Μάχη για την επιτυχία τους και προετοιμασία πανελλαδικής απεργίας
Στο Σύνταγμα, στις 6.30 μ.μ., το συλλαλητήριο της Αθήνας - Την ίδια ώρα, στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη
Το κάλεσμα στους εργαζόμενους να οργανώσουν την πάλη τους διαδίδεται πλατιά καθημερινά στους χώρους δουλειάς, ενώ την περασμένη βδομάδα ξεχώρισε η συμβολική κατάληψη του υπουργείου Εργασίας και η συνέντευξη Τύπου των συνδικάτων μέσα από το γραφείο της υπουργού.
Να φτάσει παντού το κάλεσμα
«Ολοι στον αγώνα, ξεσηκωμός, στα μέτρα της κυβέρνησης κανείς συμβιβασμός» ήταν ένα από τα συνθήματα που αντήχησαν στη Σταδίου, μέσα κι έξω από το υπουργείο για πολλές ώρες.
Στο πνεύμα αυτό, ήδη δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν συζητήσει και αποφασίσει τη συμμετοχή τους στα συλλαλητήρια. Τις λίγες μέρες που απομένουν, συνεχίζεται και εντείνεται αυτή η προσπάθεια, για να φτάσει το κάλεσμα σε όσο το δυνατόν περισσότερους χώρους δουλειάς, μέσα από εξορμήσεις και περιοδείες, συσκέψεις και συνελεύσεις. Ιδιαίτερο βάρος πέφτει στους κλάδους και τους χώρους που ήδη βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, ώστε να αξιοποιήσουν τα συλλαλητήρια ως το επόμενο βήμα της δράσης τους.
Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ καλούν την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να μην κάνουν βήμα πίσω και να απαντήσουν αγωνιστικά στα μέτρα που ήδη ματώνουν το λαό και σε όσα ετοιμάζεται να προσθέσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο αντιλαϊκό οπλοστάσιο μέσα από την τρίτη «αξιολόγηση», τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2018 και ό,τι άλλο περιλαμβάνει το «πακέτο» της «δίκαιης ανάπτυξης».
Ξεχωριστή σημασία ανάμεσα στις «εκκρεμότητες» της τρίτης «αξιολόγησης» έχουν οι αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο και η προσπάθεια για επιβολή νέων εμποδίων στην κήρυξη απεργιών. Στο φόντο αυτό, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις προετοιμάζουν την κλιμάκωση της πάλης των εργαζομένων με πανελλαδική απεργία.Σχετικό κάλεσμα, εκτός από το ΠΑΜΕ, απευθύνουν όλο και περισσότερες Ομοσπονδίες και σωματεία εργαζομένων και συνταξιούχων.
Μέρος της αντεργατικής επίθεσης της κυβέρνησης είναι και η όλο και βαθύτερη εμπλοκή της χώρας, με ευθύνη της κυβέρνησης, στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Γι' αυτό, ανάμεσα στα αιτήματα των κινητοποιήσεων είναι η μη συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους και η εναντίωση στις ΝΑΤΟικές εξοπλιστικές δαπάνες, που υποχρεώνουν τους εργαζόμενους σε νέες σκληρές θυσίες.
Τη συμμετοχή τους στα συλλαλητήρια έχουν ανακοινώσει επίσης η ΠΑΣΕΒΕ, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ).
«Κανένας εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ. Αυξήσεις στους μισθούς. Κάτω τα χέρια από το απεργιακό δικαίωμα. Απαγόρευση πλειστηριασμών και κατασχέσεων». Η βασική δέσμη αιτημάτων, όπως συνοψίζεται στην αφίσα με την οποία προπαγανδίζει το ΠΑΜΕ τα συλλαλητήρια, αναδεικνύεται σε συνδετικό κρίκο της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας με τις μάχες που βρίσκονται σε εξέλιξη σε μια σειρά κλάδους και χώρους δουλειάς.
Οι κινητοποιήσεις με αιχμή τη διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις σε μισθούς και μεροκάματα, με βελτίωση των όρων δουλειάς, που βρίσκονται σε εξέλιξη σε μεγάλα εργοτάξια στον κλάδο των Κατασκευών, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, στον Ομιλο ΟΤΕ, δίνουν ώθηση και στην προετοιμασία των συλλαλητηρίων. Αντίστοιχα, η επιτυχία των κινητοποιήσεων μπορεί να συμβάλει ώστε να «αγκαλιάσει» περισσότερους χώρους δουλειάς η μάχη για Συλλογικές Συμβάσεις.
Ο αγώνας ενάντια στις απολύσεις και την απληρωσιά, όπως στα πρακτορεία διανομής Τύπου, ενάντια στις απολύσεις συνδικαλιστών και πρωτοπόρων εργαζομένων, ενάντια στην αβεβαιότητα που δημιουργούν για τις θέσεις εργασίας οι επιχειρηματικοί σχεδιασμοί, όπως στη «Unilever», τροφοδοτεί επίσης την πρωτοβουλία για την οργάνωση και συμμετοχή στα συλλαλητήρια. Αντίστοιχα συμβαίνει και με τις αγωνιστικές παρεμβάσεις σωματείων, Λαϊκών Επιτροπών και φορέων ενάντια στις κατασχέσεις σπιτιών και καταθέσεων λαϊκών νοικοκυριών, καθώς τα συλλαλητήρια οργανώνονται την ίδια περίοδο που αναμένεται η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για τα «κόκκινα» δάνεια στις τράπεζες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου