Σελίδες

Translate

Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Ετοιμάζονται για υπογραφές, λαίλαπα αντιλαϊκών μέτρων ενόψει

Την αντιλαϊκή «πρόοδο» (σε εργασιακά, συντάξεις, χαράτσια κ.ά.) επιβεβαίωσε η χτεσινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ
Για «περισσότερες προσπάθειες στα εναπομείναντα ανοιχτά θέματα» με στόχο την «επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης» κάνει λόγο η χτεσινή ανακοίνωση του Γιούρογκρουπ
Για «περισσότερες προσπάθειες στα εναπομείναντα ανοιχτά θέματα» με στόχο την «επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης» κάνει λόγο η χτεσινή ανακοίνωση του Γιούρογκρουπ
Eurokinissi
Η επίσημη προαναγγελία, για τη λαίλαπα των αντιλαϊκών μέτρων της «επόμενης μέρας» δόθηκε στη χτεσινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Χαρακτηριστικά, στην ανακοίνωση του Γιούρογκρουπ, μεταξύ άλλων, αναφέρεται:«Εκφράσαμε την ικανοποίησή μας για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα. Σημειώνουμε πως η αναδιοργάνωση και ο εξορθολογισμός των διαδικασιών εργασίας κατέστησε δυνατή την επιτάχυνση, και έχει συμβάλει σε μια πιο ουσιαστική συζήτηση. Την ίδια ώρα, αναγνωρίσαμε ότι χρειάζεταιπερισσότερος χρόνος και προσπάθεια για να γεφυρωθούν κενά στα εναπομείναντα ανοιχτά θέματα. Χαιρετίζουμε την πρόθεση των ελληνικών αρχών να επιταχύνουν τις εργασίες τους με τους θεσμούς, με στόχο τηνεπίτευξη μιας επιτυχούς και έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης».
Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της χρηματοδότησης προς το ελληνικό αστικό κράτος, τονίζεται ότι το Γιούρογκρουπ θα αποφασίσει σχετικά με τις πιθανές εκταμιεύσεις των κονδυλίων που εκκρεμούν στο πλαίσιο της «τρέχουσας συμφωνίας» (δηλαδή του σημερινού μνημονίου)«μόλις οι θεσμοί φτάσουν σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης».
Είναι σαφές ότι η επίθεση του κεφαλαίου θα εκδηλωθεί στα Εργασιακά, στο Ασφαλιστικό και με νέα βαριά χαράτσια. Οπως «διευκρίνισε» ο Επίτροπος της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, ήδη έχουν εξεταστεί τα ζητήματα του ΦΠΑ, των κρατικών εσόδων και των «κόκκινων» δανείων, ενώ οι «εκκρεμότητες» αφορούν τα ζητήματα τωνσυντάξεων και της αγοράς εργασίας.
Προσερχόμενος στη χτεσινή συνεδρίαση, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, κλείνοντας το μάτι στη συγκυβέρνηση, τόνισε:«Αν η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι πρέπει να κάνει δημοψήφισμα, τότε θα πρέπει να κάνει δημοψήφισμα. Αυτό θα ήταν μάλιστα ένα σωστό μέτρο, να αφήσουμε δηλαδή τον ελληνικό λαό να αποφασίσει, αν είναι έτοιμος να αποδεχτεί όσα είναι αναγκαία, ή αν υπάρχει άλλος δρόμος».
Από την πλευρά του, ο Γ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι «κάναμε πολλούς συμβιβασμούς αλλά δυστυχώς δεν φτάσαμε ακόμα σε συμφωνία. Το σημερινό Eurogroup έγινε σε καλό κλίμα και διαψεύστηκαν όσα γράφτηκαν για την προηγούμενη συνεδρίαση». Επιπλέον, τόνισε ότι «το θέμα της ρευστότητας είναι εξαιρετικά επείγον, με όρους χρονοδιαγράμματος, μιλάμε για τις δύο επόμενες βδομάδες», επιχειρώντας και αυτός να διαμορφώσει το κατάλληλο κλίμα για την υπογραφή της νέας αντιλαϊκής συμφωνίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, σήμερα το μεσημέρι συνεδριάζει στη Βουλή τοΚυβερνητικό Συμβούλιο.
Στο μεταξύ, ήδη από χτες η συγκυβέρνηση έδωσε εντολή για τη σημερινή αποπληρωμή δόσης στην πλευρά του ΔΝΤ, ύψους 750 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου