Σελίδες

Translate

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

Η ανάκαμψη δε θα φέρει αναπλήρωση δικαιωμάτων

Συνέντευξη Τύπου χτες και παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας
Εργαζόμενοι στον Επισιτισμό - Τουρισμό έξω από το υπουργείο Εργασίας
Εργαζόμενοι στον Επισιτισμό - Τουρισμό έξω από το υπουργείο Εργασίας
@2014
Απαντήσεις στα προκλητικά ψέματα της συγκυβέρνησης, μέσα από τη ζωντανή πείρα και τους «αριθμούς» του κλάδου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων έδωσε χτες, σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή τις εξελίξεις στο Ασφαλιστικό, το κλαδικό Συνδικάτο Αττικής.
Αναφορικά με τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, που αν επιτευχθούν οι εργαζόμενοι θα ζουν τάχα καλύτερα και το ασφαλιστικό σύστημα θα βελτιωθεί, οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: Το 2013 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ήταν 12,15 δισ. ευρώ και οι αφίξεις πάνω από 20 εκατ., το 2014 ήταν 13,4 δισ. ευρώ και 24,2 εκατ., το 2015 ήταν 13,5 δισ. ευρώ και 22,5 εκατ. αντίστοιχα. Το ίδιο διάστημα, οι εργοδοτικές εισφορές μειώθηκαν κατά 3,9%, ενώ οι μισθοί των εργαζομένων σε ξενοδοχεία και επιχειρήσεις επισιτισμού μειώθηκαν από 15% έως 40%.
Την ώρα που οι κλίνες στα ξενοδοχεία έχουν αυξηθεί κατά 84% από το 1990 μέχρι σήμερα, τα ξενοδοχεία κατακλύζονται απόελαστικές μορφές εργασίας, όπως συμβάσεις ορισμένου χρόνου, μιας μέρας, διαλείπουσα απασχόληση, δουλεμπορικά, αλλά και τσάμπα εργασία μέσω μαθητείας. Επομένως, καταρρίπτεται και το επιχείρημα ότι με την αύξηση της απασχόλησης «αυξάνονται τάχα» τα έσοδα των Ταμείων.
Αντίθετα, το χτύπημα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων είναι διαχρονικό, ιδιαίτερα από το 2007 και μετά: Κατάργηση του Ταμείου Ασφάλισης των ξενοδοχοϋπαλλήλων, κατάργηση των ΒΑΕ με επιπλέον 5 έως 10 χρόνια δουλειάς, κούρεμα του εφάπαξ κατά 30%. Σήμερα, τα 67 χρόνια είναι απαραίτητο όριο για να συνταξιοδοτηθεί ένας εργαζόμενος του κλάδου και όσοι φτάσουν σε αυτό που ονομάζουν «εθνική σύνταξη» θα ζουν με 384 ευρώ. Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα για τους εποχικούς εργαζόμενους, που θα δουλεύουν 45 χρόνια για να φτάσουν να παίρνουν μια σύνταξη της πείνας.
Ολα τα παραπάνω ανέδειξαν εκπρόσωποι του Συνδικάτου και επιχειρησιακών σωματείων της Αττικής, με υπόμνημα που κατέθεσαν χτες το απόγευμα στο γγ του υπουργείου Εργασίας,Ανδ. Νεφελούδη. Το μόνο για το οποίο «δεσμεύτηκε» το στέλεχος της κυβέρνησης, ήταν μια συνάντηση όπου θα ...αναλυθούν οι θέσεις της κυβέρνησης! Το Συνδικάτο κάλεσε σε εκστρατεία ενημέρωσης όλων των εργαζομένων, σε οργάνωση με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ και σε μεγάλη συμμετοχή στην απεργία και στα συλλαλητήρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου