Σελίδες

Translate

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - ΑΡΤΑΣ - ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

Προετοιμάζουν ενιαία απεργιακή απάντηση σε όλη την Ηπειρο
Από την απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων τον περασμένο Μάη
Από την απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων τον περασμένο Μάη
Ανάμεσα στις δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις που έχουν προκηρύξει απεργία περιλαμβάνονται και τα Εργατικά Κέντρα Ιωαννίνων, Αρτας και Θεσπρωτίας, καθιστώντας ουσιαστικά την 8η Νοέμβρη μέρα πανηπειρωτικής απεργίας.
Στα Γιάννενα
Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων προχώρησε σε σύσκεψη στις αρχές Οκτώβρη, ενώ έχει ήδη ορίσει την απεργιακή του συγκέντρωση στις 8 Νοέμβρη (10.30 π.μ., έξω από τα γραφεία του).
Ανταποκρινόμενα στο κάλεσμά του, τα σωματεία της περιοχής σχεδιάζουν τη δράση και τις πρωτοβουλίες τους για την επιτυχία της απεργίας.
Το Συνδικάτο Οικοδόμων έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε σύσκεψη την Τρίτη 30/10. Στην καθημερινή του δράση περιλαμβάνονται εξορμήσεις, περιοδείες και συζήτηση με τους εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς. Το απεργιακό κάλεσμα στους οικοδόμους συνδυάζεται με τη διεκδίκηση υπογραφής κλαδικής ΣΣΕ με αυξήσεις στα μεροκάματα και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Στον προσανατολισμό του Συνδικάτου βρίσκεται επίσης η κινητοποίηση ενάντια στην ανασφάλιστη εργασία, που λαμβάνει σημαντικές διαστάσεις στην περιοχή. Ετσι, το επόμενο διάστημα το Συνδικάτο, με τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου, σχεδιάζει παρεμβάσεις ενάντια στην κλοπή της ασφάλισης των οικοδόμων.
Με τη συμπλήρωση ενός χρόνου κινητοποιήσεων των πρώην εργαζομένων του σούπερ μάρκετ «Καρυπίδης» για το δικαίωμά τους στη δουλειά, συμπίπτει η προετοιμασία της απεργίας για το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων. Εδώ και ένα χρόνο οι εργαζόμενοι διεκδικούν από τη νέα ιδιοκτήτρια εταιρεία, «Market In», την επαναπρόσληψή τους στο κατάστημα, όπου δούλευαν για χρόνια. Στον αγώνα τους αυτό έχουν αντιμετωπίσει τις μηνύσεις της εταιρείας, τις δυνάμεις καταστολής και τους τραμπούκους της εργοδοσίας, αλλά και την κοροϊδία της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό, το Σωματείο οργανώνει εκδήλωση το Σάββατο 20/10, έξω από το κατάστημα «Market In», ενώ στις καθημερινές εξορμήσεις και περιοδείες για την απεργία τα μέλη του συζητούν με τους εργαζόμενους για τα συμπεράσματα από τον αγώνα που δίνουν οι συνάδελφοί τους.
Πρόγραμμα δράσης με στόχο να φτάσει το απεργιακό κάλεσμα στους εργαζόμενους στις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου έχει αποφασίσει και το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών.


Στην Αρτα
 
Την απεργία και τη συγκέντρωσή του προετοιμάζει το Εργατικό Κέντρο Αρτας.
Τη Δευτέρα 22/10 οργανώνει σύσκεψη σωματείων, φορέων και εργαζομένων, στις 7.30 μ.μ. στα γραφεία του, με θέμα την καλύτερη οργάνωση της απεργιακής κινητοποίησης.
Στο μεταξύ, μια σειρά από σωματεία της δύναμής του έχουν ήδη πάρει απεργιακές αποφάσεις, σχεδιάζουν και υλοποιούν πρωτοβουλίες για την προετοιμασία της. Ανάμεσα στα Διοικητικά Συμβούλια που έχουν προχωρήσει σε σχετικές συνεδριάσεις περιλαμβάνονται αυτά του Συνδικάτου Οικοδόμων Αρτας, του Συνδικάτου Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Αρτας - Πρέβεζας, του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Αρτας, του Σωματείου Λογιστών και Βοηθών Λογιστών.
Το θέμα της απεργίας συζήτησε στη Γενική του Συνέλευση το Σωματείο Εργαζομένων στην Αρχαιολογία, το σωματείο δηλαδή των συμβασιούχων όλων των σχετικών ειδικοτήτων (αρχαιολόγων, εργατών, φυλάκων, συντηρητών κ.λπ.), παίρνοντας απόφαση συμμετοχής.
Συνέχεια στις παρεμβάσεις του για τα προβλήματα των εργαζομένων δίνει με τη συμμετοχή του στην απεργία το Σωματείο Εργαζομένων στο πτηνοσφαγείο της επιχείρησης «Αμβροσιάδης». Το Σωματείο, που μετρά μερικούς μήνες ζωής, έχοντας στο πλευρό του το Εργατικό Κέντρο έχει πάρει το προηγούμενο διάστημα σημαντικές πρωτοβουλίες: Εβαλε «φρένο» στα εξοντωτικά ωράρια εργασίας, κατήγγειλε την εκ περιτροπής εργασία, απάντησε με απεργία στα τέλη Ιούλη στην προσπάθεια της εργοδοσίας να απολύσει εργαζόμενους - ιδρυτικά μέλη του. Στα παραπάνω προστέθηκε η παρέμβασή του με αφορμή εργατικό «ατύχημα» που σημειώθηκε στις αρχές Οκτώβρη, όταν βοηθός ηλεκτρολόγου χτυπήθηκε από ρεύμα, φέρνοντας στο προσκήνιο το αίτημα να ληφθούν μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στο χώρο δουλειάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου