Σελίδες

Translate

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ

Ξεκίνησε η υπόθεση για τον εμπρησμό μαγαζιού μετανάστη στην πλατεία Αμερικής

Ξεκίνησε σήμερα στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή η τρίτη από τις συσχετιζόμενες υποθέσεις. Σε αυτή την υπόθεση έχουν κριθεί ήδη ένοχοι οι συμμετέχοντες στα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής στην Πλατεία Αμερικής, Γιώργος Περρής και Νίκος Παπαβασιλείου, για τον εμπρησμό στις 13/5/2013, του καφέ-bar, «Cointreau» που ανήκε σε Αφρικανό μετανάστη από το Καμερούν.
Το Β' Αυτόφωτο Τριμελές Πλημμελειοδικείο έκανε δεκτή την επιβαρυντική περίσταση του άρθρου 79 παρ. 3 του ΠΚ για τέλεση της πράξης «από μίσος προκαλούμενο λόγω της φυλής, του χρώματος, κ.λ.π.», με αποτέλεσμα η ποινή να μην αναστέλλεται. Σύμφωνα με όσα είχαν δει τη δημοσιότητα και από την ακροαματική διαδικασία του εν λόγω δικαστηρίου, οι Παπαβασιλείου - Περρής συμμετείχαν στα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής έβαλαν φωτιά στο «Cointreau» αν και γνώριζαν πως στο εσωτερικό του καταστήματος υπήρχε εύφλεκτο υλικό, απειλήθηκε έτσι να τινάξουν μια πολυκατοικία στον αέρα.
Σε φωτογραφίες που έχουν δει τη δημοσιότητα, εμφανίζεται σε τάγμα εφόδου με μπλουζάκι της Χρυσής Αυγής ο Παπαβασιλείου, με τον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά. Ο Περρής είχε αναγνωριστεί από μέλη της Τανζανικής κοινότητας τον Σεπτέμβρη του 2012 ως μέλος ομάδας που έσπασε τα γραφεία της. Οι Παπαβασιλείου και Περρής στις απολογίες ομολογούν την εγκληματική δράση τους στα τάγματα εφόδου την οποία εμφανίζουν ως αποτέλεσμα της αγανάκτησης των κατοίκων...
Στην κατάθεση του στο δικαστήριο ο Seck Khadim από την Σενεγάλη, που διατηρούσε κατάστημα στην περιοχή της Πλατείας Αμερικής και είχε φιλικές σχέσεις με τον ιδιοκτήτη του «Cointreau» περιέγραψε στο δικαστήριο πως οι Παπαβασιλείου - Περρής συμμετείχαν στα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής με σκοπό την τρομοκράτηση αλλά και το οικονομικό όφελος. Από όσα έβλεπε ο ίδιος και από μαρτυρίες, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι απειλούσαν τους αλλοδαπούς καταστηματάρχες, έμπαιναν σε καταστήματά τους, έπιναν χωρίς να πληρώνουν γιατί όπως έλεγαν, «εδώ είναι η χώρα μας δεν θα σας πληρώνουμε κιόλας». Για τον φίλο του Πάτρικ (σ.σ. τον καμερουνέζο ιδιοκτήτη) που είχε το «Cointreau» είπε στο δικαστήριο ότι είχε δεχτεί αρκετές απειλές όπως «δεν σας θέλουμε εδώ να φύγετε, είστε γρουσουζιά οι μαύροι για τη γειτονιά» και φοβόταν. Μάλιστα κατέθεσε ότι του έλεγε ο φίλος του πως δεν βγαίνει άκρη με τις μηνύσεις, γιατί πήγαινε ο Παναγιώταρος που ήταν βουλευτής της Χρυσής Αυγής στο ΑΤ του Αγ. Παντελεήμονα για να βγάλει τους δικούς του και του έλεγαν «ότι άμα κάνει μήνυση θα του κάνουν κι αυτοί. Και αυτοί θα βγουν αλλά αυτός θα μείνει εκεί». Το 2013 μάλιστα όταν πήγαν μαζί στο τμήμα για να καταγγείλει πάλι απειλές και να κάνει μήνυση το ίδιο βράδυ όπως ανέφερε το «Cointreau» κάηκε...
Ο μάρτυρας είπε στο δικαστήριο ότι «υπάρχει βίντεο, ήμουν αυτόπτης μάρτυρας (...) η αστυνομία τους έπιασε και οι ίδιοι είπαν στους δημοσιογράφους "εμείς το κάψαμε", φορούσαν μπλουζάκια της Χρυσής Αυγής, κρατούσαν ρόπαλα και ξύλα».
Σημειωτέον ότι σήμερα υποβλήθηκε ένα ακόμη αβάσιμο και παρελκυστικό αίτημα των υπερασπιστών των χρυσαυγιτών: Ζήτησαν την αποβολή συνηγόρου της Πολιτικής Αγωγής με την αιτιολογία ότι ασκούσε χρέη διερμηνέα όταν ο μάρτυρας κατέθετε στην ανακρίτρια. Αυτό οδήγησε σε διακοπή της κατάθεσης του μάρτυρα, η εισαγγελέας επιφυλάχθηκε και το δικαστήριο διέκοψε για την επόμενη δικάσιμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου