Σελίδες

Translate

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

Λιμάνια - ναυπηγεία ανήκουν στο λαό και όχι στο κεφάλαιο

Κινητοποίηση χτες στο υπουργείο Ναυτιλίας, με αφορμή τη διαδικασία παραχώρησης του 67% του ΟΛΠ ΑΕ
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση
Σε κάθε αντιλαϊκό της «βήμα», η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα βρίσκει απέναντι τους εργαζόμενους και το ταξικό τους κίνημα. Αυτό διαβεβαίωσαν χτες οι μεταλλεργάτες, εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και κάτοικοι του Πειραιά, στην κινητοποίηση που οργανώθηκε από το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας και Λαϊκών Επιτροπών του Πειραιά, με αφορμή τη διαδικασία για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ.
Θυμίζουμε ότι χτες ήταν προγραμματισμένο να ανοίξουν οι προσφορές που έχουν κατατεθεί στο ΤΑΙΠΕΔ για την απόκτηση του 67% του ΟΛΠ. Το Συνδικάτο είχε προκηρύξει στάση εργασίας από τις 12 μ. για τη Ζώνη και λίγο αργότερα οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Ναυτιλίας, ξεδιπλώνοντας πανό που έγραφε: «Λιμάνια - ναυπηγεία ανήκουν στο λαό και όχι στο κεφάλαιο».
Οπως σημείωνε στο κάλεσμά του το Συνδικάτο,«τα Λιμάνια, τα Ναυπηγεία, η Ενέργεια, οι Συγκοινωνίες, οι Τηλεπικοινωνίες μπορούν να αποτελέσουν εργαλεία ανάπτυξης για την εξασφάλιση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων, χώροι όπου οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν σταθερά ωράρια σε υγιείς και ασφαλείς συνθήκες, θα βγαίνουν νωρίς στη σύνταξη για να μπορούν να χαρούν την τρίτη φάση της ζωής τους.
Μόνο, όμως, όταν μαζί με τα καράβια, τις τράπεζες, τον ορυκτό πλούτο φύγουν από τα χέρια των αστών και περάσουν στα χέρια των εργατών. Τότε θα μπορέσει να λειτουργήσει υπέρ των εργαζομένων και ο ενιαίος κρατικός φορέας Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας, αντίστοιχα των Συγκοινωνιών, των Κατασκευών και σε άλλους κλάδους της οικονομίας. Σε αυτή την προοπτική θα πρέπει να προσανατολιστεί ο αγώνας μας. Εδώ βρίσκεται η πραγματική διέξοδος και όχι να επανέλθουμε στο παρελθόν που όλοι έχουμε βιώσει και απορρίπτουμε».
Στην είσοδο του υπουργείου, στους συγκεντρωμένους μίλησε ο Ακης Αντωνίου, αντιπρόεδρος του συνδικάτου και πρόεδρος του παραρτήματος Πειραιά. Στη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών με τον υπουργό Ναυτιλίας, Θ. Δρίτσα, ο τελευταίος προσπάθησε να «στρογγυλέψει» τις συνέπειες που θα έχει για τους εργαζόμενους η παραπέρα ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, με την παραχώρηση του 67%.
Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε πως οι Ναυπηγοεπισκευαστικές Ζώνες που ανήκουν στον ΟΛΠ (Δραπετσώνα, Σαλαμίνα, Κυνοσούρα) δεν εξαιρούνται από τη σύμβαση παραχώρησης και ότι «ο επιχειρηματίας τα παίρνει και τα κάνει ό,τι θέλει». Αναφορικά με τα ναυπηγεία, ειδικά γι' αυτά της Ελευσίνας και της Σύρου, είπε: «Εχουμε μια ιδιωτική επιχείρηση. Αν ο ιδιώτης δεν είναι σε θέση να συνεχίσει, θα πρέπει να βρεθεί μια φόρμουλα λειτουργίας...».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου