Σελίδες

Translate

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018

ΟΜΙΛΙΑ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΣΕΒ

Νέες δεσμεύσεις για «ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον»
«Η κυβέρνηση έχει εκπληρώσει δύο βασικούς στόχους, τη σταθεροποίηση της οικονομίας και την τακτοποίηση των δημόσιων οικονομικών». Με αυτήν τη φράση, η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου συνόψισε τα διαπιστευτήρια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του ΣΕΒ, όπου ήταν η κεντρική ομιλήτρια.
Αυτό που δεν είπε η υπουργός, βέβαια, είναι ότι η «τακτοποίηση των δημόσιων οικονομικών» γίνεται με το «αίμα» των εργαζομένων και του λαού, μέσα από τη φορολεηλασία των εισοδημάτων τους και το παραπέρα πετσόκομμα των κρατικών κονδυλίων για την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών τους. Αντίστοιχα, η «σταθεροποίηση της οικονομίας» πατάει στη «σταθεροποίηση» και τη συνεχή ενίσχυση όλου του μνημονιακού αντεργατικού οπλοστασίου, των εξευτελιστικών μισθών και της ανυπαρξίας Συλλογικών Συμβάσεων για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων. Κατά τ' άλλα, η υπουργός επανέλαβε τους γνωστούς προπαγανδιστικούς ισχυρισμούς πως δήθεν «η κυβέρνηση στοχεύει στην ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων» ως περιτύλιγμα στις αναφορές της στην κυβερνητική δέσμευση για «δημιουργία ευνοϊκού επενδυτικού περιβάλλοντος μέσα από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», μέσα δηλαδή από το συνεχές τσάκισμα του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Με τον «αέρα» αυτών των κυβερνητικών δεσμεύσεων,όπως και των πρόσφατων εξαγγελιών του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ για νέα προνόμια στο κεφάλαιο, ο ΣΕΒ πρόβαλε προχτές και νέες αξιώσεις.
Ετσι, ο πρόεδρός του, Θ. Φέσσας, απαίτησε τη μείωση κατά 0,5% των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών για την επικουρική ασφάλιση,προβάλλοντας προσχηματικά και τη μείωση κατά 0,5% και των εργατικών εισφορών, στην κατεύθυνση της πάγιας αξίωσης του μεγάλου κεφαλαίου για πλήρη απαλλαγή του από το «βάρος» της Κοινωνικής Ασφάλισης.
Παράλληλα, σε σχέση με τον κατώτατο μισθό, ο πρόεδρος του ΣΕΒ ζήτησε την πλήρη εφαρμογή των κριτηρίων της «ανταγωνιστικότητας» και της «παραγωγικότητας» που προβλέπει ο νόμος Βρούτση - Αχτσιόγλου, ο οποίος τέθηκε σε εφαρμογή με την πρόσφατη κυβερνητική τροπολογία. Κι αυτό όταν για τον «υποκατώτατο» μισθό για τους νέους εργαζόμενους, για παράδειγμα, ο πρωθυπουργός έχει ήδη δεσμευτεί ότι η εξαγγελλόμενη κατάργησή του θα συνοδευτεί με απαλλαγή της εργοδοσίας από τις ασφαλιστικές εισφορές για τους νέους κάτω των 25 ετών, κατά 50% το 2019 και κατά 100% το 2020. Αλλά βέβαια στην προκειμένη περίπτωση ισχύει για τον ΣΕΒ πως... «τρώγοντας έρχεται η όρεξη»!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου