Σελίδες

Translate

Κυριακή 14 Μαΐου 2017

Περικοπές και περιορισμοί σε φάρμακο - παροχές Υγείας


Νέα χαράτσια σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων προοιωνίζονται οι διατάξεις για τις δαπάνες Υγείας - Πρόνοιας, όπως αποτυπώνονται στα νέα μέτρα που προβλέπει η συμφωνία κυβέρνησης - κουαρτέτου. Αναλυτικά:
-- Στο όνομα του «εξορθολογισμού των δαπανών για την ιατρική περίθαλψη», έρχεται νέα περικοπή 125 εκατ. ευρώ το 2017 και 188 εκατ. ευρώ σωρευτικά το 2018, με την ένταξη επιπλέον κατηγοριών δαπανών σε κλειστούς προϋπολογισμούς και τη μείωση των ανώτερων ορίων του «claw back». Την ίδια ώρα, δηλαδή, που η κυβέρνηση μιλά για «ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας», πετσοκόβει ακόμα περισσότερο την ιατρική περίθαλψη των εργατικών - λαϊκών οικογενειών!
-- Για το 2017 το «clawback» (αναγκαστική επιστροφή στον ΕΟΠΥΥ από τις φαρμακευτικές εταιρείες των ποσών που υπερβαίνουν την καθορισμένη φαρμακευτική δαπάνη) θα πρέπει να μειωθεί κατά 30% και 15% για το 2018. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η ένταξη σε κλειστούς προϋπολογισμούς για είδη και παροχές που μέχρι τώρα ήταν εκτός. Τα «clawback» θα εκτελούνται σε εξάμηνη βάση.
-- Ξεκινά η σταδιακή εφαρμογή της αναδιάρθρωσης που φέρνει παραπέρα υποβάθμιση του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Προβλέπεται η λειτουργία των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), υποβαθμισμένων και υποστελεχωμένων μονάδων ΠΦΥ, όπως και η υποχρεωτική εγγραφή των ασθενών σε οικογενειακό γιατρό, ο οποίος θα λειτουργεί ως «κόφτης» («gatekeeper» είναι ο όρος που αναφέρεται στο συμπληρωματικό μνημόνιο...), για την παραπομπή των ασθενών σε ειδικούς γιατρούς, νοσοκομεία κ.λπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου