Σελίδες

Translate

Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018

Κάλπικη αντιπαράθεση και για τα επικουρικά και επαγγελματικά ταμεία


Με αφορμή την παρουσία του Κυρ. Μητσοτάκη στην ΔΕΘ το περασμένο Σαββατοκύριακο, μια βδομάδα μετά από αυτήν του Αλ. Τσίπρα, όπως και με το συνεχιζόμενο σίριαλ των κυβερνητικών «διαρροών» και δηλώσεων γύρω από το θέμα της εφαρμογής ή μη της περικοπής της «προσωπικής διαφοράς» στις συντάξεις, συντηρήθηκε και την περασμένη βδομάδα η κάλπικη αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ γύρω από το Ασφαλιστικό.
Πατώντας πάνω στην αντιασφαλιστική πλειοδοσία της ΝΔ, η οποία προπαγανδίζει ανοιχτά την ιδιωτική ασφάλιση και το «μοντέλο των 3 πυλώνων», η κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανίσει ως «φιλολαϊκό» τον νόμο Κατρούγκαλου, υπερασπίζεται τον νόμο - λαιμητόμο ο οποίος κλιμάκωσε την επίθεση σε συνταξιούχους και ασφαλισμένους, ενώ είναι ακριβώς ο προθάλαμος για τα νέα χτυπήματα στην Κοινωνική Ασφάλιση όπως αυτά περιγράφονται στην πρόταση της ΝΔ.
Επίθεση διαρκείας σε βάρος της επικουρικής ασφάλισης
Τις τελευταίες μέρες, στην ψεύτικη αντιπαράθεση που έστησε με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση εστίασε την κριτική της στο ζήτημα της επικουρικής ασφάλισης, για την οποία, όπως είπε σε πρόσφατες δηλώσεις της η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, η ΝΔ «προτείνει ένα αμιγώς κεφαλαιοποιητικό σύστημα με διαχείριση από ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες», σε αντιδιαστολή - υποτίθεται - με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι δήθεν υπέρ του «αναδιανεμητικού συστήματος», ενώ τα κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για «κόστος 55 δισ. ευρώ» για τη μετάβαση στο σύστημα που προτείνει η ΝΔ.

Αυτός ο όψιμος καβγάς, όμως, δεν μπορεί να κρύψει ότι οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν εξαπολύσει επίθεση διαρκείας σε βάρος της επικουρικής ασφάλισης. Και τα τρία κόμματα, με αλλεπάλληλες νομοθετικές παρεμβάσεις από το 2012, λεηλάτησαν τις επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ. Η δημιουργία το 2012 του ΕΤΕΑ με τον νόμο 4052 και η μετεξέλιξή του στο σημερινό ΕΤΕΑΕΠ, με τον νόμο Κατρούγκαλου (4387/2016), είναι η επιτομή της σταδιακής μετατροπής των δημόσιων επικουρικών ταμείων καθορισμένων παροχών, όπου ο ασφαλισμένος ήξερε τι θα λάβει στο τέλος του εργάσιμου βίου του, σε ένα Ταμείο με χαρακτηριστικά ιδιωτικής ασφάλισης, όπου ενώ ο ασφαλισμένος γνωρίζει τι θα πληρώνει, κανένας δεν γνωρίζει τι θα λάβει ως συνταξιοδοτική παροχή.
Και ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ «κόπτεται» τάχα για τα αναδιανεμητικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει και η επικουρική ασφάλιση, το σημερινό ΕΤΕΑΕΠ, που δημιούργησε, δεν κάνει καμία αναδιανομή, καθώς μεταξύ άλλων καταργήθηκαν και τα κατώτερα όρια, ενώ παράλληλα απαγορεύεται οποιαδήποτε κρατική χρηματοδότηση.Επιπλέον, με τη «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος», για την οποία δεσμεύτηκε και απέναντι στους δανειστές, έθεσε το ΕΤΕΑΕΠ και όλες τις επικουρικές συντάξεις υπό τη δαμόκλειο σπάθη των διαρκών περικοπών.
Το γεγονός ότι το ΕΤΕΑΕΠ παραμένει υπό την εποπτεία της εκάστοτε κυβέρνησης σε καμία περίπτωση δεν συνιστά πλέον δημόσια ασφάλιση, καθώς όλα τα χαρακτηριστικά και οι εγγυήσεις που πρέπει να τη διέπουν έχουν οριστικά εξοβελιστεί. Ειδικότερα, με το άρθρο 78 του νόμου 4387 για την οικονομική λειτουργία του ΕΤΕΑΕΠ ορίζεται πως πρόκειται για σύστημα «καθορισμένων εισφορών» και όχι παροχών, λειτουργεί με την αρχή της «νοητής κεφαλαιοποίησης», ενώ οι εισφορές του κάθε ασφαλισμένου θα καταγράφονται σε «ατομικές μερίδες», όπως δηλαδή και στα αμιγώς ιδιωτικά ασφαλιστικά συστήματα, για τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ τάχα «διαρρηγνύει τα ιμάτιά του»!
Ετσι, η «αναδιανομή» που δήθεν εγγυάται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι η συνεχιζόμενη περικοπή των παλιών επικουρικών συντάξεων και η εξαΰλωση όλων των νέων, είναι το παραπέρα στρώσιμο του δρόμου για το επόμενο βήμα της αντιασφαλιστικής επίθεσης που προπαγανδίζει η ΝΔ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αλλεπάλληλες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις που επέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ μείωσαν το μηνιαίο συνολικό κονδύλι από τα 276 εκατ. ευρώ (μεικτά), το 2015, στα 214 εκατ. ευρώ (μεικτά) το 2017. Δηλαδή, σε ετήσια βάση αφαιρούν από τους συνταξιούχους περίπου 750 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα ο ΣΥΡΙΖΑ επέβαλε και αύξηση των εισφορών των μισθωτών για την επικούρηση, που μόνο στην τετραετία 2016 - 2019 τούς αφαιρεί το ποσό των 1,251 δισ. ευρώ.
Η «λύση» των επαγγελματικών ταμείων
Παράλληλα με την κλιμάκωση της επίθεσης στην επικουρική ασφάλιση, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κράτησε σε ισχύ τις διατάξεις που προβλέπουν (από το 2002, με τον νόμο 3029) τη δυνατότητα ίδρυσης επαγγελματικών ταμείων, ως μία δήθεν «εναλλακτική» των ασφαλισμένων στο χώρο της επικουρικής ασφάλισης.
Στην πραγματικότητα, όλες οι κυβερνήσεις με την πολιτική τους έχουν θέσει σε συνταξιούχους και ασφαλισμένους το δίλημμα να διαλέξουν ανάμεσα στη «Σκύλλα» του «δημόσιου» ΕΤΕΑΕΠ και στη «Χάρυβδη» των επαγγελματικών ταμείων. Η εξαΰλωση των νέων επικουρικών συντάξεων, που πετυχαίνει ο νόμος 4387, είναι το «λίπασμα» για την ανάπτυξη των επαγγελματικών ταμείων, κάτι που αφορά βέβαια και τις κύριες συντάξεις, καθώς η τεράστια συρρίκνωσή τους είναι το θερμοκήπιο για την προώθηση συνολικά της ιδιωτικής ασφάλισης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα χρόνο μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου (Ιούνης 2017), σε ημερίδα του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου για το Ασφαλιστικό, στην οποία συμμετείχε και ο πρώην υπουργός Εργασίας, η φράση - κλειδί που αποτύπωνε την κατάσταση των επικουρικών συντάξεων ήταν «Η επικουρική ασφάλιση πήγε όσο πήγε..».
Εκφραζόταν δηλαδή με τον πιο κυνικό τρόπο η εκφρασμένη βούληση του κεφαλαίου, των κυβερνήσεων και των κομμάτων του, αλλά και της εργοδοτικής - κυβερνητικής πλειοψηφίας στο συνδικαλιστικό κίνημα, να ξεμπερδεύουν οριστικά και αμετάκλητα με την επικουρική ασφάλιση στη χώρα μας.
Να βάλουν δηλαδή «ταφόπλακα» στις επικουρικές συντάξεις ως συστατικό μέρος της Κοινωνικής Ασφάλισης και να διευρύνουν το δρόμο για την επιβολή και ανάπτυξη σχημάτων ιδιωτικής ασφάλισης, είτε με τη μορφή των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ), είτε αμιγώς ιδιωτικής, μέσα από τη σύναψη Ομαδικών Ασφαλιστηρίων Συμβολαίων σε εργασιακούς χώρους, κλάδους και επαγγέλματα.
Σε παρέμβασή του στην ημερίδα, ο πρώην υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος, αρχιτέκτονας του νόμου - λαιμητόμου, τάχθηκε υπέρ των επαγγελματικών ταμείων, θυμίζοντας κι αυτός την πρότασή του για μετατροπή των επικουρικών ταμείων των επιστημόνων σε επαγγελματικά, ενώ ως «προσωπική γνώμη» διατύπωσε την άποψη για «ενσωμάτωση» της επικουρικής σύνταξης στην κύρια.
«Ζωτικό στοιχείο» για τα ευρωενωσιακά μονοπώλια
Τα επαγγελματικά ταμεία άλλωστε αποτελούν ήδη μια αντεργατική πραγματικότητα στην ΕΕ, η οποία με νομοθετικές παρεμβάσεις της τους ανοίγει διάπλατα την πόρτα.
Οπως τονιζόταν σε σχετική Εκθεση του Ευρωκοινοβουλίου, στο πλαίσιο της αναδιατύπωσης άρθρων της Οδηγίας που διέπει τη λειτουργία των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης, «απαιτείται η λήψη κατάλληλων μέτρων για την περαιτέρω βελτίωση της επικουρικής ιδιωτικής συνταξιοδοτικής αποταμίευσης, όπως είναι τα επαγγελματικά συνταξιοδοτικά καθεστώτα...», καθώς, όπως ομολογούσε η Εκθεση, «τα ιδρύματα επαγγελματικών συνταξιοδοτικών παροχών αποτελούν ζωτικό στοιχείο της ευρωπαϊκής οικονομίας και διαχειρίζονται στοιχεία ενεργητικού ύψους 2,5 τρισεκατομμυρίων ευρώ για περίπου 75 εκατομμύρια πολίτες της Ενωσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου