Σελίδες

Translate

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

Παρέμβαση με αφορμή το κέντρο μετεγκατάστασης στη Σίνδο



Παρέμβαση στη Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης και στο Περιφερειακό Συμβούλιο έκανε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κεντρικής Μακεδονίας, με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης για τη δημιουργία κέντρου μετεγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών στη Σίνδο και τη διαμάχη μεταξύ δημάρχων του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης και παραγόντων της Περιφέρειας, που σχετίζεται με το ποιος θα έχει την ευθύνη και το πάνω χέρι στη διαχείριση του προβλήματος.
Τελευταία εξέλιξη, αποτελεί η απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ/ΚΜ), η οποία αντί του χώρου που έχει επιλεγεί από την κυβέρνηση (πρώην Στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου), προτείνει έξι εναλλακτικούς χώρους σε Θέρμη, Μενεμένη και Θεσσαλονίκη, ζητά δεσμεύσεις από την Πολιτεία για ζητήματα της οργάνωσης, λειτουργίας, διατροφής, υγιεινής τόσο εσωτερικά όσο κι εξωτερικά των κέντρων, στελέχωσης, ασφάλειας, φύλαξης, κ.λπ. και επιπλέον ζητά να δημιουργηθούν περισσότερα του ενός κέντρα δεύτερης υποδοχής.
Οι Σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με επιστολή τους προς τον Περιφερειάρχη και τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, ζητούν να εισαχθεί σαν προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που θα γίνει στις 16 Φλεβάρη, η απόφαση της κυβέρνησης για τη δημιουργία κέντρου μετεγκατάστασης προσφύγων στην ΠΕ Θεσσαλονίκης.
Εξάλλου, χτες, στη συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης, ο σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Θόδωρος Ιγνατιάδης, μεταξύ άλλων, σημείωσε:
«Υπάρχει κίνδυνος εξαιτίας της πολιτικής της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης να εγκλωβιστούν χιλιάδες άνθρωποι, οι οποίοι δε θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα, δε θέλουν να μείνουν σε κανένα στρατόπεδο. Επομένως, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να εξασφαλιστεί ότι η εγκατάσταση των μεταναστών και των προσφύγων θα είναι προσωρινή».
Παρουσίασε τις θέσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κεντρικής Μακεδονίας και του ΚΚΕ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος, που είναι:
«Να εξασφαλιστεί η ασφαλής και απευθείας μεταφορά των προσφύγων από τις χώρες πρώτης υποδοχής στις χώρες τελικού προορισμού τους.
Να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα σε όσους θέλουν να πάνε σε άλλο κράτος - μέλος της ΕΕ, με ανυπακοή στη Σένγκεν και τον Κανονισμό του Δουβλίνου.
Οχι στα "hot spots" γιατί αποτελούν κέντρα διαλογής για μετεγκατάσταση ενός μηδαμινού αριθμού προσφύγων, όσων κριθούν χρήσιμοι για τα μονοπώλια κρατών - μελών της ΕΕ που θα τους επιλέξουν.
Να δημιουργηθούν ανθρώπινοι και αξιοπρεπείς ανοιχτοί και δημόσιοι προσωρινοί χώροι υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών - προσφύγων, που θα λειτουργούν με ευθύνη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Σε αυτά θα παρέχεται ιατροφαρμακευτική φροντίδα, δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία και νομική αρωγή. Να υπάρξει ειδική μέριμνα από κρατικούς φορείς για ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες, μητέρες και παιδιά, θύματα κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων.
Καμία συμμετοχή ΜΚΟ στη διάσωση - υποδοχή - περίθαλψη - φιλοξενία - μεταφορά προσφύγων και μεταναστών. Καμία παρουσία στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας.
Να δοθεί άσυλο ή προσωρινό ανθρωπιστικό καθεστώς στους πρόσφυγες και όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικού πολέμου, κατοχής ή εμφυλίων.
Εξω ο Frontex και οι άλλοι μηχανισμοί της ΕΕ από τη φύλαξη των συνόρων».
Και ξεκαθάρισε ότι «στο βαθμό που υλοποιούνται αυτές οι προϋποθέσεις, μπορεί να βρεθούν χώροι προσωρινής φιλοξενίας, ώστε να μην περιφέρονται άστεγοι οι πρόσφυγες και μετανάστες, οικογένειες με παιδιά. Να μη γίνονται έρμαια των διαφόρων κυκλωμάτων που τους εκμεταλλεύονται».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου