μήνυμα φιλίας, ταξικής - εργατικής αλληλεγγύης και συνεργασίας στα συνδικάτα και την εργατική τάξη της Τουρκίας.
Στο μήνυμά του το ΠΑΜΕ μετέφερε τον προβληματισμό, την ανησυχία του για τις εξελίξεις και την ανάγκη επαγρύπνησης του εργατικού κινήματος, ενάντια στους σχεδιασμούς των αστικών κυβερνήσεων, των ιμπεριαλιστικών οργανισμών και των μηχανισμών τους. Ενάντια στις δυνάμεις που θέλουν τους λαούς διχασμένους και διαιρεμένους, ώστε να εξασφαλίζονται τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.
Αυτή η πρωτοβουλία αποτελεί συνέχεια στα βήματα που έχουν γίνει στην επικοινωνία μεταξύ των συνδικαλιστικών οργανώσεων των δύο χωρών, με κοινές δράσεις, διμερείς συναντήσεις και συνεργασία, αλλά και στην κοινή δράση στα πλαίσια της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας. Δεν είναι τυχαίο ότι στην 4η Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ συμμετείχαν οι πρόεδροι των 3 από τις πιο σημαντικές κλαδικές συνδικαλιστικές οργανώσεις της Συνομοσπονδίας DISK της Τουρκίας (Μέταλλο, Μεταφορές, Εμπόριο - Υπηρεσίες).
Βάση συζήτησης, πρώτα και κύρια στα συνδικάτα με ταξικό προσανατολισμό

Παρά τα όποια εμπόδια - που προέρχονται από το αρνητικό συσχετισμό που επικρατεί και στο τουρκικό εργατικό κίνημα, αλλά και εξαιτίας της καταστολής και των περιορισμών που υπάρχουν στη συνδικαλιστική δράση, συνολικότερα στα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες μετά και την απόπειρα πραξικοπήματος πέρυσι - η πρωτοβουλία αυτή του ΠΑΜΕ έχει αποτελέσει σημαντική βάση συζήτησης, πρώτα και κύρια στα συνδικάτα με ταξικό προσανατολισμό, αλλά και γενικότερα στο εργατικό κίνημα της Τουρκίας.
Συγκεκριμένα, το μήνυμα του ΠΑΜΕ δημοσιεύτηκε στην τουρκική γλώσσα ολόκληρο από τα συνδικάτα - μέλη της ΠΣΟ στην Τουρκία, των Μεταφορών Νakliyat is και Εμπορίου - Υπηρεσιών Sosyal is. Αυτά τα Συνδικάτα, μάλιστα, προχώρησαν σε αναδημοσίευση του κειμένου του ΠΑΜΕ με πολλά μέσα (σε ιστοσελίδες, μέσα «κοινωνικής δικτύωσης»).
Επίσης, το μήνυμα του ΠΑΜΕ, εκτός από συνδικαλιστικές οργανώσεις, αναδημοσιεύτηκε από κόμματα, οργανώσεις που προσπαθούν να ενημερώσουν τους εργαζόμενους από τη μεριά των συμφερόντων της εργατικής τάξης (όπως το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας), αλλά και άλλα ΜΜΕ με διαφορετικό ιδεολογικό - πολιτικό προσανατολισμό (π.χ. «Akdeniz Son Haber», «Etkin Haber Ajansi», κ.ά.)
Παράλληλα, από το Συνδικάτο Μεταλλεργατών Τουρκίας, Birlesik Metalis, ο γενικός γραμματέας του, Ozkan Atar, βρέθηκε την προηγούμενη βδομάδα στην Αθήνα, με αφορμή την απεργία στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, και μετέφερε τη θετική ανταπόκριση και του δικού του σωματείου στο μήνυμα του ΠΑΜΕ, αλλά και τους γενικότερους προβληματισμούς που υπάρχουν στους εργαζόμενους της Τουρκίας για τις εξελίξεις. Οπως είπε και στο χαιρετισμό του στην απεργιακή συγκέντρωση στη Ζώνη, «θέλουν την εργατική τάξη της μιας χώρας απέναντι στην εργατική τάξη της άλλης χώρας. Δική μας ευθύνη είναι να αντεπιτεθούμε, να παλέψουμε για σύγχρονα δικαιώματα, να εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους λαούς».
Βασικό διεθνιστικό καθήκον ο αγώνας σε κάθε χώρα ενάντια στον κοινό αντίπαλο
Στο σύντομο χρονικό διάστημα, από τη μέρα που το ΠΑΜΕ ξεκίνησε αυτήν την πρωτοβουλία, προκύπτουν μερικά πρώτα συμπεράσματα.
Πρώτον, ότι σε συνθήκες κλιμάκωσης της έντασης και του εθνικισμού μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών, είναι αναγκαία η απευθείας επικοινωνία μεταξύ των συνδικάτων των δύο χωρών, που θα στηρίζει την ταξική, εργατική αλληλεγγύη και τον προλεταριακό διεθνισμό. Από τη θετική ανταπόκριση που υπάρχει φαίνεται ότι και η πρωτοβουλία και ο προσανατολισμός του ΠΑΜΕ είναι σε σωστή κατεύθυνση και βοηθούν τον διάλογο και τη συζήτηση με τα συνδικάτα της Τουρκίας.
Αντίστοιχα, η συζήτηση που υπήρχε και από πριν στο εργατικό κίνημα της Τουρκίας για τα Ελληνοτουρκικά και τη στάση του εργατικού κινήματος απέναντι στις εξελίξεις εμπλουτίζεται με την πείρα του εργατικού κινήματος της Ελλάδας, με τις θέσεις και τις τοποθετήσεις του ΠΑΜΕ. Ειδικότερα, βοηθά εκεί που υπάρχουν από πριν επαφή και επικοινωνία, έκφραση αλληλεγγύης μεταξύ των συνδικαλιστικών οργανώσεων των δύο χωρών. Σε συνδικαλιστικό επίπεδο, βασικό ρόλο παίζουν οι δυνάμεις με τις οποίες υπάρχει συνεργασία και επαφή στο πλαίσιο της ΠΣΟ.
Ταυτόχρονα, όμως, υπάρχουν σημαντικές δυσκολίες και εμπόδια. Υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις, προκαταλήψεις, διαφορετικές συνθήκες δράσης, κυριαρχία των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας, αλλά και εθνικιστών στο συνδικαλιστικό κίνημα της Τουρκίας. Ο ιμπεριαλισμός παρεμβαίνει πολύμορφα και στα συνδικάτα, ειδικά μέσω των διεθνών συνδικαλιστικών οργανώσεων, όπως οι ITUC, Industriall, UNI, Education International, οι οποίες στοιχίζονται με τους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστικών κέντρων, του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ. Από αυτές τις δυνάμεις γίνεται μια προσπάθεια «προσωποποίησης» των πολιτικών εξελίξεων (π.χ. «ο σουλτάνος Ερντογάν»), που αποκρύπτει τα συμφέροντα των μονοπωλίων, τους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστών, εντός και εκτός Τουρκίας. Είναι μια ύπουλη προσπάθεια για να στοιχηθούν οι εργαζόμενοι πίσω από ξένες σημαίες, να διαλέξουν ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο.
Σε αυτό το κουβάρι εξελίξεων, η παρέμβαση του ΠΑΜΕ είναι επίκαιρη, είναι αναγκαία και πρέπει να προχωρήσει. Τα όποια εμπόδια, καθυστερήσεις, ακόμη και επιμέρους διαφωνίες δεν πρέπει να κρύψουν το βασικό διεθνιστικό καθήκον του ταξικού κινήματος.
Αγώνας των εργαζομένων σε κάθε χώρα ενάντια στον κοινό αντίπαλο, ενάντια στα μονοπώλια, τους επιχειρηματικούς ομίλους, ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τους πολέμους του.
Για να ζήσει η εργατική τάξη κάθε χώρας με ειρήνη, φιλία των λαών, ευημερία, σε μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου