Σελίδες

Translate

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Ετοιμοι να ανοίξουν μέτωπο και στα Εργασιακά

Με διαρροές, κινήσεις τακτικής και πολύ παρασκήνιο, στρώνουν το έδαφος της νέας επίθεσης σε συλλογικές διαπραγματεύσεις, ομαδικές απολύσεις και συνδικαλιστικές ελευθερίες
Από παλιότερη κινητοποίηση συνδικάτων της Αθήνας ενάντια στα σχέδια κυβέρνησης - τρόικας - κεφαλαίου για Εργασιακά και Ασφαλιστικό
Από παλιότερη κινητοποίηση συνδικάτων της Αθήνας ενάντια στα σχέδια κυβέρνησης - τρόικας - κεφαλαίου για Εργασιακά και Ασφαλιστικό
Eurokinissi
«Στα γεμάτα» φαίνεται πως ξεκινάει η συζήτηση για τις αντεργατικές ανατροπές που περιέχονται στο τρίτο μνημόνιο και αφορούν κατά βάση το καθεστώς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τηναπελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και την αλλαγή προς το χειρότερο του συνδικαλιστικού νόμου, ώστε να μπουν περισσότερα εμπόδια στην κήρυξη της απεργίας.
Δημοσιεύματα εμφανίζουν το ΔΝΤ να ζητάει την άμεση εφαρμογή όλων όσων συμφωνήθηκαν με το τρίτο μνημόνιο, σαν προαπαιτούμενο της πρώτης «αξιολόγησης», ενώ και ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, άφησε χτες να εννοηθεί ότι τα παζάρια έχουν ξεκινήσει, λέγοντας ότι η κυβέρνηση κάνει προσπάθεια να μην απελευθερωθούν οι ομαδικές απολύσεις.
Το μνημόνιο και η «Χάρτα της ΕΕ»
Θυμίζουμε ότι στο μνημόνιο που ψήφισαν τα κόμματα της συγκυβέρνησης και μαζί τους η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, προβλέπεται για τα Εργασιακά ότι η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να ξεκινήσει άμεσα τη «διαδικασία διαβούλευσης με επικεφαλής μια ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων, με σκοπό την επανεξέταση ορισμένων υφιστάμενων πλαισίων της αγοράς εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των ομαδικών απολύσεων, της συλλογικής δράσης και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, λαμβανομένων υπόψη των βέλτιστων πρακτικών σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο».
Η προεργασία γι' αυτόν το διάλογο έχει ήδη γίνει, με τη συγκρότηση της σχετικής επιτροπής στο Ευρωκοινοβούλιο και με την εμπλοκή του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας.
Θυμίζουμε, επίσης, ότι η κυβέρνηση επικύρωσε πριν από λίγες μέρες τον«Αναθεωρημένο Κοινωνικό Χάρτη της ΕΕ», ο οποίος, στο άρθρο 6,αναγνωρίζει το δικαίωμα της ανταπεργίας στους εργοδότες και ταυτόχρονα απαγορεύει τη μονομερή προσφυγή των εργαζομένων στη Διαιτησία, σε περίπτωση που η αδιαλλαξία της εργοδοσίας οδηγήσει σε αδιέξοδο τις συλλογικές διαπραγματεύσεις για τις συμβάσεις.
Με την επικύρωση της Χάρτας, η κυβέρνηση επαναδιατυπώνει και ισχυροποιεί τη μέχρι τώρα αντιδραστική νομοθεσία για το θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων (ΠΥΣ 6/2012) και παράλληλα κάνει γενναίο βήμα για τη νομοθέτηση της ανταπεργίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κόβει...
Κι ενώ η μεθόδευση «βγάζει μάτι», μια απάντηση του Επιτρόπου Οικονομικών της ΕΕ σε Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλη, για τις επικείμενες αντεργατικές ανατροπές, επιβεβαιώνει το περιεχόμενο των μέτρων που συζητιούνται στο παρασκήνιο και το βρώμικο ρόλο που έχει αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εφαρμογή τους.
Από αυτή τη σκοπιά, η Ερώτηση και η απάντηση που δόθηκε από την Κομισιόν αξιοποιούνται αντικειμενικά για να προετοιμαστεί το έδαφος των νέων αντεργατικών μέτρων. Πολύ περισσότερο που ο Δ. Παπαδημούλης στην Ερώτησή του επικαλείται τον «Αναθεωρημένο Κοινωνικό Χάρτη της ΕΕ» και ζητάει οι όποιες αλλαγές να τον παίρνουν υπόψη τους!
Συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ισχυρίζεται ότι τα μέτρα για τον «εκσυγχρονισμό» της εργατικής νομοθεσίας θα πρέπει να είναι «σύμφωνα με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές (...) να σέβονται απόλυτα το άρθρο 28 της Χάρτας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, για το δικαίωμα της διαπραγμάτευσης και των συλλογικών διαπραγματεύσεων».
Με βάση αυτά, ρωτάει την Επιτροπή για το αν «θα γίνουν απόλυτα σεβαστές οι δεσμεύσεις της κοινοτικής νομοθεσίας», αν «μπορεί να περιγράψει τις διεθνείς και ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές συλλογικών διαπραγματεύσεων που θα μπορούσαν να υιοθετηθούν στην περίπτωση της Ελλάδας» και «με ποιο τρόπο θα συμμετέχουν οι κοινωνικοί εταίροι» στις αλλαγές.
...η Κομισιόν ράβει
Η απάντηση Μοσκοβισί είναι πέρα για πέρα αποκαλυπτική. Παίρνοντας την «πάσα» από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, αφού υπενθυμίζει τις προβλέψεις του μνημονίου για τις ομαδικές απολύσεις, το συνδικαλιστικό νόμο και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, σημειώνει ότι:
«Η επανεξέταση θα διεξαχθεί από ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων και θα λάβει υπόψη τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και της αγοράς εργασίας στο μέλλον. Θα επωφεληθεί από διδάγματα άλλων χωρών και θα πραγματοποιηθεί με σκοπό την επίτευξη βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης, για την επίτευξη των στόχων ανταγωνιστικότητας, απασχόλησης και κατανομής του εισοδήματος».
Δηλαδή, στόχος της όποιας μεταρρύθμισης στα Εργασιακά θα είναι ηανταγωνιστικότητα της οικονομίας και η καπιταλιστική ανάκαμψη.Στη βάση αυτή, θα ενσωματωθεί η πείρα από άλλες χώρες, όπου οι εργασιακές σχέσεις βρίσκονται σε πλήρη αποδιάρθρωση και η συνδικαλιστική δράση υπόκειται σε ένα δαιδαλώδες πλαίσιο περιορισμών.
Ο Επίτροπος σημειώνει ακόμα στην απάντησή του ότι «η εύρυθμη λειτουργία των σχέσεων των κοινωνικών εταίρων (...) προσφέρει δυνατότητες για την επίτευξη συναντίληψης σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική αγορά εργασίας και συντονισμού των προσπαθειών προσαρμογής σε ολόκληρη την οικονομία».
Με άλλα λόγια, οι ανατροπές θα επιχειρηθεί να περάσουν μέσα απόκοινωνικό διάλογο, για να γίνουν ευκολότερα αποδεκτές από τους εργαζόμενους. Και στα τρία ζητήματα που αφορούν τα Εργασιακά (ομαδικές απολύσεις, συλλογικές διαπραγματεύσεις, συνδικαλιστικός νόμος), οι ενώσεις των εργοδοτών «έχουν δείξει τα δόντια τους» και περιμένουν στη γωνία να αναλάβουν δράση.
Τέλος, για να εμπεδωθεί καλύτερα ο ρόλος του κοινωνικού εταιρισμού στις αντεργατικές ανατροπές, η Κομισιόν δηλώνει «δεκτική σε προσπάθειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν την αντιπροσωπευτικότητα των κοινωνικών εταίρων και να δημιουργήσουν υποστηρικτικούς θεσμούς κοινωνικού διαλόγου σε διάφορα επίπεδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου