Σελίδες

Translate

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ

Πλατύ άνοιγμα για να φτάσει παντού το απεργιακό κάλεσμα
Η απεργιακή προετοιμασία του ΕΚΠ και των σωματείων συνδυάζεται με τον στόχο για άνοδο της οργάνωσης των εργαζομένων
Η απεργιακή προετοιμασία του ΕΚΠ και των σωματείων συνδυάζεται με τον στόχο για άνοδο της οργάνωσης των εργαζομένων
Τη μάχη της οργάνωσης της απεργίας της 8ης Νοέμβρη στο νομό Αχαΐας δίνουν το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, η διοίκησή του, μαζί με πρωτοβάθμια κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία της δύναμής του.Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου διοργάνωσε στις 10 Οκτώβρη σύσκεψη σωματείων, στην οποία συμμετείχαν συνδικαλιστές τουλάχιστον από 25 πρωτοβάθμια σωματεία. Στη σύσκεψη συζητήθηκαν το πλαίσιο των διεκδικήσεων και το σχέδιο δράσης για την προετοιμασία της απεργίας, ενώ η απεργιακή συγκέντρωση ορίστηκε για τις 10.30 π.μ. στο ΕΚ Πάτρας.
Η σύσκεψη των συνδικάτων έδωσε το έναυσμα για ένα πλατύ άνοιγμα του Εργατικού Κέντρου και των σωματείων - μελών του στους χώρους δουλειάς, με περιοδείες, συσκέψεις και συνελεύσεις εργαζομένων. Παράλληλα με την οργάνωση της απεργίας, στο κέντρο της προσοχής των συνδικάτων μπαίνει ο στόχος για εγγραφή νέων μελών στα σωματεία.
Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου από τη Δευτέρα 22/10 έχει προγραμματίσει γενική εξόρμηση στη Βιομηχανική Περιοχή της Πάτρας (ΒΙΠΕ) και επισκέψεις σε χώρους δουλειάς, προκειμένου το μήνυμα της απεργίας να φτάσει όσο γίνεται πιο πλατιά.
Στην πορεία προς την απεργία, το ΕΚΠ διοργανώνει επίσης εκδήλωση διεθνιστικής αλληλεγγύης με συνδικάτα από τη Γαλλία. Ετσι το ΕΚΠ θα έχει συναντήσεις με τα Εργατικά Κέντρα της Μασσαλίας και «Παρίσι 94», αντιπροσωπείες των οποίων θα βρεθούν στην Πάτρα, με στόχο την ανταλλαγή πείρας από τη δράση των τριών συνδικαλιστικών οργανώσεων.
Τέλος, το ΕΚΠ στηρίζει την κινητοποίηση που γίνεται στις 4 Νοέμβρη για την υπεράσπιση της Κυριακής αργίας και συμπαραστέκεται στα σωματεία του εμπορίου που δίνουν τη μάχη αυτή. Η συγκέντρωση των εργαζομένων στο Εμπόριο έχει οριστεί στις 10.30 π.μ. στη συμβολή των οδών Αγ. Νικολάου και Μαιζώνος.

Προετοιμασία σε συνδυασμό με μάχες στους χώρους δουλειάς
«Στα γεμάτα» για την οργάνωση της απεργίας έχει μπει το κλαδικό Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού, Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αχαΐας, συμβάλλοντας παράλληλα στην ανάπτυξη εστιών αντίστασης.
Οπως δήλωσε στον «Ριζοσπάστη» ο πρόεδρός του, Β. Βασιλείου, το κλαδικό Συνδικάτο έδωσε πριν από λίγες μέρες με επιτυχία μια σημαντική μάχη, καθώς με τη στήριξή του πραγματοποιήθηκε 24ωρη απεργία στα μαγειρεία της Εστίας του Πανεπιστημίου Πατρών με αίτημα την καταβολή των δεδουλευμένων στους 40 εργαζόμενους σε αυτά, τους οποίους ο εργολάβος - επιχειρηματίας είχε απλήρωτους από την προηγούμενη σεζόν. Η καθολική συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία και η παρέμβαση του κλαδικού Συνδικάτου ανάγκασαν την εργοδοσία στην πληρωμή όλων των δεδουλευμένων.
Το κλαδικό Συνδικάτο συνεχίζει τη δράση του με στοχευμένες περιοδείες σε ξενοδοχεία της Πάτρας και χώρους εστίασης, ενώ την περασμένη Δευτέρα οργάνωσε σύσκεψη εργαζομένων του κλάδου. Στη σύσκεψη εκφράστηκε η σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων για την προκήρυξη της απεργίας και αναδείχτηκαν τα προβλήματα του κλάδου. Οπως προέκυψε από τις τοποθετήσεις, ξεχωρίζει η απληρωσιά, ενώ αρκετοί εργαζόμενοι που επέστρεψαν από νησιά όπου εργάζονταν το καλοκαίρι, εξέφρασαν την αγωνία τους για το πώς «θα βγάλουν το χειμώνα» αυτοί και οι οικογένειές τους μόνο με την 3μηνη επιδότηση του ΟΑΕΔ. Ταυτόχρονα ανέδειξαν το καθεστώς της ανασφάλιστης εργασίας που κυριαρχεί στον κλάδο, καταγγέλλοντας πως οι επιχειρήσεις ενώ εργάζονται όλες τις μέρες της βδομάδας και πάνω από το 8ωρο, τους ασφαλίζουν για μια - δυο μέρες ή για λιγότερες ώρες. Αρκετοί εργαζόμενοι έκαναν λόγο για χώρους εργασίας - κάτεργα, με μεγάλη εντατικοποίηση, χωρίς ρεπό, χωρίς άδειες, ενώ υπογράμμισαν και το πρόβλημα διαμονής τους, καθώς υποχρεώνονται να διαβιούν σε άθλιους χώρους. Στη σύσκεψη, στην οποία πήραν μέρος και εργαζόμενοι από το καζίνο του Ρίου κατήγγειλαν τη στάση και το ρόλο του εργοδότη - «συνδικαλιστή» Δ. Καραγεωργόπουλου, μεταφέροντας το γεγονός ότι αρκετοί εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι μέχρι και 14 μήνες!
Με καθημερινές εξορμήσεις σε μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου ξετυλίγεται η δράση του κλαδικού Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, ενώ ταυτόχρονα προετοιμάζεται η Γενική Συνέλευση που έχει οριστεί για μεθαύριο Σάββατο. Ηδη συνδικαλιστές του έκαναν εξορμήσεις στο εργοστάσιο της ΑΜΣΤΕΛ και στις γαλακτοβιομηχανίες «Πρώτο» και «ΝΟΥΝΟΥ». Στις συζητήσεις με τους εργαζόμενους αναδείχτηκαν το πρόβλημα της απληρωσιάς και το ζήτημα των Συλλογικών Συμβάσεων.
Ευρύ πρόγραμμα περιοδειών και επισκέψεων σε εργοτάξια και γιαπιά πραγματοποιεί και το Συνδικάτο Οικοδόμων, με στόχο το μήνυμα της απεργίας να φτάσει σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου στην περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου