Σελίδες

Translate

Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017

ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ

Υπογράφτηκε Συλλογική Σύμβαση μετά τις πολύμηνες κινητοποιήσεις των εργαζομένων
Από τη μαζική Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στην οποία συζητήθηκε και εγκρίθηκε το σχέδιο ΣΣΕ, το οποίο υπογράφτηκε λίγες μέρες μετά
Από τη μαζική Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στην οποία συζητήθηκε και εγκρίθηκε το σχέδιο ΣΣΕ, το οποίο υπογράφτηκε λίγες μέρες μετά
Την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας Ναυπηγοεπισκευαστικών Εργασιώνπέτυχαν την περασμένη Τετάρτη το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας και οι εργαζόμενοι στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, μετά από περίπου 9 μήνες πολύμορφων αγωνιστικών κινητοποιήσεων.
Η Συλλογική Σύμβαση που υπέγραψε το κλαδικό Συνδικάτο με την ένωση των εργοδοτών (ΣΕΝΑΒΙ), μετά από αυτήν τη σημαντική μάχη, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της αναπλήρωσης των μεγάλων απωλειών των εργαζομένων, της πάλης ενάντια στα σχέδια των εργοδοτών για διατήρηση και επέκταση των συνθηκών «γαλέρας». Αποτελεί σημαντικό βήμα στον αγώνα για την εκ νέου κατάκτηση μιας σειράς δικαιωμάτων που βρέθηκαν τα προηγούμενα χρόνια στο στόχαστρο της εργοδοσίας.
Η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) προβλέπει σημαντικές αυξήσεις στα μεροκάματα για τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων. Οσον αφορά στο ωράριο, κατοχυρώνει το 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο. Κατοχυρώνει, επίσης, τα δύο διαλείμματα μέσα στο 7ωρο. Ως προς τις υπερωρίες, προβλέπει 100% προσαύξηση από την πρώτη ώρα, ενώ θέτει ανώτερο όριο τις τρεις ώρες υπερωρία. Προβλέψεις υπάρχουν στη Σύμβαση και για τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Επίσης, ορίζει πως ένας εργαζόμενος δικαιούται αποζημίωση σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος από το πρώτο μεροκάματο. Θεσμοθετούνται επίσης τα δώρα, δηλαδή ο 13ος και ο 14ος μισθός των εργαζομένων. Η Σύμβαση προβλέπεται να έχει πανελλαδική ισχύ, διάρκεια μέχρι το τέλος του 2018 και μετενέργεια για τρία χρόνια μετά τη λήξη της.
Το Σχέδιο της Σύμβασης είχε παρουσιαστεί, συζητηθεί και εγκριθεί σε Γενική Συνέλευση που συγκάλεσε το Συνδικάτο για τους εργαζόμενους στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη.
Η υπογραφή της δεν εφησυχάζει το Συνδικάτο, το οποίο ήδη οργανώνει το επόμενο βήμα του αγώνα, τη μάχη για την εφαρμογή της. Απέναντί τους οι εργαζόμενοι θα έχουν τους ίδιους τους εργοδότες, που μπορεί να υπέγραψαν τη Σύμβαση κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων, αλλά δεν πρόκειται να παραιτηθούν από την προσπάθεια να την υπονομεύσουν, καθώς και το αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο των προηγούμενων και της σημερινής κυβέρνησης που χτυπά τις Συλλογικές Συμβάσεις, έχει καταργήσει την υποχρεωτικότητά τους.
Βήμα βήμα η υπογραφή της Σύμβασης
Η υπογραφή της Σύμβασης ήταν το αποτέλεσμα πολύμορφων κινητοποιήσεων που ξεκίνησαν στην αρχή του έτους και συσπείρωσαν τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στη Ζώνη. Απεργίες, στάσεις εργασίας, συγκεντρώσεις στους χώρους δουλειάς και συνελεύσεις, κινητοποιήσεις μαζί με Λαϊκές Επιτροπές και σωματεία στο Πέραμα και τον Πειραιά, αλλά και στο υπουργείο Εργασίας, είναι μερικές από τις μορφές πάλης που αξιοποίησαν οι εργαζόμενοι.
Στους μήνες αυτούς μετρήθηκαν συγκεκριμένα βήματα μέσα από τα οποία οι εργαζόμενοι έφτασαν στην υπογραφή της Σύμβασης. Για παράδειγμα, υπογράφτηκαν περισσότερες από 80 διμερείς Συμβάσεις ανάμεσα στο Συνδικάτο και μεμονωμένους εργοδότες, κάτω από τη διαρκή κινητοποίηση των εργαζομένων, ανεβάζοντας τα μεροκάματα και βελτιώνοντας τους όρους δουλειάς. Εφαρμόστηκε στο σύνολο σχεδόν των επιχειρήσεων το 7ωρο, με τους εργαζόμενους να το επιβάλλουν με στάσεις εργασίας και παύση εργασιών.
Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι η μάχη για τη Σύμβαση εξελίχθηκε και συνεχίζει να εξελίσσεται σε μια περίοδο που κυβέρνηση και εργοδότες εντείνουν τους εκβιασμούς στους εργαζόμενους και αξιώνουν την ισοπέδωση των δικαιωμάτων τους στο όνομα των «επενδύσεων» και της «ανάπτυξης». Χαρακτηριστικό είναι ότι την ίδια περίοδο που οι εργαζόμενοι στη Ζώνη επέβαλαν το 7ωρο στην πράξη και το κατοχύρωσαν και μέσα από τη ΣΣΕ, η κατάκτηση αυτή «ξηλώνεται» για άλλους εργαζόμενους στο λιμάνι. Η COSCO, δηλαδή ο σημερινός ιδιοκτήτης του λιμανιού, κατάργησε το 7ωρο για τους εργαζόμενους σε μια σειρά ειδικότητες, με τη συμφωνία μάλιστα της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας της ΟΜΥΛΕ.
Με όπλο τη ΣΣΕ, οι εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη συνεχίζουν με καλύτερους όρους τον αγώνα ενάντια σε κυβέρνηση και εργοδότες που τους θέλουν να διαπραγματεύονται μόνοι τους το μεροκάματο και τους όρους της δουλειάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου