Σελίδες

Translate

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ


Τραγικές συνθήκες διαβίωσης και κουμάντο από τις ΜΚΟ
Με κινητοποίηση για τα προβλήματά τους «υποδέχτηκαν» οι 700 άνθρωποι που ζουν εκεί τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής
Οι πρόσφυγες δεν επέτρεπαν στον υπουργό να μπει στο χώρο, διαμαρτυρόμενοι για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης
Copyright 2017 The Associated
Οι πρόσφυγες δεν επέτρεπαν στον υπουργό να μπει στο χώρο, διαμαρτυρόμενοι για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης
Δεν επαρκούν οι τουαλέτες, τα ντους, δεν υπάρχει ζεστό νερό, ενώ η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι κακή, αφού δεν υπάρχει συνέχεια γιατρός, ενώ πληρώνουν τα φάρμακά τους. Παράλληλα, υπάρχουν ελλείψεις σε είδη ατομικής υγιεινής, πολλά παιδιά δεν πάνε σχολείο, ενώ δεν μοιράζονται είδη ρουχισμού. Με αυτά τα προβλήματα «υποδέχτηκαν» χτες οι πρόσφυγες του χώρου αφίξεων στο Ελληνικό τον υπουργό Μεταναστευτικής Γιάννη Μουζάλα. Σε έναν χώρο όπου απουσιάζουν οργανωμένες κρατικές δομές και κάνουν κουμάντο ΜΚΟ, με τις ευλογίες κυβέρνησης - ΕΕ. Στο χώρο αυτό επιβιώνουν 700 άνθρωποι.
Ωστόσο, χτες ο Γ. Μουζάλας με μια ρητορική που, χωρίς καμία υπερβολή, θα μπορούσε να πει κάποιος ότι είναι βούτυρο στο ψωμί για ρατσιστική προπαγάνδα, «παρουσιάστηκε» για να δηλώσει προκλητικά ότι όποιος αισθάνεται καταπιεσμένος στη δομή, που η ίδια η κυβέρνηση χαρακτηρίζει ως άτυπη, είναι ελεύθερος να φύγει. Πρόσθεσε δε πως οι πρόσφυγες μπορούν να κινούνται ελεύθερα όπως και όλοι οι Ελληνες. Επίσης, ότι όποιος φύγει θα υποστεί τις συνέπειες της πράξης του. Το τελευταίο είναι βέβαιο, αφού ούτε τα χρήματα έχουν να μετακινηθούν εκεί που θέλουν, η ΕΕ και η κυβέρνηση τους κρατά εγκλωβισμένους στην Ελλάδα και ρισκάρουν σύλληψη και διώξιμο από τη χώρα μετά από έναν τυχαίο αστυνομικό έλεγχο. Εφτασε, μάλιστα, στο σημείο να πει πως «πονάμε τους φιλοξενουμένους μας, προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε με πολλά λάθη, με πολλές αδυναμίες και πολλά καλά πράγματα που δεν είχαν οι πρόσφυγες σε άλλες χώρες, πιθανόν που δεν είχαν ούτε στο σπίτι τους», όταν την ίδια ώρα έχουν στοιβάξει οικογένειες σε σκηνές και είχαν αφήσει μικρά παιδιά στα νησιά μέσα στο κρύο του χειμώνα. Η «επίσκεψη» του Γ. Μουζάλα συνοδεύτηκε από δύο διμοιρίες των ΜΑΤ, αλλά και με αστυνομικό να χτυπά προσφυγόπουλο.
Νωρίς χτες το πρωί, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής πήγε στο χώρο του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό, όπου την Κυριακή, σύμφωνα με δημοσιεύματα, κάποιοι πρόσφυγες προχώρησαν σε απεργία πείνας. Αρχικά, φάνηκε ότι ήθελε να συνομιλήσει με τους πρόσφυγες, στη συνέχεια, όμως, ζήτησε να σπάσει το λουκέτο της κατάληψης στο χώρο αφίξεων, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από ομάδα προσφύγων. Η κατάσταση κλιμακώθηκε και στο σημείο έφτασαν αστυνομικές δυνάμεις. Οι πρόσφυγες δεν επέτρεπαν στον Γ. Μουζάλα να περάσει μέσα στο χώρο. Πολλοί από αυτούς είχαν σταθεί μπροστά και πίσω από τη σιδερένια πόρτα που παρέμενε κλειστή με λουκέτο, ενώ στο σημείο της έντασης υπήρχαν πολλά παιδιά, μερικά από τα οποία είχαν σκαρφαλώσει πάνω στην πόρτα. Τελικά, μετά από διαβουλεύσεις συμφωνήθηκε να ανοίξει η πόρτα, προκειμένου να γίνει η συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών και η ενημέρωση που ο υπουργός ήθελε να κάνει στους δημοσιογράφους.
Στη διάρκεια της ενημέρωσης, ο υπουργός υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμία απεργία πείνας στο Ελληνικό και πως πρόκειται για την τρίτη προσπάθεια από την ίδια οργάνωση να δημιουργήσει ψευδή είδηση περί απεργίας πείνας προσφύγων. Σύμφωνα με τον Γ. Μουζάλα, όχι μόνο δεν υπήρχε απεργία πείνας, αλλά οι αποκαλούμενοι απεργοί πείνας εμπόδισαν να μπει το φορτηγό με την τροφοδοσία για όλους τους υπόλοιπους. Οπως είπε, οι πρόσφυγες στην ενδοχώρα ζουν από καλά έως μέτρια και άσχημα, αλλά ξεχειμώνιασαν. Ο υπουργός το μεσημέρι συναντήθηκε με επιτροπή των κινητοποιούμενων προσφύγων. Μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι υπήρξε μια εποικοδομητική συζήτηση, ότι άκουσε τα προβλήματά τους και συμφωνήθηκε να φτιάξουν πλάνο για την αντιμετώπισή τους, ενώ είπε ότι οι πρόσφυγες έχουν δικαιώματα, αλλά είναι και υποχρεωμένοι να υπακούουν στην ελληνική νομοθεσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου