Σελίδες

Translate

Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ

Στιγμιότυπο από την προχτεσινή διαμαρτυρία των σωματείων καλλιτεχνώνΜε μουσική, τραγούδια και συνθήματα διαμαρτυρήθηκαν την Παρασκευή το μεσημέρι, στην πλατεία Συντάγματος, πληθώρα καλλιτεχνικών σωματείων, ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για το τσάκισμα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Συμμετείχαν ηθοποιοί, μουσικοί της φιλαρμονικής του Δήμου της Αθήνας, χορωδοί από τις Χορωδίες της ΕΡΤ, της Λυρικής Σκηνής, του Δήμου της Αθήνας και άλλοι καλλιτέχνες. Το πανό του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου (ΠΜΣ) έδειχνε το δρόμο: «Ως εδώ. Ο
ργανωνόμαστε, Παλεύουμε για το δίκιο μας».
Παράλληλα, μοιραζόταν ανακοίνωση στους περαστικούς που ανέφερε ανάμεσα σε άλλα: «Σήμερα, ενώ υπάρχει ένα μεγάλο καλλιτεχνικό δυναμικό με δίψα για δημιουργία και η ανάγκη εκατομμυρίων συνανθρώπων μας για επαφή με την Τέχνη και τη διασκέδαση, 8 στους 10 καλλιτέχνες είναι άνεργοι και υποαπασχολούμενοι. Αυτό γίνεται τη στιγμή, που, ενώ υπάρχουν οι δυνατότητες όλοι οι εργαζόμενοι να δουλεύουμε λιγότερο, η ανεργία στέλνει εκατομμύρια εργαζόμενους στην ανέχεια. Σε αυτό το κοινωνικό περιβάλλον με επενδύσεις εκατομμυρίων στον Τουρισμό και τον Πολιτισμό, κυβέρνηση και επιχειρηματίες του κλάδου λένε στους εργαζόμενους στον Πολιτισμό ότι η απλήρωτη δουλειά και ο θάνατος στην ψάθα είναι η ανταπόδοση της ικανοποίησης που μας δίνει το επάγγελμά μας».
Ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με τον Βασίλη Παρασκευόπουλο, πρόεδρο του ΠΜΣ και την Λίλα Καφαντάρη, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ), εκλεγμένη με τη «Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών».
Ο Β. Παρασκευόπουλος τόνισε: «Σήμερα, βρισκόμαστε εδώ μια σειρά από σωματεία καλλιτεχνών διαμαρτυρόμενοι για το νέο νόμο - λαιμητόμο που φέρνει η κυβέρνηση, αλλά και για ειδικά ζητήματα που αφορούν το χώρο των καλλιτεχνών, όπως τα Βαρέα και Ανθυγιεινά που αφορούν μια σειρά κατηγορίες, όπως τους μουσικούς των νυχτερινών κέντρων, μουσικούς πνευστών, αλλά και ηθοποιούς και χορευτές.
Παλεύουμε και κλιμακώνουμε τις κινητοποιήσεις μας, για να αποσυρθεί αυτό το νομοσχέδιο. Δεν αποτελεί για εμάς βάση συζήτησης. Θεωρούμε σημαντικό στοιχείο της κλιμάκωσης την απεργία που έχουμε μπροστά μας στις 4 Φλεβάρη. Καλούμε όλους τους συναδέλφους μας να συμμετάσχουν στην απεργία μαζί με το ΠΑΜΕ, τον πόλο που προειδοποίησε, άνοιξε το ζήτημα της ανάγκης οργάνωσης του αγώνα, που δεν τα δίπλωσε στις δύσκολες στιγμές».
Η Λ. Καφαντάρη με τη σειρά της ανέφερε: «Τώρα χρειάζεται να ξεπεράσουμε το δεξί χέρι της κυβέρνησης, που είναι ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός. Η ευθύνη της πλειοψηφίας της διοίκησης του σωματείου είναι μεγάλη. Αρνήθηκε κάθε κινητοποίηση των ηθοποιών, για να διεκδικήσουν υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης, ενώ βεβαίως είχαν παίξει καθοριστικό ρόλο, για να χάσουμε αυτή που ίσχυε. Αυτό που ζουν αυτή τη στιγμή οι ηθοποιοί είναι, μην έχοντας συλλογική σύμβαση, να δουλεύουν ωρομίσθιοι με βάση την παράσταση. Δίωρη παράσταση ισοδυναμεί με 7 ευρώ μεικτά. Το τοπίο συμπληρώνουν οι απλήρωτες πρόβες και οι 3 μέρες δουλειάς. Ολα αυτά σημαίνουν ότι κανένας ηθοποιός δεν θα μπορέσει να πάρει σύνταξη, να έχει περίθαλψη για τα παιδιά του.
Απέναντι σε όλα αυτά, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ μέσα στο σωματείο κάναμε τα πάντα, για να γίνει Γενική Συνέλευση, για να παρθούν αποφάσεις για τη στάση που οφείλει να κρατήσει ο κλάδος. Αφού, λοιπόν, προσπάθησε να τορπιλίσει με κάθε δυνατό τρόπο την πραγματοποίηση της συνέλευσης και δεν τα κατάφερε, τώρα αρνείται να υλοποιήσει την απόφαση. Δε στέλνει στα θέατρα την απόφαση που πήρε ο κλάδος να κατέβει στην απεργία με το ΠΑΜΕ. Δε θα τους κάνουμε τη χάρη!».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου