Σελίδες

Translate

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Νομοσχέδιο για τα «hot spots»

Τα κέντρα διαλογής ανθρώπων («hot spots») θεσμοθετεί η κυβέρνηση με σχετικό νομοσχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση την περασμένη Παρασκευή το βράδυ, η οποία και ολοκληρώνεται σήμερα Τετάρτη. Συγκεκριμένα, με το νομοσχέδιο, ιδρύεται Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη θέση των Υπηρεσιών Πρώτης Υποδοχής. Η υπηρεσία αυτή, η οποία θα αποτελείται από κεντρική υπηρεσία και περιφερειακές υπηρεσίες, θα έχει έργο το ξεδιάλεγμα όσων ξεριζωμένων ζητούν άσυλο στην ΕΕ, θα αποφασίζει ποιοι άνθρωποι θα είναι ανεπιθύμητοι και θα διώχνονται από αυτήν.
Σε σχετικό άρθρο αναφέρεται πως οι διαδικασίες υποδοχής και ταυτοποίησης περιλαμβάνουν και «την παραπομπή για την εκκίνηση της διαδικασίας επανεισδοχής ή επιστροφής ή απέλασης για όσους δεν υποβάλλουν ή για όσους απορρίπτεται η αίτηση διεθνούς προστασίας ή για όσους δεν εμπίπτουν στις διατάξεις περί προστασίας από την απέλαση ή την επιστροφή». Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της στελέχωσης ενός κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης προϊστάμενος των κλιμακίων ταυτοποίησης και εξακρίβωσης ιθαγένειας και εξωτερικής φύλαξης και ασφάλειας ορίζεται αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας. Εξάλλου, θα συμμετέχουν σε αυτά και όλοι οι ευρωκατασταλτικοί μηχανισμοί.
Επίσης, όσον αφορά το καθεστώς παραμονής και τις διαδικασίες στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης ορίζεται για τους «πολίτες τρίτων χωρών ή ανιθαγενείς που εισέρχονται χωρίς τις νόμιμες διατυπώσεις στη χώρα (...) υπάγονται στις διαδικασίες που ορίζονται στο άρθρο 7, τελώντας σε καθεστώς περιορισμού της ελευθερίας τους εντός του κέντρου, με απόφαση του διοικητή του, η οποία εκδίδεται εντός τριών ημερών από την είσοδό τους. Εφόσον με την παρέλευση του τριημέρου δεν έχουν ολοκληρωθεί οι ως άνω διαδικασίες, ο διοικητής του κέντρου μπορεί να αποφασίζει την παράταση του περιορισμού της ελευθερίας των ανωτέρω προσώπων έως την ολοκλήρωση των διαδικασιών αυτών και για διάστημα που δεν υπερβαίνει τις εικοσιπέντε μέρες από την είσοδο στο κέντρο ή τη μονάδα». Ο περιορισμός της ελευθερίας συνεπάγεται την απαγόρευση εξόδου από το κέντρο ή τη μονάδα. Δηλαδή, μετανάστες και πρόσφυγες θα τελούν σε καθεστώς κράτησης. Επιπλέον, μέσα σε αυτά σε εξαιρετικές περιπτώσεις θα παραχωρούνται στην ΕΛ.ΑΣ. χώροι για την ίδρυση και λειτουργία ειδικών χώρων παραμονής αλλοδαπών, σύμφωνα με το άρθρο 81 του ν. 3386, ή ειδικών χώρων κράτησης. Σύμφωνα με το νόμο, ο αλλοδαπός στο πρόσωπο του οποίου συντρέχουν οι προϋποθέσεις της παραγράφου 3 του άρθρου 76 (σ.σ. αφορά τη διοικητική απέλαση), κρατείται στην οικεία αστυνομική αρχή. Μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες απέλασής του παραμένει σε ειδικούς χώρους, οι οποίοι ιδρύονται με υπουργική απόφαση. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται οι προδιαγραφές και οι όροι λειτουργίας των χώρων αυτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου