Σελίδες

Translate

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Πιέσεις και απειλές στους αγρότες μπροστά στο συλλαλητήριο

Για καταστολή προειδοποιεί η κυβέρνηση, αν επιχειρήσουν να φτάσουν με τρακτέρ στην Αθήνα. ΝΔ και βιομήχανοι της Βόρειας Ελλάδας «βάζουν πλάτη»
Το σύνθημα για καταστολή των αγροτικών κινητοποιήσεων έδωσε χτες η κυβερνητική εκπρόσωπος, επιχειρώντας ταυτόχρονα να ενεργοποιήσει τον «κοινωνικό αυτοματισμό» σε βάρος των αγροτών. Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, δήλωσε ενόψει της καθόδου των αγροτών στην Αθήνα την Παρασκευή:
«Σε αυτή τη χώρα υπάρχουν νόμοι και κανόνες. Αν πάω εγώ, ας πούμε, με ένα αυτοκίνητο να ανέβω σε ένα πεζοδρόμιο, νομίζω ότι η Τροχαία θα με σταματήσει και θα με κατεβάσει. Επίσης, υπάρχουν κανόνες για το ποια οχήματα εισέρχονται στο κέντρο της Αθήνας. Νομίζω είναι δουλειά της Τροχαίας να δει τι θα κάνει απέναντι σε αυτό».
Και συμπλήρωσε παραδεχόμενη ότι η κυβέρνηση παραλαμβάνει το «μαστίγιο» απ' τους προκατόχους της πως «η κυβέρνηση ακολουθεί και σέβεται, αναγνωρίζει και τη συνέχεια του κράτους στη νομιμότητα».
Κατά το αναμενόμενο συνέχισε και την προσπάθεια συκοφάντησης του αγώνα των αγροτών, επαναλαμβάνοντας ότι κάποιοι παίζουν ύποπτα πολιτικά παιχνίδια στην πλάτη τους και τους εκμεταλλεύονται, προκειμένου να«πιέσουν την κυβέρνηση ώστε να μην προωθήσει τις μεγάλες πρωτοβουλίες για τον έλεγχο των λιστών της φοροδιαφυγής, την αδειοδότηση των καναλιών, την καταπολέμηση της διαφθοράς».
Η συκοφάντηση των αγροτικών κινητοποιήσεων και η πρόθεση της κυβέρνησης να τις καταστείλει ήταν αναμενόμενο να ωθήσει την κυβερνητική εκπρόσωπο σε μια ακόμα απόπειρα ενεργοποίησης του «κοινωνικού αυτοματισμού». Ετσι, δήλωσε ότι ο «διάλογος» με τους αγρότες δεν μπορεί να γίνει από μηδενική βάση και ότι οι προτάσεις τους «δεν μπορεί να αδιαφορούν για τη συνολική οικονομική κατάσταση της χώρας και ούτε βεβαίως για τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες που σηκώνουν τα τελευταία χρόνια το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής».
Την ίδια ώρα, σε μια προσπάθεια να συκοφαντήσουν τους αγώνες των αγροτών και για να διεγείρουν ακόμα και προβοκάτσιες, υπουργοί και κυβερνητικοί βουλευτές λένε και ξαναλένε ότι οι αγρότες των μπλόκων υποκινούνται από τη «δεξιά» και την «ακροδεξιά», ενώ ο γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Ανδ. Νεφελούδης, έφτασε σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο να παρομοιάσει τα τρακτέρ με τα τανκς!
Αλλά και η ΝΔ συμβάλλει στην καλλιέργεια κλίματος καταστολής, δηλώνοντας σε όλους τους τόνους ότι διαφωνεί με τις μορφές πάλης που οι ίδιοι οι αγρότες επιλέγουν και αποφασίζουν - κλείσιμο δρόμων, είσοδο τρακτέρ στην Αθήνα κ.λπ. - προσφέροντας μ' αυτό τον τρόπο «άλλοθι» στην κυβέρνηση για να προχωρήσει σε κατασταλτική αντιμετώπιση της μεγάλης αγροτικής κινητοποίησης.
Θυμίζουμε τη δήλωση της ΝΔ ότι η αγωνία και η αγανάκτηση των αγροτών θα πρέπει «στην έκφρασή τους να έχουν σεβαστά από όλους όρια», όπως «ο σεβασμός της ελευθερίας του άλλου και η ανάγκη της ανεμπόδιστης λειτουργίας της οικονομικής ζωής του τόπου».
Ωμή παρέμβαση και από τους βιομήχανους
Στο μεταξύ, στο χορό των πιέσεων προς τη μικρομεσαία αγροτιά να εγκαταλείψει τα μπλόκα μπαίνει πιο δραστικά και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), με χτεσινή του επιστολή προς τον πρωθυπουργό, στην οποία εκφράζει την ανησυχία του για το συνεχιζόμενο κλείσιμο των εθνικών οδών και κάνει έκκληση προς την κυβέρνηση να κατανοήσει το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η βιομηχανία, ενώ ζητά να δημιουργηθούν άμεσα οι προϋποθέσεις «διαλόγου» με τους αγρότες.
Οπως σημειώνουν οι βιομήχανοι στην επιστολή τους, «οι απεργιακές κινητοποιήσεις των αγροτών έχουν δημιουργήσει σημαντικό πρόβλημα ανεφοδιασμού της εγχώριας βιομηχανίας με πρώτες ύλες, ενώ οι εξαγωγές δυσχεραίνονται σημαντικά τις δύο τελευταίες βδομάδες.
Αν συνεχιστεί το κλείσιμο των συνόρων, των εθνικών οδών και η συνεπακόλουθη Οδύσσεια της μεταφοράς των προϊόντων εξαιτίας των μπλόκων, είναι προφανές ότι απειλείται ευθέως η βιωσιμότητα πολλών εγχώριων βιομηχανιών και η απώλεια ξένων αγορών και πελατών, ειδικά για όσες επιχειρήσεις ανήκουν στον κλάδο της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων.
Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) καλεί την κυβέρνηση να επιδείξει σύνεση, να διασφαλίσει την ανεμπόδιστη λειτουργία όλων των επιχειρήσεων και της οικονομικής ζωής του τόπου και γενικότερα να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου με τους αγρότες, για την άρση του αδιεξόδου για τη χώρα και τις επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, ας αναλογιστεί τις μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες (π.χ. απολύσεις εργαζομένων λόγω κλεισίματος επιχειρήσεων) που θα έχει η συνέχιση - ως έχουν - των κινητοποιήσεων των αγροτών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου