Σελίδες

Translate

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Προετοιμασίες για μαζική και οργανωμένη μετάβαση στην Αθήνα

Αναβρασμός στα μπλόκα για το πανελλαδικό συλλαλητήριο το απόγευμα της Παρασκευής στο Σύνταγμα
Στιγμιότυπο από το μπλόκο στη Νίκαια
Στιγμιότυπο από το μπλόκο στη Νίκαια
Με στόχο το πανελλαδικό παναγροτικό συλλαλητήριο, την Παρασκευή, στην πλατεία Συντάγματος, να βάλει τη σφραγίδα του στην πολυήμερη αγροτική κινητοποίηση, κλιμακώνονται οι προετοιμασίες σε όλη τη χώρα για την οργανωμένη μετακίνηση των αγροτών στην Αθήνα. Κλιμάκια των Συντονιστικών Επιτροπών των μπλόκων, των Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών «οργώνουν» τα χωριά για να καλέσουν σε μαζική συμμετοχή και να προετοιμάσουν τη μαζική μετάβαση στην Αθήνα με πούλμαν και άλλα μέσα.
Παράλληλα, μέσω του τοπικού Τύπου, με μοίρασμα ανακοινώσεων, προκηρύξεων και άλλων υλικών, προσκαλούν τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα των πόλεων να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο της Αθήνας, για να συμπαρασταθούν στον αγώνα και τα αιτήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς.
Ιδιαίτερη σημασία αποδίδουν οι αγωνιζόμενοι αγρότες στη συμμετοχή του λαού της Αθήνας, συνολικά του Λεκανοπεδίου της Αττικής. Γι' αυτό θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους, ώστε αυτή η συμμετοχή να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερη. Μ' αυτό το σκοπό, γίνονται ήδη συναντήσεις με Διοικητικά Συμβούλια εργατικών συνδικάτων κι άλλων μαζικών φορέων της Αττικής, από τα οποία ζητούν να καλέσουν τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα να πάνε στο συλλαλητήριο.
Ενημερώνουν και «κλείνουν» συμμετοχές
Η προετοιμασία του συλλαλητηρίου είναι το βασικό θέμα συζήτησης στα μπλόκα (φωτ. αρχείου)
Η προετοιμασία του συλλαλητηρίου είναι το βασικό θέμα συζήτησης στα μπλόκα (φωτ. αρχείου)
Ανάλογες προετοιμασίες κάνουν οι επιτροπές των μπλόκων και στην υπόλοιπη χώρα. Οπως λέει στον «Ριζοσπάστη» ο Χρήστος Θεοδωρακόπουλος, από το μπλόκο του Ασπροχώματος, όπου συμμετέχουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Μεσσήνης και Χανδρινού, «αντιπροσωπεία μας συμμετείχε στη σύσκεψη της Νίκαιας και προχθές έγινε ενημέρωση στο μπλόκο για τις αποφάσεις που πάρθηκαν».
Οπως εξηγεί, «στην ενημέρωση παραβρέθηκαν και από το μπλόκο του Καλού Νερού, όπου συμμετέχουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Φιλιατρών και Γαργαλιάνων και αγρότες από την Κυπαρισσία. Ετοιμαζόμαστε για την άνοδο στην Αθήνα με τρακτέρ και πούλμαν. Ηδη μιλάμε με τα χωριά για να πάρουμε συμμετοχές».
Επίσης, ο Μανούσος Σταυριανουδάκης, πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Νομού Χανίων και μέλος του ΔΣ της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων, από το μπλόκο που βρίσκεται στα Μεγάλα Χωράφια, είπε στον «Ριζοσπάστη»:
«Δεν μπορέσαμε να ανέβουμε στη Νίκαια, γιατί είχε απαγορευτικό για τα καράβια. Την άλλη μέρα συζητήσαμε και δηλώνουν όλοι απόλυτα ικανοποιημένοι με τις αποφάσεις που πήρε η σύσκεψη στη Νίκαια. Στη συζήτηση που κάναμε συμμετείχαν επίσης συνδικάτα εργατοϋπαλλήλων, ο Σύλλογος Γυναικών και πολλοί ακόμα, συμπαραστεκόμενοι στον αγώνα μας. Κάνουμε περιοδείες στα χωριά, ενημερώνουμε και οι αντιδράσεις είναι θετικές. Ετοιμαζόμαστε να ανέβουμε Αθήνα, θα ξεκινήσουμε Πέμπτη και θα φτάσουμε το πρωί της Παρασκευής».
Στο μπλόκο της Μελούνας, αγρότες αδειάζουν κρασιά και τσίπουρα στο δρόμο, αντιδρώντας στο χαράτσωμά τους
Στο μπλόκο της Μελούνας, αγρότες αδειάζουν κρασιά και τσίπουρα στο δρόμο, αντιδρώντας στο χαράτσωμά τους
Eurokinissi
Η αναχώρηση αγροτών και κτηνοτρόφων θα γίνει την Πέμπτη, στις 7 μ.μ., από το λιμάνι της Σούδας.
Για την προετοιμασία της μετάβασης στην Αθήνα, ο Χρήστος Κάμτσης, από το μπλόκο του Γυψοχωρίου στην Πέλλα, είπε: «Ενημερώνουμε τους αγρότες στα χωριά με εξορμήσεις και ταυτόχρονα με ανακοινώσεις στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Κάνουμε εγγραφές και αναμένεται μαζική η συμμετοχή, παρά το γεγονός ότι αυτή η περίοδος είναι γεμάτη από δουλειά για τους αγρότες και ειδικότερα για τους ροδακινοπαραγωγούς, καθώς πρέπει να γίνουν τα κλαδέματα και τα ραντίσματα».
Τη μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση στην Αθήνα προετοιμάζουν και οι αγρότες του Εβρου.«Παρά τη μεγάλη απόσταση, και την ανάγκη να ξεκινήσει η δουλειά προετοιμασίας για τις παραγωγές, ήδη υπάρχουν πολλές εγγραφές για την κινητοποίηση στην Αθήνα και πιο μαζικά από τα μπλόκα των Καστανιών και του Διδυμότειχου», είπε στον «Ριζοσπάστη» οΓιάννης Μαργαριτίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Εβρου «Η Ενότητα».
Την αποφασιστικότητά τους να συμμετάσχουν στην πανελλαδική διαδήλωση, αλλά και να κρατήσουν το μπλόκο όλες αυτές τις μέρες, εκφράζουν οι μικρομεσαίοι αγρότες από τοΠαναιγιάλειο μπλόκο. Τα λεωφορεία για Αθήνα θα αναχωρήσουν την Παρασκευή, στις 7.30 π.μ., από το χώρο του μπλόκου στα βενζινάδικα.
Συνεχίζουν με αποκλεισμούς και άλλες δράσεις
Στο μεταξύ, σε εφαρμογή των αποφάσεων της πανελλαδικής σύσκεψης που έγινε την περασμένη Κυριακή, τα μπλόκα σ' όλη τη χώρα που παραμένουν κι ενισχύονται, προχώρησαν και χτες σε πολύωρους αποκλεισμούς δρόμων, παράδρομων, τελωνείων κ.λπ. Στη Θεσσαλία, το απόγευμα, τρακτέρ από το μπλόκο της Νίκαιας μεταφέρθηκαν στον Κόμβο Πλατύκαμπου και έκλεισαν για ώρες τους παράδρομους της Εθνικής οδού, καθώς και την παλιά Εθνική οδό Λάρισας - Βόλου.
Την ίδια ώρα, οι αγρότες του μπλόκου Γερακαρίου έκλεισαν το δρόμο Λάρισας - Αγιάς, που μέσω των παραλίων της Λάρισας οδηγεί στη Θεσσαλονίκη, και οι αγρότες του μπλόκου Αργυροπουλίου Τυρνάβου τον Εθνικό δρόμο Λάρισας - Ελασσόνας, που μέσω Κοζάνης και Πιερίας οδηγεί στη Θεσσαλονίκη. Σε αποκλεισμό της Σκάλας προχώρησαν χτες οι αγρότες στομπλόκο του Λούρου, ενώ προετοιμάζουν την αναχώρησή τους την Παρασκευή για να πάρουν μέρος στην πανελλαδική κινητοποίηση στην Αθήνα.
Στη Σάμο, η Επιτροπή Πρωτοβουλίας για την ίδρυση Αγροτικού Συλλόγου χαιρετίζει την απόφαση για συλλαλητήριο στην Αθήνα και οργανώνει το απόγευμα της Παρασκευής κινητοποίηση στο νησί. Καλεί τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους μελισσοκόμους και τους αλιείς σε συγκέντρωση στις 6 μ.μ. (περίπτερο Ζαχαράκη) και πορεία προς την πλατεία Πυθαγόρα. Τέλος, στον Εβρο στήθηκε και νέο μπλόκο στη Μάκρη, πριν από την Αλεξανδρούπολη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου