Σελίδες

Translate

Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018

ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ

Σα να μην πέρασε μια μέρα...
Eurokinissi
Την Κυριακή, συμπληρώνονται δύο μήνες από τη μεγάλη τραγωδία στην Ανατολική Αττική. Η φονική πυρκαγιά διέλυσε μία ολόκληρη περιοχή και έστειλε στο θάνατο 99 ανθρώπους, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία. Για τους ανθρώπους της περιοχής είναι σα να μην πέρασε μια μέρα, αφού ακόμα προσπαθούν να βρουν τρόπους να σταθούν στα πόδια τους...
Δύο μήνες μετά, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πυρόπληκτοι είναι κυριολεκτικά βουνό. Ολα τα έργα που χρειάζονται για την προστασία της υγείας τους, η οικονομική ενίσχυση και η μέριμνα όσων έχασαν τις περιουσίες τους, αλλά και το θέμα της αποκατάστασης του περιβάλλοντα χώρου, των υποδομών και των κατοικιών, είτε δεν έχουν ξεκινήσει, είτε αργοπορούν, παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις.
Αργή η διαδικασία απορρύπανσης
Ενα από τα σημαντικότερα προβλήματα είναι η διαδικασία απορρύπανσης της περιοχής που προχωρά με αργούς ρυθμούς. Υπάρχουν ακόμα κίνδυνοι για την υγεία των κατοίκων από την ανεπαρκή διάγνωση των επιπτώσεων στο περιβάλλον λόγω της πυρκαγιάς και των καταστροφών, αλλά και της ρύπανσης από την καύση διαφόρων υλικών.
Για παράδειγμα: Οσον αφορά τον αμίαντο έχει διευκρινιστεί από τον υπουργό Υποδομών, Χρ. Σπίρτζη, σε πρόσφατη συνάντησή του με κατοίκους του Ν. Βουτζά, ότι υποβάλλονται αιτήσεις στο υπουργείο Υποδομών από τους κατοίκους και αναμένεται η περισυλλογή του. Αν κάποιος κάτοικος είναι... ανυπόμονος, θα πρέπει να ζητήσει από εξειδικευμένη εταιρεία να κάνει την αποκομιδή καταβάλλοντας το αντίστοιχο αντίτιμο. Αλλιώς θα πρέπει να περιμένει - άγνωστο πόσο - μέχρι να γίνει η αποκομιδή με δαπάνη της Πολιτείας. Χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης δεν έχει τεθεί, αφού δεν έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή. Στην περιοχή επιχειρούν συνεργεία από τέσσερις εταιρείες. Για τη μέτρηση των διοξινών έχουν παρθεί δείγματα αλλά χρειάζεται χρόνος για την επεξεργασία τους.


INTIME NEWS
Επίσης, υπάρχει κίνδυνος ασθενειών από τις ελλείψεις κάδων και ασφαλούς καθαρισμού των δρόμων, ιδιαίτερα εκεί όπου κάηκαν οχήματα αφήνοντας τοξικά κατάλοιπα. Οσον αφορά τις εργασίες καθαρισμού έχουν γίνει μόνο σε κεντρικά σημεία, ενώ στα οικόπεδα το έργο αυτό δεν προχωρά. Πολλοί αναγκάζονται να πληρώσουν για να τελειώνουν πιο γρήγορα, αφού τα συνεργεία των δήμων προχωρούν με αργούς ρυθμούς. Οσον αφορά τον καθαρισμό των δασών, το δασαρχείο δεν έχει αρμοδιότητα εντός των οικισμών και για τους κοινόχρηστους χώρους αρμόδιοι είναι οι δήμοι. Κι εδώ, όμως, είναι αναποτελεσματικές και ελλιπείς οι ενέργειες υλοτόμησης και απομάκρυνσης των καμένων δέντρων. Ετσι, κορμοί και κλαδιά μαζεύονται στα οικόπεδα και στους δρόμους. Σε αυτά έρχεται να προστεθεί ο κίνδυνος πλημμυρών από την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων που απαιτούνται και τα οποία είναι κατεπείγουσας προτεραιότητας για την προστασία των κατοίκων μπροστά στις αναμενόμενες βροχές, αφού πλέον μπήκαμε στο φθινόπωρο και αναμένεται ο χειμώνας.
Δεν έχει στελεχωθεί ακόμα ο τομέας αποκατάστασης
Οσον αφορά τις ενέργειες για την αδειοδότηση και την ανέγερση των κατεστραμμένων κατοικιών και την επισκευή των μερικά κατεστραμμένων, είναι ελλιπείς και αναποτελεσματικές. Μέχρι πριν από λίγες μέρες δεν είχε συγκροτηθεί και στελεχωθεί πλήρως ο τομέας αποκατάστασης φυσικών καταστροφών του υπουργείου Υποδομών, για τον οποίο υπήρχε η σκέψη να εδρεύει στη Ραφήνα.
Κατεδάφιση καμένων σπιτιών. Η ανέγερση νέων παραμένει ακόμα ερώτημα...
ΙΝ ΤΙΜΕ
Κατεδάφιση καμένων σπιτιών. Η ανέγερση νέων παραμένει ακόμα ερώτημα...
Οι μελέτες επισκευών για τα «κίτρινα» κτίρια μπορεί να γίνουν και από μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών για όσους το επιθυμούν. Οι ιδιώτες μηχανικοί θα πληρώνονται από τους κατοίκους. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε επικοινωνία με την Ενωση Τραπεζών για ρυθμίσεις και χαμηλότοκα δάνεια επισκευών. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Αύγουστο η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει μέτρα δανεισμού για τους πυρόπληκτους, αφού τα μέτρα για τη στεγαστική συνδρομή δεν καλύπτουν την έκταση των καταστροφών. Θυμίζουμε πως σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν, όχι μόνο δεν υπήρξε κάποιο θετικό αποτέλεσμα, αλλά, αντίθετα, οι τράπεζες πήραν τελικά τις ιδιοκτησίες εξαιτίας της αδυναμίας αποπληρωμής των δανείων.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού, το Δημόσιο θα αποπληρώνει τα δάνεια που θα πάρουν οι πυρόπληκτοι μέχρι το ανώτατο ποσό που χορηγείται ως βοήθεια ανά περίπτωση. Ο ίδιος αποσαφήνιζε τους τρόπους με τους οποίους θα γίνει η εκταμίευση των χρημάτων της κρατικής αρωγής στους πολίτες που θέλουν να ανακατασκευάσουν ή να επισκευάσουν το σπίτι τους. Πιο συγκεκριμένα, η βοήθεια των 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για τα σπίτια που χρειάζονται ολική ανακατασκευή και των 350 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για όσα έχουν κριθεί «κίτρινα» θα καταβάλλεται με την πρόοδο των εργασιών. «Η άλλη επιλογή, η δεύτερη επιλογή - έλεγε τότε ο Χρ. Σπίρτζης - είναι να αναλάβει το υπουργείο Υποδομών την ανακατασκευή ή την επισκευή του σπιτιού». Αυτό βέβαια δεν ξεκαθάριζε σε καμία περίπτωση το πώς ακριβώς θα γίνει. Η τρίτη επιλογή, σύμφωνα με τον υπουργό, ήταν «για όσους έχουν μεγαλύτερο σπίτι από τα 150 τ.μ. και επιθυμούν να πάρουν δάνειο, να πάρουν ένα δάνειο το οποίο θα πληρωθεί μέχρι τα 150 τ.μ. από το ελληνικό Δημόσιο για όσο χρειαστεί η αποπληρωμή». Τα υπόλοιπα θα τα βάλουν από την τσέπη τους.
«Αόρατα» τα επιδόματα
Προχωρά με αργούς ρυθμούς η αποψίλωση επικίνδυνων υλικών
INTIME NEWS
Προχωρά με αργούς ρυθμούς η αποψίλωση επικίνδυνων υλικών
Για τα επιδόματα Πρώτων Αναγκών και Αντικατάστασης Οικοσκευής των 586 και 5.869 ευρώ (η καταβολή ποσού έχει συντελεστές, όπως αριθμό μελών οικογένειας κ.λπ.), μέχρι στιγμής στο δήμο Μαραθώνα έχουν υποβληθεί περίπου 2.500 αιτήσεις για τη χορήγηση του επιδόματος των 586 ευρώ. Ανάλογος αριθμός έχει υποβληθεί για το εφάπαξ έκτακτο επίδομα. Από αυτές, οι 2.200 έχουν περαστεί στο ηλεκτρονικό σύστημα. Για το πρώτο επίδομα (πρώτων αναγκών) στάλθηκαν προς έγκριση και εγκρίθηκαν περίπου 700 αιτήσεις. Εχουν δε πληρωθεί οι δικαιούχοι. Για το δεύτερο επίδομα (αντικατάστασης οικοσυσκευής), οι αιτήσεις «περνάνε» από τριμελή επιτροπή που κάνει τις γνωμοδοτήσεις. Πρέπει να γίνει μηχανογράφησή τους. Εχει σταλεί ήδη το πρώτο «πακέτο» αιτήσεων. Δεν έχει ξεκινήσει καμία καταβολή σε δικαιούχο, αφού δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος της υπηρεσίας επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Στο δήμο Ραφήνας - Πικερμίου για το πρώτο επίδομα έχουν υποβληθεί περίπου 1.376 αιτήσεις και για το δεύτερο 935. Οσον αφορά τα 8.000 ευρώ που θα δίνονταν σε επιχειρήσεις, πολλοί επαγγελματοβιοτέχνες δεν έχουν πάρει τίποτα. Για το εφάπαξ έκτακτο επίδομα των 5.000 ευρώ δεν υπάρχουν ακόμα επίσημα στοιχεία.
Οσον αφορά την επιδότηση ενοικίου που συμπεριλαμβάνεται στα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για τους πληγέντες, σχετική διάταξη εξαιρεί έναν σημαντικό αριθμό πυρόπληκτων. Αν, δηλαδή, κάποιος έχει σπίτι στα 50 χλμ., κόβεται στον πυρόπληκτο το επίδομα γιατί θεωρείται ότι είναι κοντά και μπορεί να μείνει σε αυτό, αλλά αν νοικιάσει σπίτι στα 50 χλμ. έξω από την περιφερειακή ενότητα βάσει του νόμου πάλι δεν δικαιούται την επιδότηση. Για παράδειγμα, αν πυρόπληκτος νοικιάσει σπίτι στην Αγ. Παρασκευή δεν μπορεί να μείνει επιδοτούμενος σε αυτό, διότι ο δήμος ανήκει σε άλλη γεωγραφική ενότητα και όχι στην Ανατολική Αττική. Μπορεί, όμως, να πάει στο Λαύριο ή στο Μενίδι.
Για τους άστεγους που φιλοξενούνται στις κατασκηνώσεις, 39 οικογένειες βρίσκονται στα ΚΑΥΥ, 52 οικογένειες στην ΚΕΔΑ της Πολεμικής Αεροπορίας και 35 οικογένειες στην πέμπτη κατασκήνωση του δήμου Μαραθώνα. Στην κατασκήνωση της Πολεμικής Αεροπορίας ζητήθηκαν από τους πυρόπληκτους εφτά ευρώ τη μέρα για το φαγητό που τους χορηγείται, αλλά μετά από αντιδράσεις το μέτρο πάρθηκε πίσω. Στην πέμπτη κατασκήνωση κατά διαστήματα το φαγητό είναι κακής ποιότητας ή μικρής ποσότητας. Κανείς αρμόδιος δεν έχει ενημερώσει τους πυρόπληκτους τι θα γίνει γι' αυτούς στο μέλλον. Υπάρχει μια κατάσταση αβεβαιότητας. Διαδίδονται διάφορες φήμες, όπως ότι θα μεταφερθούν όλοι στην πέμπτη κατασκήνωση.
Εξάλλου, ελάχιστα έχουν γίνει για τη φροντίδα και την οικονομική ενίσχυση των εγκαυματιών και των υπόλοιπων ασθενών που είτε εξακολουθούν να βρίσκονται στα νοσοκομεία είτε χρειάζονται νοσηλεία στο σπίτι.
Η Επιτροπή Πυροπλήκτων
Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η Επιτροπή Πυρόπληκτων Κατοίκων Ραφήνας - Μαραθώνα, που στεγάζεται στο Κέντρο Αλληλεγγύης, παλεύει και διεκδικεί άμεσα μέτρα ανακούφισης πέρα από όσα ανεπαρκή έχουν εξαγγελθεί ή υλοποιούνται με ανησυχητικά αργούς ρυθμούς. Πιο συγκεκριμένα η Επιτροπή διεκδικεί:
-- 100% αποζημίωση κατοίκων και επαγγελματιών και έκδοση νέων οικοδομικών αδειών ανοικοδόμησης χωρίς νομικά εμπόδια.
-- Αλλαγή του τρόπου επιδότησης ενοικίου για όσους το χρειάζονται, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
-- Αμεση αντιμετώπιση των ελλείψεων στους τομείς της δασοπροστασίας και πυρόσβεσης και εκπόνηση σχεδίου αντιμετώπισης παρόμοιων φαινομένων.
-- Κάρτα πυρόπληκτων για δωρεάν μεταφορά στα ΜΜΜ (αστικά, μετρό, ΚΤΕΛ) και διέλευση από τα διόδια για τουλάχιστον ένα έτος, καθώς και πύκνωση της διέλευσης των συγκοινωνιών από τις πυρόπληκτες περιοχές.
-- Αμεσα να δοθεί οικονομική ενίσχυση σε δεκάδες τραυματίες και άλλους ασθενείς με κρατική φροντίδα στο σπίτι και στο νοσοκομείο, χωρίς να χρειάζεται να τρέχουν οι άρρωστοι και οι συγγενείς τους σε «χορηγούς» και «ευεργέτες».
-- Αμεσα η κυβέρνηση να ενημερώσει επίσημα τους πυρόπληκτους για την κατάσταση της περιοχής και τη διαδικασία απορρύπανσής της.
-- Αποζημίωση στο 100% της αξίας του των κατεστραμμένων οχημάτων, ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας των ιδιοκτητών τους.
-- Να ψηφιστούν τώρα τροπολογίες για την απλούστευση των διαδικασιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου