Σελίδες

Translate

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018

Ανεβάζουν στροφές σε σχέδια επικίνδυνα για το λαό
Από τις πρόσφατες περιπολίες της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2 στη ΝΑ Μεσόγειο για τον έλεγχο των ρωσικών πλοίων
Από τις πρόσφατες περιπολίες της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2 στη ΝΑ Μεσόγειο για τον έλεγχο των ρωσικών πλοίων
Καταγράφοντας τις διεργασίες του προηγούμενου και του αμέσως επόμενου διαστήματος, αυτό που ξεχωρίζει είναι η βήμα το βήμα κλιμάκωση της ελληνικής εμπλοκής στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή. Σ' αυτό το πλαίσιο πυκνώνουν συναντήσεις, επισκέψεις και στρατιωτικές αποστολές, ενώ ο Οκτώβρης αναδεικνύεται σε μήνα με βαριά αμερικανοΝΑΤΟική ατζέντα.
ΝΑΤΟικές μαζώξεις...
Το Σάββατο 29/9 συνέρχεται στη Βαρσοβία η Στρατιωτική Επιτροπή (ΣΕ) του ΝΑΤΟ σε επίπεδο αρχηγών ΓΕΕΘΑ, υπό την καθοδήγηση του προέδρου της ΣΕ, Βρετανού πτέραρχου Στ. Πετς, και του Αμερικανού στρατηγού, ανώτατου διοικητή των ΝΑΤΟικών δυνάμεων που εδρεύουν στην Ευρώπη, Κ. Σκαπαρότι.
Επισήμως θα δοθεί στους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ δυνατότητα «να συζητήσουν θέματα που έχουν σημασία για τη Συμμαχία. Θα καλύψουν θέματα όπως η ετοιμότητα, η δυνατότητα ανταπόδοσης και ο εκσυγχρονισμός, καθώς επίσης θα κάνουν συστάσεις για μελλοντικές επιχειρήσεις, ασκήσεις και δραστηριότητες του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της στενότερης συνεργασίας με διεθνείς οργανισμούς», όπως ΕΕ και ΟΗΕ, υπό το «καπέλο» του οποίου σχεδιάζουν, όπως φαίνεται, να αναπτύξουν ακόμα περισσότερο «δραστηριότητές» τους και δυνάμεις σε μια σειρά από μέτωπα του πλανήτη.
Κατά το τυπικό, η ΣΕ συνεδριάζει δύο φορές το χρόνο στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, σε επίπεδο αρχηγών Αμυνας, για να συζητήσει τις επιχειρήσεις και τις αποστολές του ΝΑΤΟ και να παράσχει στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο (το ανώτατο πολιτικό όργανο του ΝΑΤΟ, συνέρχεται κατά περίσταση σε σύνθεση αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, ή ΥΠΕΞ, ή υπουργών Αμυνας) στρατιωτικές συμβουλές για τον τρόπο με τον οποίο «η Συμμαχία μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα στις παγκόσμιες προκλήσεις ασφάλειας». Επίσης, μία φορά το χρόνο συναντώνται σε μια χώρα - μέλος της λυκοσυμμαχίας.
Υπάρχει και συνέχεια. Στον απόηχο και του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ για τη συμφωνία των Πρεσπών και την είσοδο ή όχι της γείτονος στο ΝΑΤΟ, Τετάρτη 3 και Πέμπτη 4/10 συνέρχονται στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Αμυνας των κρατών - μελών της λυκοσυμμαχίας, ενώ θα ακολουθήσει αργότερα αυτή των υπουργών Εξωτερικών.

Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διεκδικεί εκεί ακόμα σημαντικότερο ρόλο στην υλοποίηση ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, στην υποστήριξη αμερικανοΝΑΤΟικών αποστολών και επιχειρήσεων.
Γι' αυτό και - όπως οι ίδιοι οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί λένε - έχει φορτώσει τη βάση της Σούδας με τόσες «δραστηριότητες» που χαρακτηρίζεται πλέον και από τους ίδιους τόσο «κορεσμένη», ώστε χρειάζεται να αναζητήσουν άλλες βάσεις και χώρους για να αναπτύξουν δυνάμεις και φονικά μέσα. Σημειωτέον, σε 240 πλοία υπολογίζουν συνολικά οι ίδιοι οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί τα πλοία που ετησίως ελλιμενίζονται εκεί, με πιο πρόσφατο τον ελλιμενισμό του πανίσχυρου αμερικανικού αντιτορπιλικού «USS Winston S Churchill», που έλυσε κάβους εκεί στις 21 Σεπτέμβρη.
Γι' αυτό έχει αναπτύξει μη επανδρωμένα αεροοχήματα (UAV) στη Λάρισα, τον επόμενο μήνα θα αναπτύξει αμερικανικά επιθετικά ελικόπτερα στο Στεφανοβίκειο, ενώ ταυτόχρονα αναζητούνται και άλλες «εναλλακτικές», με πληροφορίες να κάνουν λόγο για «φιλοξενία» ΑμερικανοΝΑΤΟικών στο Τυμπάκι στη νότια Κρήτη, στην Κάρπαθο, στη Χρυσούπολη Καβάλας ή αλλού, ενώ στα σχέδια των Αμερικανών είναι πάντα κάποιου είδους στρατιωτική εγκατάσταση στην Αλεξανδρούπολη.
...αμερικανική «επιθεώρηση» στην Αλεξανδρούπολη...
Ειδικά για την Αλεξανδρούπολη πρέπει να καταγραφεί ότι, κατά πληροφορίες, την Τετάρτη ετοιμάζουν εκεί ...επιθεώρηση ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, αλλά και ο νέος πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Γκρέγκορι Φλέγκερ, συνοδευόμενοι από πολυμελές επιτελείο Αμερικανών στελεχών, διαφόρων αρμοδιοτήτων και ιδιοτήτων, προκειμένου - όπως διαχέεται - να εξετάσουν «διάφορα θέματα γεωπολιτικής σημασίας» για την ευρύτερη περιοχή.
Τα παραπάνω δεν είναι άσχετα με το γεγονός ότι τον Οκτώβρη αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η προκήρυξη για τον διεθνή διαγωνισμό παραχώρησης χρήσης εκτάσεων του λιμένα Αλεξανδρούπολης, για τον οποίο είναι γνωστό ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται έντονα. Ο ίδιος ο πρέσβης τους εξάλλου το αναφέρει και το επαναφέρει συνέχεια.
Το αμερικανικό ενδιαφέρον επιβεβαίωσε και ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας πρόσφατα στη ΔΕΘ, όπου είπε πως το λιμάνι «έχει μια ιδιαίτερη στρατηγική σημασία. Βρίσκεται σε μια τοποθεσία κρίσιμη από την άποψη της επικοινωνίας και δίνει τη δυνατότητα μετά από τη δημιουργία και της σιδηροδρομικής διασύνδεσης Αλεξανδρούπολης - Μπουργκάς, να παρακάμπτεται ο Βόσπορος και να επιταχύνεται η δυνατότητα διακίνησης του εμπορίου αλλά και των επιβατών. Αρα το λιμάνι αυτό αποκτά μια ιδιαίτερη σημασία».
Παράλληλα, αναφέρθηκε στα έργα που ιεραρχούν ψηλά οι ΗΠΑ, όπως ο αγωγός TAP (αμερικανικών συμφερόντων, μεταφέρει αζέρικο φυσικό αέριο στην Ευρώπη) και ο κάθετος διασυνδετήριός του Ελλάδας - Βουλγαρίας, IGB, ο πλωτός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη κ.ά., ως έργα «εμβληματικής» σημασίας για την ενεργειακή στρατηγική της χώρας. Ενώ δεν περνά απαρατήρητο ότι στο πλαίσιο της ΔΕΘ υπογράφτηκε συμφωνία για τη συμμετοχή της ΔΕΠΑ στο έργο, σε σύμπραξη με αμερικανικά και άλλα ελληνικά κεφάλαια.
Και επειδή μπίζνες του κεφαλαίου και πολεμική προπαρασκευή πάνε χέρι χέρι, οι Αμερικανοί εξετάζουν την εγκατάσταση βάσης ελικοπτέρων στην περιοχή, ενώ έχουν ήδη χρησιμοποιήσει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ως χώρο αποσυναρμολόγησης ελικοπτέρων που διεκπεραιώθηκαν επιστρέφοντας από τη ΒΑ Ευρώπη και τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, όπου είχαν αναπτυχθεί, εισερχόμενα στο «ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων» από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, για να πάρουν μέρος στην αμερικανοΝΑΤΟική επιχείρηση «Atlantic Resolve».
Να σημειωθεί, ως «ανεκδοτολογικό» αλλά ενδεικτικό των σκληρών και επικίνδυνων ανταγωνισμών, που είναι αλληλένδετοι με τους εν λόγω σχεδιασμούς, ότι, όπως λέγεται, ο Πάιατ σχεδίαζε να επισκεφτεί την περιοχή νωρίτερα, αλλά είχε ...ενοχληθεί από την παρουσία ρωσικής αντιπροσωπείας στην πόλη για τα εγκαίνια μικρού ναού ρωσικού ρυθμού...
...και εμπλοκή σε όλο το εύρος
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση διοργανώνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα ασκήσεις, ή εξαγγέλλει συνεκπαιδεύσεις, υπό το μανδύα των οποίων σταθμεύουν στη χώρα μας - υποτίθεται προσωρινά, περιοδικά, και στο τέλος, με ανανέωση των σχετικών συμφωνιών, σε μόνιμη βάση - όπλα όπως τα προαναφερόμενα UAV και τα ελικόπτερα.
Επίσης, διαθέτει μέσα, όπως υποβρύχια και φρεγάτες, προς συνοδεία σημαντικών μονάδων του αμερικανικού Στόλου, όπως αεροπλανοφόρα, ή στη ΝΑΤΟική αρμάδα SNMG2, που έχει αναπτυχθεί στο Αιγαίο εδώ και 2 χρόνια, κατόπιν πρόσκλησης και της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, επισήμως με πρόσχημα τον έλεγχο των προσφυγικών ροών, και στην πράξη ελέγχοντας τον πλου ρωσικών πολεμικών πλοίων από και προς Συρία.
Χαρακτηριστικό είναι ότι την ώρα που στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, για το μοίρασμα του ενεργειακού πλούτου της περιοχής και την «επόμενη μέρα» στη Συρία, η συγκέντρωση τεράστιων στρατιωτικών μέσων μυρίζει μπαρούτι, η κυβέρνηση έσπευσε τις προηγούμενες μέρες να δώσει το «παρών» στο πλάι των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στέλνοντας στην περιοχή τη φρεγάτα «Ελλη» ως μέρος της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2 για «να παρακολουθεί τη σημαντική ναυτική δραστηριότητα της Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα», τη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» να πλέει ανοιχτά του Λιβάνου ενταγμένη στην αποστολή του ΟΗΕ «UNIFIL», και τη φρεγάτα «Λήμνος» βόρεια της Αλεξάνδρειας συμμετέχοντας μαζί με άλλες ελληνικές δυνάμεις στην καθοδηγούμενη από τους Αμερικανούς άσκηση «Bright Star 2018».
Παράλληλα, η κυβέρνηση παπαγαλίζει και όλα τα ΝΑΤΟικά προσχήματα και «αφηγήματα», π.χ. περί ισλαμιστικής τρομοκρατίας, περί ανάγκης περιορισμού των πηγών χρηματοδότησής της (μέσα από λαθρεμπόριο καυσίμων, τράφικινγκ ή ό,τι άλλο βρουν να πουν) για να δικαιολογήσει την παραπέρα ανάπτυξη αεροναυτικών δυνάμεων στους άξονες από Μάλτα έως Σουέζ και από Κρήτη έως Μαύρη Θάλασσα, με παράλληλη ένταση της καταστολής στα σύνορα ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες, έντασης του φακελώματος και της ανταλλαγής «πληροφοριών».
Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, λίγες μέρες αργότερα, 16 με 18 Οκτώβρη, στο Βέλγιο, διοργανώνεται το μεγαλύτερο - όπως οι ίδιοι το διαφημίζουν - συνέδριο του ΝΑΤΟ πάνω σε ζητήματα ασφάλειας στο λεγόμενο κυβερνοχώρο, με τίτλο NATO Information Assurance Symposium (NIAS 2018) ή Συμπόσιο του ΝΑΤΟ για την Ασφάλεια των Πληροφοριών. Ο κυβερνοχώρος έχει αναδειχτεί, άλλωστε, από το ΝΑΤΟ, σε αλλεπάλληλες Συνόδους Κορυφής του, ως ένα από τα νέα και πιο κρίσιμα πεδία συγκρούσεων μεταξύ ιμπεριαλιστικών κέντρων.
Διόλου τυχαία, από το 2014 το ΝΑΤΟ έχει αποφασίσει ότι οι κυβερνοεπιθέσεις μπορούν να ενεργοποιήσουν το Αρθρο 5 περί συλλογικής άμυνας. «Μια επίθεση στον κυβερνοχώρο μπορεί να προκαλέσει συλλογική άμυνα, γιατί την θεωρούμε ως κάτι που μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά και να είναι πολύ επικίνδυνο. Και είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς μια σύγκρουση χωρίς κυβερνοδιάσταση», έχει πει σχετικά ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Σενάρια - φωτιά με επίκεντρο την Αλεξανδρούπολη
Με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη Πάιατ στην Αλεξανδρούπολη, πληθαίνουν τα δημοσιεύματα και οι πληροφορίες για το τι ακριβώς ενδιαφέρει τους Αμερικανούς στην περιοχή, πέρα από τα επενδυτικά τους σχέδια στον τομέα της Ενέργειας, ή τα γνωστά έως τώρα «πλάνα» για την εγκατάσταση βάσης ελικοπτέρων σε τμήμα του λιμανιού της πόλης.
Τα περισσότερα απ' όσα γράφονται συγκλίνουν στη σπουδαιότητα που έχει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για τον έλεγχο των Στενών του Βοσπόρου, που αποτελούν τη μοναδική δίοδο του ρωσικού ναυτικού μεταξύ Μεσογείου και Μαύρης Θάλασσας. Το στοιχείο αυτό πολλαπλασιάζει τη στρατηγική σημασία των Στενών, ειδικά μπροστά στο ενδεχόμενο να υπάρξει στρατιωτική κλιμάκωση της αντιπαράθεσης μεταξύ ΝΑΤΟ - Ρωσίας και με ακαθόριστο το ρόλο που θα παίξει η Τουρκία, λόγω της έντασης στις σχέσεις της με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ.
Η εγγύτητα του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης στα Στενά του Βοσπόρου, το καθιστά «κλειδί» για τον έλεγχό τους, ακόμα και για ενδεχόμενο «σφράγισμα» από αμερικανικές ναυτικές και αεροπορικές στρατιωτικές δυνάμεις, σε συνδυασμό με άλλες που υπάρχουν ήδη σε ΝΑΤΟικές βάσεις και εγκαταστάσεις στη Βαλκανική. Το σενάριο αυτό, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, είναι πιθανό να ενεργοποιηθεί για να εγκλωβιστεί ο ρωσικός στόλος που πλέει στη Μεσόγειο έξω από τη Μαύρη Θάλασσα και αντίστροφα να αναπτυχθούν εκεί αμερικανοΝΑΤΟικές ναυτικές δυνάμεις, που σήμερα δεν τους επιτρέπεται η πρόσβαση.
Με τον τρόπο αυτό, λέει το ίδιο σενάριο, οι ΝΑΤΟικοί «θα πατήσουν πόδι» και με το Ναυτικό σε μια στρατηγικής σημασίας περιοχή στην αντιπαράθεσή τους με τη Ρωσία, ενώ η Ρωσία θα απολέσει ισχύ και ταυτόχρονα θα εμποδίζεται να στηρίξει διά θαλάσσης τα στρατεύματά της στο εξωτερικό, ιδιαίτερα στη Συρία. Βλέποντας κανείς το χάρτη της περιοχής, αντιλαμβάνεται ότι η Αλεξανδρούπολη αποτελεί το ιδανικό αγκυροβόλιο για όλα αυτά τα σχέδια, μιας και «βλέπει» Βαλκάνια, Μαύρη Θάλασσα, αλλά έχει και πρόσβαση στο Αιγαίο.
Ταυτόχρονα, βέβαια, η πιθανή εγκατάσταση ναυτικής δύναμης αυτού του μεγέθους στην Αλεξανδρούπολη αποτελεί μήνυμα και προς την Τουρκία για τις σχέσεις της με τη Ρωσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου