Σελίδες

Translate

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Πολυπλόκαμη αντιλαϊκή διαβούλευση με φόντο τις «αβεβαιότητες» στην Ευρωζώνη

Στην αυριανή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ μεταφέρονται τα αντιλαϊκά παζάρια για την πρώτη «αξιολόγηση» του τρίτου μνημονίου
Πρόσθετες αντιλαϊκές «παρεμβάσεις» σε όλες τις παραμέτρους του Ασφαλιστικού επιβεβαιώνουν αξιωματούχοι της Ευρωζώνης
Πρόσθετες αντιλαϊκές «παρεμβάσεις» σε όλες τις παραμέτρους του Ασφαλιστικού επιβεβαιώνουν αξιωματούχοι της Ευρωζώνης
«Η ποιότητα της συμφωνίας υπερέχει της ταχύτητας επίτευξής της», δήλωσε χτες υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, σχετικά με την ολοκλήρωση της πρώτης «αξιολόγησης» του τρίτου μνημονίου, ζήτημα που θα συζητηθεί στην αυριανή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις Βρυξέλλες.
Οπως χαρακτηριστικά τόνισε, πρόκειται για ζητήματα «σύνθετα» και μάλιστα όχι μόνο από «τεχνική άποψη», αλλά «ακόμη περισσότερο» από την πλευρά της πολιτικής, δηλαδή του τρόπου διαχείρισής τους από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και συνολικά από το πολιτικό προσωπικό του αστικού συστήματος.
Η «ποιότητα» της αντιλαϊκής συμφωνίας...
Αποκαλυπτικές για το χαρακτήρα και την «ποιότητα» των αντιλαϊκών διαβουλεύσεων είναι και οι παρακάτω επισημάνσεις του ίδιου αξιωματούχου της Ευρωζώνης:
Ασφαλιστικό - συντάξεις: Σχετικά με τη νέα επίθεση στο Ασφαλιστικό, σημείωσε ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος, καθώς, όπως είπε, όλοι αναγνωρίζουν ότι απαιτείται συνδυασμός παραγόντων. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σταόρια ηλικίας συνταξιοδότησης, τα ποσοστά αναπλήρωσης και την περίοδο καταβολής των εισφορών. Ουσιαστικά, πρόκειται για παραπέρα παρεμβάσεις σε όλες τις παραμέτρους του Ασφαλιστικού και βέβαια πάνω από αυτές που δημόσια ομολογεί η συγκυβέρνηση. Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος είναι η διαμόρφωση ενός συστήματος που θα είναιθετικό για τον «επίσημο τομέα της οικονομίας». Εν προκειμένω, δείχνει στην κατεύθυνση μείωσης των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα φοροδιαφυγής, ενώ βέβαια τις όποιες «απώλειες» θα αναπληρώσουν άλλες αντιλαϊκές παρεμβάσεις.
Δημοσιονομικά κενά: Προ των πυλών βρίσκονται και νέα συμπληρωματικά μέτρα, με στόχο την κάλυψη των δημοσιονομικών κενών. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της Ευρωζώνης, η ελληνική κυβέρνηση και οι θεσμοί συμφώνησαννα εργαστούν πάνω στον κρατικό προϋπολογισμό του 2016.
Κρατική διοίκηση: Σε σχέση με το ζήτημα της στελέχωσης του κρατικού μηχανισμού σε επιτελικές - νευραλγικές θέσεις, τόνισε ότι αποτελεί θέμα ζωτικής σημασίας. Οπως χαρακτηριστικά τόνισε: «Είχαμε πολλούς διορισμούς και πολλές απογοητεύσεις από υπουργεία της πρώτης γραμμής που δεν πήραν στα σοβαρά την ελληνική δέσμευση του Ιουλίου», προσθέτοντας ότι υπάρχει δυσαρέσκεια στις Βρυξέλλες για το συγκεκριμένο θέμα.
Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων: Το συγκεκριμένο ζήτημα, ανέφερε, είναι ουσιαστικό για αρκετά κράτη της Ευρωζώνης, ενώ μια ακόμη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της «αξιολόγησης» είναι να καταστεί το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων «λειτουργικό». Να σημειωθεί ότι ανάμεσα στις εκκρεμότητες βρίσκονται και αυτές που αφορούν στη μεταβίβαση σειράς κρατικών περιουσιακών στοιχείων στον υπό διαμόρφωση Οργανισμό.
Σε αντίστοιχο μήκος κύματος, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, δήλωσε:«Θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια όσον αφορά τις περαιτέρω μεταρρυθμίσεις για το Ασφαλιστικό και τα επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την ελληνική κυβέρνηση, στο βαθμό που αποτελούν κομμάτι της πρώτης αξιολόγησης. Οι θεσμοί εξακολουθούν να βρίσκονται σε συνομιλίες με τις ελληνικές αρχές αναφορικά με το ακριβές περιεχόμενο των εν λόγω μέτρων. Με την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, μπορεί μια χρηματική δόση να διατεθεί προς εκταμίευση».
Κυβέρνηση: Εμείς υλοποιούμε το μνημόνιο
Σύμφωνα δε με το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, ο Γ. Ντάισελμπλουμ «πουθενά δεν ζητά επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα τα οποία πρέπει να πάρει η ελληνική κυβέρνηση», ενώ«τα συγκεκριμένα μέτρα (...) αποτελούν υποχρέωση με βάση τη συμφωνία με τους εταίρους»...
Από την πλευρά της, την επιδίωξη της κυβέρνησης η διαδικασία της αντιλαϊκής «αξιολόγησης» να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, εξέφρασε χτες η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη.
«Οι όποιες διαφορές», δήλωσε, «πρέπει και μπορούν εξάλλου να γεφυρωθούν, με δεδομένο ότι η ελληνική πλευρά τηρεί το γράμμα της συμφωνίας και καταθέτει προτάσεις που είναι σύμφωνες με τα όσα ορίζονται εκεί. Η μπάλα πλέον είναι στο γήπεδο των θεσμών, που οφείλουν να έχουν εποικοδομητική στάση, ώστε να προχωρήσουμε απερίσπαστοι στο έργο της ανοικοδόμησης της ελληνικής οικονομίας».
Μάλιστα, επικαλέστηκε την «αστάθεια των χρηματιστηρίων σε όλο τον κόσμο», προκειμένου να τονίσει πως «δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος καθυστέρησης» για το κλείσιμο της συμφωνίας. Κληθείσα, εξάλλου, να σχολιάσει την ανακοίνωση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, η Ο. Γεροβασίλη ανέφερε πως «η οικονομική κατάσταση της χώρας δεν επιτρέπει αυτή τη στιγμή μονομερείς ενέργειες».
Αύξηση συνεισφοράς 1,4 δισ. στο ΔΝΤ
Την ίδια ώρα, η συγκυβέρνηση κατέβαλε στο ακέραιο και εγκαίρως την αυξημένη συνεισφορά της στο μετοχικό κεφάλαιο του ΔΝΤ, ανταποκρινόμενη στις διεθνείς υποχρεώσεις της προς τον ιμπεριαλιστικό οργανισμό.
Να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ προχώρησε σε αύξηση κεφαλαίου, στην οποία μετείχαν, κατά το ποσοστό που αναλογεί στο καθένα, τα 188 κράτη - μέλη. Η ελληνική κυβέρνηση κατέβαλε επιπλέον ποσά ύψους 1,3 δισ. σε ειδικά τραβηχτικά δικαιώματα - SDR (λογιστική νομισματική μονάδα που χρησιμοποιεί το ΔΝΤ) ήπερίπου 1,4 δισ. ευρώ. Ετσι, η συμμετοχή του ελληνικού κράτους στο μετοχικό κεφάλαιο του ΔΝΤ διαμορφώνεται πλέον στα 2,4 δισ. SDR (από 1,1 δισ.).
«Αβεβαιότητες» και κλυδωνισμοί
Στο μεταξύ, πέρα από το ζήτημα της πρώτης «αξιολόγησης» του ελληνικού προγράμματος, η ατζέντα της αυριανής συνεδρίασης τουΓιούρογκρουπ περιλαμβάνει τις «Χειμερινές Οικονομικές Προβλέψεις 2016» της Κομισιόν, με τους αυξημένους κινδύνους και τις «αβεβαιότητες» στην παγκόσμια οικονομία και την Ευρωζώνη. Επίσης, θα συζητηθούν ο διεθνής ρόλος του ευρωνομίσματος, καθώς και η χρηματοδότηση της «ανάπτυξης και της απασχόλησης».
Μέσα σε αυτό το φόντο, τα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρωζώνης κατέγραψαν χτες περαιτέρω απώλειες της τάξης του 2%, ενώ σε χτεσινές δηλώσεις του ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, Γ. Βάιντμαν, μίλησε για περαιτέρω επιδείνωση των προοπτικών στην Ευρωζώνη.
Την ίδια ώρα, σε έντονα πτωτική τροχιά συνεχίζει η μετοχή της Deutsche Bank(μεγαλύτερου γερμανικού τραπεζικού ομίλου), εν μέσω φημών για υπερβολική έκθεση σε χρηματιστηριακά «παράγωγα προϊόντα» και με φόντο τη ζημιά ύψους 6,7 δισ. ευρώ που εμφάνισε στον ισολογισμό του 2015.
Στην Αθήνα, οι τραπεζικές μετοχές συνέχισαν και χτες με κατρακύλα 5,6%.
Στο πλαίσιο, τέλος, των συνεχιζόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών διεργασιών και ανταγωνισμών για την πορεία της ΕΕ, ο Ιταλόςυπουργός Εξωτερικών, Π. Τζεντιλόνι, κάλεσε τους ομολόγους της «παλιάς Ευρώπης των έξι» - η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ανθρακα και Χάλυβα (Βέλγιο, ΟΔ Γερμανίας, Γαλλία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία) η οποία μετεξελίχθηκε σε ΕΟΚ και ΕΕ - να συναντηθούν στη Ρώμη για δείπνο εργασίας, όπου θα μιλήσουν για «το μέλλον της Ευρώπης και τις προοπτικές επανεκκίνησης της διαδικασίας ολοκλήρωσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου