Σελίδες

Translate

Σάββατο 9 Μαΐου 2015

Ανακοίνωση για την πανυγειονομική απεργία στις 20 Μάη

Καλεί τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία με Γενικές Συνελεύσεις και αγωνιστικές πρωτοβουλίες να κλιμακώσουν την πάλη τους
Από παλιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας
Από παλιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας
Κάλεσμα για συμμετοχή στην πανυγειονομική απεργία στις 20 Μάη και στη συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, στις 12 το μεσημέρι, απευθύνει η Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ. Τηναπεργία αποφάσισε η ΠΟΕΔΗΝ και συμμετέχει η ΕΙΝΑΠ.Στην ανακοίνωση το ΠΑΜΕ σημειώνει:
«Οδηγούν σε οικονομική ασφυξία τα δημόσια νοσοκομεία και τα ιδρύματα Πρόνοιας. Σε μεγάλη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για τις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας, δημιουργώντας σοβαρότατα προβλήματα στη λειτουργία τους, προχωρά η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με σκοπό την εξοικονόμηση κονδυλίων για να συνεχίζονται οι πληρωμές στους δανειστές, ενώ οι μεγαλοεπιχειρηματίες συνεχίζουν να απολαμβάνουν πλήθος φοροαπαλλαγών και επιδοτήσεων.
Συγκεκριμένα, το διάστημα Ιανουάριος - Απρίλιος 2015, τα νοσοκομεία έλαβαν συνολικά τακτική κρατική χρηματοδότηση 43,3 εκατ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2014, είχαν λάβει 229,6 εκατ. ευρώ, που και αυτά δεν επαρκούσαν για να καλύψουν τις ανάγκες. Αντί να εξασφαλίσει την πλήρη χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας, η συγκυβέρνηση δήλωσε ότι θα εφαρμόσει τον κρατικό προϋπολογισμό του 2015, που μείωνε κατά 22,9% την ήδη ανεπαρκή κρατική χρηματοδότηση.
Τώρα, προχωρεί ακόμα περισσότερο τις περικοπές. Καταβάλλει μόνο ένα μικρό μέρος της ήδη κουτσουρεμένης χρηματοδότησης που προβλέπει ο "μνημονιακός' προϋπολογισμός, που είχε ψηφισθεί από τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Με τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, ανοίγει περισσότερο τον δρόμο για την προωθούμενη λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας ως "αυτοτελών επιχειρηματικών μονάδων". Δηλαδή νοσοκομεία που θα καλύπτουν τις λειτουργικές τους ανάγκες, άρα και τη μισθοδοσία του προσωπικού, από την "πώληση" υπηρεσιών Υγείας στους ασθενείς.
Θα μεγαλώσουν κι άλλο οι ελλείψεις
Χαρακτηριστικά, αναφέρουμε ότι για τους τέσσερις πρώτους μήνες η χρηματοδότηση:
  • Στο ΚΑΤ έφτασε τα 1,56 εκατ. ευρώ (αντί 12,5 εκατ. την ίδια περίοδο του 2014), δηλαδή μείωση 87,5%.
  • Στο Σισμανόγλειο έφτασε το 1 εκατ. ευρώ (αντί για 8 εκατ.), δηλαδή μείωση 87,5%.
  • Στο "Γεννηματάς" έφτασε το 0,5 εκατ. ευρώ (αντί για 4 εκατ.), δηλαδή μείωση 87,5%.
  • Στο Λαϊκό έφτασε τα 0,7 εκατ. ευρώ (αντί για 5,6 εκατ.), δηλαδή μείωση 87,5%.
  • Στο "Αττικόν" έφτασε το 1 εκατ. ευρώ (αντί για 8 εκατ.), δηλαδή μείωση 87,5%.
  • Στο Κρατικό Νίκαιας έφτασε στα 0,8 εκατ. ευρώ (αντί για 6,4 εκατ.), δηλαδή μείωση 87,5%.
Αποτέλεσμα είναι ότι θα μεγαλώσουν οι ελλείψεις σε φάρμακα και υλικά. Θα αυξηθούν οι αναβολές χειρουργείων. Θα χειροτερέψει η συντήρηση μηχανημάτων και υποδομών, με κινδύνους για την ασφάλεια υγειονομικών και ασθενών. Αν συνεχισθεί η υποχρηματοδότηση, πολλές δημόσιες μονάδες θα βρεθούν σε αδυναμία να συνεχίσουν τη λειτουργία με τις σημερινές υπάρχουσες δομές.
Ταυτόχρονα, παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες, παραμένουν απλήρωτα τα δεδουλευμένα (εφημερίες, νυχτερινά, αργίες, Κυριακές) σε χιλιάδες υγειονομικούς, από το Γενάρη 2015. Θυσιάζουν την Υγεία των λαϊκών οικογενειών και τα δικαιώματά μας για να εξασφαλίσουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.
Η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και η λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας ως επιχειρήσεων που "πουλάνε" υπηρεσίες Υγείας, αποτελούν εφαρμογή της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θεωρεί τις παροχές Υγείας του λαού ως "κόστος", γιατί εμποδίζουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.
Παρόμοια μέτρα παίρνουν σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Παντού με τον ίδιο στόχο: Να γίνουμε ακόμα φθηνότεροι εργαζόμενοι. Να εξοικονομήσει το κράτος κονδύλια για επιδοτήσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους. Να εξασφαλίσουν σίγουρα κέρδη για τους μεγαλοεπιχειρηματίες που θέλουν να επενδύσουν στην Υγεία και την Πρόνοια.
Παλιός και νέος κυβερνητικός συνδικαλισμός
Πολύτιμη βοήθεια στα σχέδια της συγκυβέρνησης προσφέρουν οι παρατάξεις του παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού.
Η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) καταγγέλλει την υποχρηματοδότηση αλλά αποδέχεται τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων ως επιχειρήσεων που θα πουλάνε υπηρεσίες στους ασθενείς.
Η πλειοψηφία της ΟΕΝΓΕ (ΣΥΡΙΖΑ) καλεί τους απλήρωτους γιατρούς να δώσουν πίστωση χρόνου στη συγκυβέρνηση και δε λέει κουβέντα για την υποχρηματοδότηση των μονάδων Υγείας.
Ενώ η ΑΡΣΙ εκφράζει δημόσια την προτίμησή της στον ΣΥΡΙΖΑ και αρνείται τη διεκδίκηση της αναπλήρωσης των απωλειών στους μισθούς μας. Προτείνει την πληρωμή των εφημεριών από τα αποθεματικά των νοσοκομείων. Πρόταση που συμβάλλει στην προωθούμενη λειτουργία των νοσοκομείων "ως αυτοτελών επιχειρηματικών μονάδων". Για να εξοικονομούνται κρατικά κονδύλια για τους δανειστές και για επιδοτήσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους.
Για την οργάνωση της πάλης
Οργανώνουμε τον αγώνα για κατάργηση των αντιλαϊκών νόμων και αναπλήρωση των απωλειών σε μισθούς και δικαιώματα. Για να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας, πρέπει να στρέφεται ενάντια στους πραγματικούς υπευθύνους για τα δεινά μας. Τους επιχειρηματικούς ομίλους, την Ευρωπαϊκή Ενωση και τα κόμματα που τους υπηρετούν.
Σε αυτήν την κατεύθυνση, προχωράμε σε Γενικές Συνελεύσεις σε κάθε χώρο δουλειάς. Αποφασίζουμε επίσχεση εργασίας όλων των εργαζομένων και οργανώνουμε κοινές κινητοποιήσεις μαζί με σωματεία και μαζικούς φορείς κάθε περιοχής.
Απαιτούμε:
  • Αμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων. Επαναφορά των μισθών στα επίπεδα του 2009.
  • Πλήρη κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας και Πρόνοιας.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μονιμοποίηση των επικουρικών.
  • Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία - Πρόνοια. Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης. Κατάργηση όλων των πληρωμών των ασθενών.
  • Να φορολογηθούν με συντελεστή 45% τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου