Σελίδες

Translate

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Επέκταση του ιού «Ζίκα»

Κρούσματα του ιού «Ζίκα», που μεταδίδεται στον άνθρωπο από το κουνούπι «τίγρης» και προκαλεί δερματικά εξανθήματα, ενοχλήσεις αλλά και γεννήσεις βρεφών με μικροκεφαλία, επιβεβαιώθηκαν το περασμένο 24ωρο σε Δανία και Ελβετία.
Και στις δύο χώρες τα κρούσματα του ιού «Ζίκα», που ανακαλύφθηκε το 1947 στο ομώνυμο δάσος Ζίκα της Ουγκάντας, εντοπίστηκαν σε ταξιδιώτες από χώρες της Λατινικής Αμερικής. Στη Δανία, το κρούσμα εκδηλώθηκε σε νεαρό στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, Ορχους. Στην Ελβετία, τα κρούσματα εκδηλώθηκαν σε δύο ταξιδιώτες που επέστρεφαν από την Αϊτή και τη Βραζιλία.
Τις τελευταίες μέρες, διαπιστώθηκαν στην Ολλανδία άλλα 10 κρούσματα του ιού που συνδέεται με τις γεννήσεις βρεφών με σημαντικά μικρότερο κεφάλι από το φυσιολογικό μέσο όρο (μικροκεφαλία) και άλλα πέντε στη Βρετανία.
Η εκτόξευση του αριθμού γεννήσεων χιλιάδων βρεφών με μικροκεφαλία σε 20 χώρες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής έχει πλέον σημάνει συναγερμό όχι μόνον στη Βραζιλία, που έχει τα περισσότερα κρούσματα και η ανησυχία είναι έκδηλη για τις συνέπειες αυτής της υπόθεσης και ενόψει των φετινών, θερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο, αλλά και διεθνώς, αναγκάζοντας πλέον δημόσιες ερευνητικές υπηρεσίες και φαρμακοβιομηχανίες να ξεκινήσουν έρευνες για τη δημιουργία αποτελεσματικού εμβολίου κατά του ιού. Ωστόσο, όπως ανέφερε προ ημερών ο Δρ.Αντονι Φοσί από το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, που ανακοίνωσε και αυτό την άμεση έναρξη ερευνών για εμβόλιο, «η ανάπτυξη ενός εμβολίου μπορεί να πάρει χρόνια... αφού κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει μέσα σε μια νύχτα».
Το 80% των ανθρώπων που μολύνονται από τον ιό «Ζίκα» δεν εκδηλώνουν συμπτώματα. Το 20% που εμφανίζει συμπτώματα εκδηλώνει πυρετό, δερματικά εξανθήματα, μυικούς πόνους και πόνους στις αρθρώσεις. Η μόλυνση εγκύου από τον ιό συνδέεται με την εμφάνιση της μικροκεφαλίας στο νεογνό, που συνδέεται με νοητική υστέρηση και καθυστερήσεις στην ομιλία, την κίνηση και την ανάπτυξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου