Σελίδες

Translate

Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

ANAKOINΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ

Υπογράφτηκε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) για τους εργαζόμενους στην ακτοπλοΐα, μεταξύ του σωματείου (ΠΑΣΕΝΤ) και της εργοδοτικής ένωσης ΣΕΕΝ, η οποία ισχύει για ένα χρόνο από 1/1/2018. Προβλέπει διατήρηση των μισθολογικών και θεσμικών όρων για τους εργαζόμενους που προσλήφθηκαν όσο ίσχυε η σύμβαση του 2010, ενώ για όσους προσλήφθηκαν έκτοτε ή είχαν υποστεί μείωση μισθού μέσω ατομικών συμβάσεων εργασίας ή για όσους προσληφθούν μέσα στο 2018 οι μισθοί είναι μειωμένοι κατά 5% σε όλα τα κλιμάκια.

Η συγκεκριμένη τακτική διαχωρισμού των νέων συναδέλφων είναι βούτυρο στο ψωμί της εργοδοσίας. Ιδιαίτερα στην ακτοπλοΐα που η εποχική εργασία για τους καλοκαιρινούς μήνες είναι «νόμος» ενώ πάνω από 1800 εργαζόμενοι έχουν χάσει τη δουλειά τους τα χρόνια της κρίσης. Οι εργαζόμενοι στον κλάδο έχουν πικρή πείρα από το πώς αξιοποίησαν οι εργοδότες αυτό τον διαχωρισμός που, πριν από τις κυβερνήσεις και τα μνημόνια τους, θεσμοθέτησε η συμβιβασμένη πλειοψηφία του ΔΣ του ΠΑΣΕΝΤ, στις εταιρείες της ποντοπόρου ναυτιλίας και της ΔΝΕ χτυπώντας τα δικαιώματα παλιών και νέων εργαζόμενων.

Συνάδελφοι,
Η υπογραφή και η εφαρμογή συλλογικής σύμβασης που θα καλύπτει τις απώλειες που είχαμε τα τελευταία χρόνια της κρίσης, κόντρα στους διαχωρισμούς και τις μειώσεις προϋποθέτει την οργάνωση και την πάλη μας.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ που συσπειρώνονται στην Επιτροπή Αγώνα δίνουμε καθημερινά αυτή τη μάχη μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς για την ενημέρωση και την οργάνωση όλων των εργαζόμεων στον κλάδο. Σε αυτή την κατεύθυνση ήταν και η πρότασή που καταθέσαμε στο ΔΣ του ΠΑΣΕΝΤ και το αίτημα μας για άμεση σύγκλιση Γενικής Συνέλευσης και αγωνιστικών πρωτοβουλιών για την εφαρμογή των συμβάσεων.

Αποτελεί πρόκληση για τους εργαζόμενους του κλάδου να επιτίθεται η πλειοψηφούσα παράταξη του ΠΑΣΕΝΤ στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ για την κριτική που ασκούμε σχετικά με τις πρακτικές της για τη διαπραγμάτευση και την υπογραφή χωρίς ουσιαστικά πρωτοβουλίες για την εφαρμογή των ΣΣΕ.

Επιμένουμε στην κριτική μας ότι η εφαρμογή της σύμβασης δε γίνεται με ευχές, αλλά απαιτεί πάλη των εργαζόμενων απέναντι στους εργοδότες, που φυσικά η συγκεκριμένη πλειοψηφία αποφεύγει διαχρονικά!

Αλήθεια, πότε κάλεσαν τους εργαζόμενους ώστε να συζητήσουν την πρόταση τους για ΣΣΕ; Σε ποιο τουριστικό γραφείο πήραν πρωτοβουλία για να εφαρμοστεί η σύμβαση που έχει υπογραφεί από το καλοκαίρι αλλά κυριαρχούν οι ατομικές συμβάσεις παντού με 600 ευρώ; Πάει πολύ να μας κουνάνε το δάχτυλο αυτοί που έχουν εκφυλίσει κάθε συλλογική διαδικασία του σωματείου (Γενική Συνέλευση έχει να γίνει από το 2015 παρά τις επανειλημμένες προτάσεις μας), αυτοί που βάζουν πλάτη διά της απουσίας τους στους χώρους δουλειάς όπου η πίεση, τα εξαντλητικά ωράρια, η εργοδοτική τρομοκρατία είναι καθεστώς. Αποδεικνύουν συνεχώς ότι είναι ο καλύτερος φίλος της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και «τρόφιμοι» των εφοπλιστών για να εξυπηρετούν τα συμφέροντα τους σε βάρος των δικαιωμάτων μας.

Κάνουμε στην άκρη τον εργοδοτικό κυβερνητικό συνδικαλισμό, παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Οργανώνουμε την πάλη μας, διεκδικούμε την αναπλήρωση των απωλειών μας. Αυτή η κατάσταση που ζούμε μπορεί να αλλάξει, μπορούμε να κατακτήσουμε όλα όσα εμείς παράγουμε και να ζήσουμε μία ζωή με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Ζητάμε:
- Άμεση συνεδρίαση του ΔΣ του ΠΑΣΕΝΤ και να γίνει επιτέλους Γενική Συνέλευση ώστε να συζητηθούν και να οργανωθούν αγωνιστικές πρωτοβουλίες και να παρθεί απόφαση για συμμετοχή του στην 24ωρη πανελλαδική – πανεργατική απεργία στις 14 Δεκέμβρη.

Όλοι στη σύσκεψη – συζήτηση το Σάββατο 02/12 στις 18.00 στην ΠΕΜΕΝ (Μπουμπουλίνας 21, Πειραιάς)

Όλοι στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 14/12, δίνουμε μαχητική - αγωνιστική απάντηση στα νέα μέτρα πτώχευσης της 3ης αξιολόγησης που φέρνει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ.

Επιτροπή Αγώνα Ναυτιλιακών – Τουριστικών Υπαλλήλων

                                                                                                    Τηλέφωνο Επικοινωνίας:6971665451 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου