Σελίδες

Translate

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017

30ό ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΘΗΝΑΣ


Ψηφίζουμε ΔΑΣ - Διεκδικούμε τις πραγματικές μας ανάγκες

Το 30ό Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας πραγματοποιείται σήμερα Κυριακή στις 5 Φλεβάρη στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και η ΔΑΣ ΕΚΑ κυκλοφόρησε το εξής κάλεσμα:
«Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, εργαζόμενοι της Αθήνας, αντιπρόσωποι στο 30ό Συνέδριο,
Την Κυριακή στις 5 Φλεβάρη θα πραγματοποιηθεί το 30ό Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, ενός Συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί ύστερα από την καθαίρεση της εκλεγμένης από τους εργαζόμενους διοίκησης του.
  • Οι παρατάξεις της ΕΑΚ (ΣΥΡΙΖΑ - ΛΑΕ - Φωτόπουλος), της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ, της ΝΕΑΣ ΠΟΡΕΙΑΣ (διάσπαση της ΔΑΚΕ) που αποδέχτηκαν το δικαστικό πραξικόπημα, προετοιμάζουν ένα Συνέδριο παρωδία, ένα Συνέδριο "περάστε, ψηφίστε, τελειώσατε" με μοναδικό σκοπό να ελέγξουν τους συσχετισμούς δύναμης στο Εργατικό Κέντρο.
Την περίοδο αυτή που η κυβέρνηση και το "κουαρτέτο", για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων, ετοιμάζουν να κλείσουν τη περιβόητη 2η αξιολόγηση και να ψηφίσουν έναν νέο γύρο αντεργατικών μέτρων, η πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΑ σε συνεργασία με κυβέρνηση και εργοδοσία, επιδιώκουν το συνδικαλιστικό κίνημα όχι μόνο να παραμένει παροπλισμένο και ανήμπορο να αντιμετωπίσει την επίθεσή τους αλλά να βάζει πλάτη στο να αποδεχτούν οι εργαζόμενοι τη σφαγή τους. Καλούν τους αντιπροσώπους των εργαζομένων της Αθήνας όχι να συζητήσουν για την οργάνωση της αντίστασης και των αγώνων τους, αλλά απλά και με τους εκβιασμούς να ρίξουν το κουκί στην κάλπη και να φύγουν.
Ο συνδυασμός της ΔΑΣ που συγκροτείται από συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και άλλους πρωτοπόρους αγωνιστές καλούν όλους τους αντιπροσώπους στο Συνέδριο του ΕΚΑ να πάρουν μέρος στις διαδικασίες του.
  • Να μην επιτρέψουν να εξελιχθεί σε ένα Συνέδριο παρωδία μακριά από τις ανάγκες και τα προβλήματα των εργαζομένων.
  • Να επιβάλουν με τη συμμετοχή τους να γίνει ουσιαστική συζήτηση για την οργάνωση του αγώνα και κύρια για το πλαίσιο των διεκδικήσεων που πρέπει να έχει αυτός ο αγώνας ώστε να αναμετρηθούμε με επιτυχία με την αντεργατική πολιτική.
Απέναντι στην επίθεση της εργοδοσίας και των αστικών κομμάτων, να οργανώσουμε τους δικούς μας ταξικούς αγώνες.
Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με την πίεση και των άλλων αστικών κομμάτων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ κ.ά.) επιδιώκουν να κλείσουν τη 2η αξιολόγηση που περιλαμβάνει ένα νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων που θα έρθουν να προστεθούν στα μνημόνια και σε όσα ήδη τσακίζουν τη ζωή των εργαζομένων και των ανέργων.
Παζαρεύουν για λογαριασμό των βιομηχάνων, των τραπεζιτών και του μεγάλου κεφαλαίου συνολικότερα νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, παραπέρα υπονόμευση των κλαδικών και επιχειρησιακών ΣΣΕ στα όρια των κατώτατων μισθών (τώρα 586€ και 511€), νέες δραματικές μειώσεις στο αφορολόγητο.
Την ίδια στιγμή που η εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Παιδείας δυναμώνει, οι ιδιωτικοποιήσεις επιταχύνονται, ο περιβόητος "κόφτης" και η πειθαρχία στα "ματωμένα" πλεονάσματα δυναμώνουν την εκμετάλλευση και χειροτερεύουν τις ζωές μας.
Τώρα είναι που ετοιμάζουν και έναν νέο πιο αντιδραστικό συνδικαλιστικό νόμο.
Απέναντι σ’ αυτή την επίθεση χρειάζεται να δυναμώσει η εργατική και λαϊκή αντίσταση, να δυναμώσει ο ταξικός αγώνας.
Οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι μαζικά να συμμετέχουν στα σωματεία τους, στις συνελεύσεις και στις μαζικές διαδικασίες τους ώστε να μπουν αποφασιστικά στην πάλη.
Κριτήριο για κάθε εργαζόμενο, για κάθε συνδικαλιστή πρέπει να γίνουν τα αιτήματα εκείνα που πραγματικά διεκδικούν λύσεις προς όφελος των δικών τους συμφερόντων, των δικών τους αναγκών.
  • Να μην αποδεχτούν να ζουν με μισθούς ψίχουλα και κουτσουρεμένα δικαιώματα.
  • Να παλέψουμε για να έχουμε ΣΣΕ με μισθούς που να αναπληρώνουν τις απώλειες που είχαμε όλη την περίοδο της κρίσης.
  • Να έχουμε συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, σταθερό ωράριο εργασίας που να μην εξοντώνει.
  • Κοινωνική ασφάλιση και υγεία για εμάς και τις οικογένειες μας. Σχολείο που να μορφώνει πραγματικά τα παιδιά μας.
  • Να παλέψουμε να κατακτήσουμε ότι πραγματικά δικαιούμαστε και ότι έχουμε πραγματικά ανάγκη.
Γιατί εμείς παράγουμε όλο τον πλούτο και εμείς πρέπει να τον απολαμβάνουμε.
Η πλειοψηφία του ΕΚΑ όπως προέκυψε από το προηγούμενο συνέδριο αμέσως έδωσε τα διαπιστευτήριά της, παίρνοντας την επόμενη ημέρα, μέρος στο διάλογο για το Ασφαλιστικό που τους κάλεσε ο υπ. Εργασίας, ψαλιδοχέρης Κατρούγκαλος.
Αντίθετα με αυτή τη προδοτική στάση, η ΔΑΣ αλλά και δεκάδες σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, πήραν απόφαση και κινητοποιήθηκαν για το Ασφαλιστικό, τις ΣΣΕ, οργανώθηκαν απεργίες, κλαδικές κινητοποιήσεις, συλλαλητήρια, μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας. Οργανώθηκαν αγώνες ενάντια στα δουλεμπορικά γραφεία, για το δικαίωμα στην Υγεία, για άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων, για την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και στους μετανάστες. Όλη αυτή η πολύμορφη δράση οργανώθηκε με μαζικές δημοκρατικές διαδικασίες, με συγκεντρώσεις στους χώρους και με δεκάδες Γενικές Συνελεύσεις. Ένα τέτοιο κίνημα έχει πραγματικά ανάγκη η εργατική τάξη. Σε αυτή την κατεύθυνση οι συνδικαλιστές και τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ θα δώσουν όλες τους τις δυνάμεις.
ΒΑΖΟΥΜΕ ΦΡΕΝΟ ΣΤΟΝ ΕΚΦΥΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΜΟΙΡΟΛΑΤΡΙΑ!
Με διαχρονική ευθύνη των παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ στο συνδικαλιστικό κίνημα, το ΕΚΑ έχει απαξιωθεί σημαντικά στα μάτια των εργαζομένων. Όλο και περισσότεροι πείθονται ότι είναι όργανο στα χέρια της κυβέρνησης και της εργοδοσίας, μακριά από τα προβλήματα και τις ανάγκες των εργαζομένων. Κάθε τίμιος εργάτης, κάθε τίμιος συνδικαλιστής που ακολουθούσε αυτές τις παρατάξεις μέχρι και σήμερα πρέπει να διαχωρίσει τη θέση του, να τους γυρίσει την πλάτη.
Εννιά μήνες από το τελευταίο Συνέδριο του μεγαλύτερου Εργατικού Κέντρου της χώρας, η πλειοψηφία των παρατάξεων που συγκρότησαν το προεδρείο με την καθοδήγηση κυβέρνησης - εργοδοσίας το κράτησαν σε αδράνεια, μακριά από τους αγώνες της εργατικής τάξης της Αθήνας ενάντια στην κυβερνητική πολιτική που νομοθετεί συνεχώς υπέρ του κεφαλαίου και που τώρα ετοιμάζεται να φέρει ένα νέο πακέτο αντιλαϊκών νόμων. Υλοποίησαν την απαράδεκτη, προκλητική απόφαση-παρέμβαση του δικαστηρίου στα εσωτερικά των συνδικάτων και αποδέχτηκαν τη διορισμένη διοίκηση, γράφοντας στα παλιότερα των υποδημάτων τους τις αποφάσεις του εκλεγμένου από τους εργαζόμενους 29ου Συνεδρίου. Μια παρέμβαση που έχει γενικότερο χαρακτήρα, καθοδηγήθηκε από την κυβέρνηση και την εργοδοσία αφού αποτελεί προπομπό των νέων ακόμα πιο αντιδραστικών αλλαγών για τον περιορισμό και την απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης.
Γνωστές οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν οι παρατάξεις ΕΑΚ, ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ αξιοποιώντας και το συσχετισμό δύναμης. Διευρύνουν τη νοθεία και τους μηχανισμούς χειραγώγησης με δεκάδες διπλοψηφίες και με σωματεία σφραγίδες που δεν έχουν καμία υπόσταση, δεν παρεμβαίνουν για κανένα πρόβλημα σε χώρο δουλειάς, στήνονται από κοινού με την εργοδοσία.
Δεν μας εκπλήσσει, ότι αυτές οι συνδικαλιστικές δυνάμεις που συγκροτούν και την πλειοψηφία στο ΕΚΑ, από την πρώτη στιγμή της συγκρότησής τους σε προεδρείο πήραν μέρος στο κοινωνικό διάλογο με το υπ. Εργασίας για την προετοιμασία των νέων αντεργατικών μέτρων. Γύρισαν την πλάτη σε κρίσιμες πρωτοβουλίες που στήριξαν δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις της Αθήνας, για τις ΣΣΕ, το Ασφαλιστικό, την Υγεία, την ανεργία. Συνεπείς στη στήριξη της στρατηγικής της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων, την περίοδο που τα συνδικάτα οργάνωναν την πανεργατική απεργία στις 8 Δεκέμβρη με αιτήματα που ανταποκρίνονταν στις σύγχρονες ανάγκες τους, βρήκαν την ευκαιρία να μιλήσουν μαζί με τη ΓΣΕΕ για την "υγιή καπιταλιστική ανάπτυξη και τα αντινεοφιλελεύθερα μοντέλα". Επιδιώκουν να καλλιεργήσουν αυταπάτες ότι μπορεί να η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται οι καπιταλιστές να ωφελήσει και τους εργαζόμενους. Δουλεύουν για την εργοδοσία, που απαιτεί νέες θυσίες για να εξασφαλίσει κέρδη.
Την ίδια περίοδο δεν υπήρξε σχεδόν καμία παρέμβαση του ΕΚΑ στους χώρους δουλειάς υπέρ ενός κλάδου που αγωνίστηκε, ενός εργαζομένου που απολύθηκε ή διεκδίκησε τα δεδουλευμένα του. Ορισμένα μόνο δελτία Τύπου για τα προσχήματα.
Στις αρχαιρεσίες πολλών σωματείων αλλά και στο τελευταίο Συνέδριο του ΕΚΑ, εργαζόμενοι και αντιπρόσωποι στήριξαν την παράταξη της ΕΑΚ-ΜΕΤΑ (ΣΥΡΙΖΑ - ΛΑΕ - Φωτόπουλος) πιστεύοντας ότι είναι κάτι το διαφορετικό. Στηρίχθηκαν στις αυταπάτες που τους καλλιεργούσαν αυτές οι δυνάμεις αλλά και άλλες όπως της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΕΜΕΙΣ, ότι έφτανε η κυβερνητική αλλαγή με το ΣΥΡΙΖΑ για να δουν οι εργαζόμενοι μια "άσπρη ημέρα". Γρήγορα διαψεύστηκαν.
Έχουν ιδιαίτερη ευθύνη και οι συνδικαλιστικές δυνάμεις της ΑΤΕ (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) και ΕΜΕΙΣ αφού με τις θέσεις τους έριχναν νερό στο μύλο των αυταπατών, ότι μπορεί να υπάρξει αλλαγή του συσχετισμού και αλλαγή της κατάστασης στο συνδικαλιστικό κίνημα με συμμαχία και συμπόρευση με τις δυνάμεις της ΕΑΚ, δηλαδή δυνάμεις της εργοδοσίας αλλά και της κυβέρνησης όπως αποδείχτηκε τους τελευταίους μήνες. Αποδείχτηκε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με την άνοδό του στην διακυβέρνησης αξιοποίησε όλο τον παλιό εργατοπατερισμό.
ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟΥΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕΤΑΙ ΤΗ ΔΑΣ
Αυτή κατάσταση δεν μπορεί να γίνει ανεκτή από κανέναν εργαζόμενο, από κανένα τίμιο συνδικαλιστή απ’ όποια πολιτική ή συνδικαλιστική αφετηρία προέρχεται.
Κάθε εκλεγμένος αντιπρόσωπος που θα πάρει μέρος στο 30ό Συνέδριο του ΕΚΑ πρέπει να αναρωτηθεί και να αποφασίσει:
  • Εάν θα επιτρέψει να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.
  • Εάν θα επιτρέψει να έχουν το τιμόνι της διοίκησης του ΕΚΑ τα συνδικαλιστικά στελέχη που υπηρετούν την πολιτική της κυβέρνησης και της εργοδοσίας.
  • Εάν θέλουν το ΕΚΑ να παραμείνει στήριγμα της εργοδοσίας στους κλάδους και στους χώρους δουλειάς, να παραμείνει μηχανισμός εξωραϊσμού της αντιλαϊκής πολιτικής.
Σας καλούμε να στηρίξετε την προσπάθεια για την ανατροπή της άσχημης κατάστασης στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Θα είναι ένα μεγάλο βήμα στην υπόθεση της αλλαγής της κατάστασης συνολικά στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.
Η ΔΑΣ θα αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα, κάθε έδρα στη διοίκηση του ΕΚΑ για να δυναμώσει η οργάνωση των εργατών στους χώρους δουλειάς, η συμμετοχή νεολαίας, γυναικών, μεταναστών. Για να είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πρωταγωνιστές των εξελίξεων μέσα από μαζικές διαδικασίες και γενικές συνελεύσεις, ώστε να φτάσει ακόμα πιο πλατιά η γραμμή της οργάνωσης, της αντίστασης, της ρήξης με την κυβέρνηση και τη μεγαλοεργοδοσία.
  • Για να δυναμώσει η προσπάθεια για την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων της Αθήνας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης, ΕΕ και εργοδοσίας.
  • Για να αποτελέσει ουσιαστικό στήριγμα για κάθε σωματείο, κάθε εργάτη και εργαζόμενους οποιασδήποτε επιχείρησης που θα έρθουν αντιμέτωποι με την απόλυση, την απλήρωτη δουλειά, την εργοδοτική τρομοκρατία, τις άθλιες συνθήκες δουλειάς.
  • Για να μην περάσει η προσπάθεια εργοδοσίας και κυβέρνησης να βάλει στο γύψο το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα με το νέο νόμο που ετοιμάζει. Να μην καθιερώσει σωματεία-φαντάσματα που οι εργαζόμενοι θα κάνουν "like" μέσω internet ή θα ψηφίζουν με επιστολές, αλλά μπροστά στον εργοδότη θα είναι μόνοι.
  • Για να διεκδικήσουμε όσα μας έχουν κλέψει, όσα μας έχουν στερήσει, για να διεκδικήσουμε την κάλυψη των απωλειών μας. Για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.
Ψηφίζουμε Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία. Δυναμώνουμε το ΠΑΜΕ. Αλλάζουμε τα πράγματα στο συνδικαλιστικό κίνημα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου