Σελίδες

Translate

Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

«Ζεστό χρήμα» και νέα προνόμια στα μονοπώλια του Τουρισμού

Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των εγχώριων και ευρωενωσιακών μονοπωλίων έναντι των αντίστοιχων άλλων κρατών εκτός ΕΕ, «απασχόλησε» τη ...Διακοινοβουλευτική Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για τον Τουρισμό με θέμα: «365 μέρες - Τουρισμός Πολλαπλών Προορισμών», της οποίας οι εργασίες ξεκίνησαν χτες το πρωί στην αίθουσα Γερουσίας του ελληνικού Κοινοβουλίου και ολοκληρώνονται σήμερα.
Πρόκειται, στην πραγματικότητα, για μία φιέστα που διοργάνωσε η κυβερνητική πλειοψηφία, και την εμφάνισε ως ...«πρωτοβουλία» της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής! Να σημειωθεί ότι με ανακοίνωσή της η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ έκανε καθαρό ότι δεν πρόκειται να συμμετέχει σε αυτή τη διαδικασία.
Το στίγμα της ...«Διάσκεψης» έδωσαν οι ίδιοι προσκεκλημένοι, όπως ο γγ της Ενωσης Μεσογειακών Λιμένων Κρουαζιέρας (MedCruise), όπου στη διοίκηση συμμετέχουν μεγάλα μονοπωλιακά συγκροτήματα της Κρουαζιέρας, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Τουρισμού του ΟΟΣΑ, εκπρόσωποι της Επιτροπής Μεταφορών του Ευρωκοινοβουλίου και του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού.
Στα τσακιζόμενα εργασιακά δικαιώματα η ανάπτυξη
Τους πραγματικούς στόχους της «Διάσκεψης» έδωσε η αναπληρώτρια υπουργός για θέματα Τουρισμού, Ελ. Κουντουρά. Οπως ανέφερε, ο Τουρισμός το 2015 «κατέγραψε επιδόσεις ρεκόρ στις διεθνείς αφίξεις», οι οποίες ήταν πάνω από από 26 εκατ., όπως και στα «τουριστικά έσοδα που ανήλθαν στα 14,5 δισ. ευρώ»! «Καταφέραμε, πρόσθεσε, να έχουμε ρυθμούς ανάπτυξης 6% με 7%, όταν ο παγκόσμιος Τουρισμός κινήθηκε από 3% έως 4%»! Οπως σημείωσε, οι «επιδόσεις» αυτές οφείλονται στην «τουριστική στρατηγική» που σχεδίασε και προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, της οποίας άξονες είναι «οι μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις», η «ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας μέσα από χρηματοδοτικά και αναπτυξιακά εργαλεία όπως ο νέος αναπτυξιακός νόμος, το ΕΣΠΑ και φυσικά το πακέτο Γιούνκερ». Πρόσθεσε, ότι προκειμένου «να επιτευχθούν ακόμα υψηλότερες επιδόσεις», η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει ζητήματα όπως «το μεγάλο μερίδιο απασχόλησης, η υψηλή κατά περίπτωση εποχική απασχόληση»! Και αυτό όταν οι μισθοί συνεχώς μειώνονται, μεγαλώνει η απλήρωτη δουλειά, η εντατικοποίηση αποτελεί το χαρακτηριστικό των εργασιακών σχέσεων, μαζί βεβαίως με άλλες μορφές έντασης της εκμετάλλευσης, όπως η μαθητεία, η χρησιμοποίηση εργαζομένων με όρους «πρακτικής εξάσκησης», δηλαδή απλήρωτης ή κακοπληρωμένης δουλειάς κ.λπ.
Ο δε γενικός γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Γιώργος Τζιάλλας, ανέφερε ότι: «Στην παρούσα φάση υλοποιείται ένα πρόγραμμα κρατικών ενισχύσεων ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ, για να επιχορηγήσει επιχειρήσεις για την αναβάθμιση των υποδομών».
Από την πλευρά της, η Isab De Monte, μέλος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωκοινοβουλίου, έκανε σαφές πως το ζητούμενο είναι ότι η Ευρώπη πρέπει να καταστεί περισσότερο ανταγωνιστική.Οι εργαζόμενοι θα την πληρώσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου