Σελίδες

Translate

Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018

Σε εφαρμογή ο μνημονιακός νόμος για τον κατώτατο μισθό


  • Σε νόμο «Βρούτση - Αχτσιόγλου» εξελίχθηκε πλέον η μνημονιακή διάταξη που καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις για τον κατώτατο μισθό
  • Το ΚΚΕ κατέθεσε τροπολογία για άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και κατάργηση των αντεργατικών μνημονιακών διατάξεων, που απορρίφθηκε με συνοπτικές διαδικασίες
Eurokinissi
Με τις θετικές ψήφους των ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΑΝΕΛ, Ενωσης Κεντρώων και το παρών του Ποταμιού και της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, με την οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ενεργοποιεί τον πιο αντιδραστικό νόμο της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ (νόμος Βρούτση), που καταργεί μόνιμα τις συλλογικές διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού.
Τη νεκρανάσταση του «νόμου - εκτρώματος» που θέσπισε η προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ καταψήφισε μόνο το ΚΚΕ, αναδεικνύοντας το αντιδραστικό περιεχόμενό του, καθώς προβλέπει ότι ο κατώτατος μισθός θα καθορίζεται από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας, δηλαδή από το αστικό κράτος, μετά από διαβούλευση με τους ...«κοινωνικούς εταίρους», τους βιομήχανους κ.λπ., και με κριτήριο την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας», δηλαδή την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Ετσι, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δικαιώνει για άλλη μια φορά τον πυρήνα των μνημονίων, που στο όνομα της ανταγωνιστικότητας τσάκισαν τα εργατικά δικαιώματα.
Το ΚΚΕ, αποδεικνύοντας ότι είναι το μόνο κόμμα που μπορούν να εμπιστεύονται οι εργαζόμενοι, δεν έμεινε στην καταψήφιση του νόμου «Βρούτση - Αχτσιόγλου», αλλά κατέθεσε δική του τροπολογία, για την άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ με παράλληλη κατάργηση του παραπάνω νόμου. Τροπολογία, που η κυβέρνηση απέρριψε ασυζητητί, αποδεικνύοντας ξανά την προσήλωσή της στο μνημονιακό πλαίσιο. Ταυτόχρονα, τα υπόλοιπα κόμματα δεν έβγαλαν άχνα για την τροπολογία του ΚΚΕ.
Η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, προσπάθησε και χτες να κάνει το μαύρο άσπρο και έκανε λόγο για «σημαντική στιγμή για τον κόσμο της εργασίας», λέγοντας ότι η κυβέρνηση μετά την μαϊμού «επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων» κάνει «ένα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση της κορυφαίας δέσμευσης», αυτή της «αύξησης των μισθών των εργαζομένων». Τα παραπάνω τα έλεγε την ίδια στιγμή που απέρριπτε τη μοναδική πρόταση που έγινε για αύξηση στον κατώτατο μισθό, αυτή δηλαδή που κατέθεσε το ΚΚΕ.

Παράλληλα, σε μια προσπάθεια να συντηρήσει τις κάλπικες διαχωριστικές γραμμές με τη ΝΔ, της άσκησε κριτική για την «Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου του 2012», με την οποία μείωσε σε μια νύχτα τους μισθούς, μια πράξη που βέβαια η σημερινή κυβέρνηση ουδέποτε κατάργησε.
Βέβαια, οι προσπάθειες της υπουργού αποδείχθηκαν μάταιες, ειδικά όταν πήρε το λόγο ο βουλευτής της ΝΔ και υπουργός Εργασίας της προηγούμενης κυβέρνησης (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ) Γ. Βρούτσης, ο οποίος εξέφρασε «θερμές ευχαριστίες στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, στην παρούσα υπουργό, κυρία Αχτσιόγλου», επειδή, όπως είπε, του «έκαναν την τιμή να χειροκροτήσουν ένθερμα και να υποστηρίξουν τον ν. 4172/2013 περί κατώτατου μισθού».
Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση και του ΚΙΝΑΛ, το οποίο, μέσω του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου, Θ. Θεοχαρόπουλου, επιδόθηκε σε βελτιωτικές προτάσεις επί της νομοθετικής ρύθμισης της κυβέρνησης, καταθέτοντας μάλιστα και τροπολογία να συμπεριληφθεί στους «κοινωνικούς εταίρους» ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Β. Ελλάδας, κάτι που ήδη έχει εξαγγείλει ο Αλ. Τσίπρας.
Συμπληρωματικά, δε, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, Χρ. Χατζησάββας, κάλεσε τους εργοδότες και τους εργαζόμενους «σε συνεργασία, για να μπορεί και ο εργαζόμενος να αισθάνεται ότι δουλεύει στη δική του δουλειά, να έχει μεγαλύτερα κέρδη από αυτά που τώρα ορίζουν οι κατώτεροι μισθοί και οι εντολές των μνημονίων»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου