Σελίδες

Translate

Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Για δεύτερη μέρα το Σύνταγμα πλημμύρισε με κόσμο

Με μια μεγάλη συγκέντρωση, τα συνδικάτα της Αττικής ένωσαν χτες Σάββατο τη φωνή τους με τη μικρομεσαία αγροτιά
Το ένα τμήμα της πορείας κατευθύνεται στο Σύνταγμα μέσω Σταδίου
Το ένα τμήμα της πορείας κατευθύνεται στο Σύνταγμα μέσω Σταδίου
Για δεύτερη μέρα, χτες, Σάββατο, το κέντρο της Αθήνας «βούιξε» από τα συνθήματα εργαζομένων, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων και νεολαίας, στη μεγάλη εργατική - λαϊκή διαδήλωση που συγκρότησαν στο Σύνταγμα τα μπλόκα των αγροτών και τα εργατικά συνδικάτα της Αττικής, μαζί με άλλους φορείς του κινήματος.
Για μια ακόμα μέρα, το σύνθημα και το αίτημα που κυριάρχησε ήταν: «Πάρτε πίσω το νόμο - λαιμητόμο» για το Ασφαλιστικό, που ισοπεδώνει την Κοινωνική Ασφάλιση, τσακίζει ασφαλισμένους και συνταξιούχους, σφίγγει τη θηλιά στο λαιμό των μικρομεσαίων αγροτών, μαζί με τα άλλα μέτρα στη φορολογία, την αύξηση του κόστους παραγωγής και τις εξοντωτικές προβλέψεις της ΚΑΠ 2014 - 2020 της ΕΕ.
Ο αγώνας επιβίωσης που δίνει η μικρομεσαία αγροτιά, διαδηλώνοντας επί τέσσερις βδομάδες στα μπλόκα και για δεύτερη μέρα χτες στο Σύνταγμα, συναντήθηκε με τη φωνή και την πάλη των συνδικάτων, που πρωτοστατούν στους χώρους δουλειάς για να υπάρξει αγωνιστική κλιμάκωση απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης και του κεφαλαίου, με αιχμή το αντιασφαλιστικό σχέδιο και με αίτημα να αποσυρθεί, να μη φτάσει καν στη Βουλή.
Συναντήθηκε με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, που παλεύει για ανάκτηση των απωλειών από τα χρόνια της κρίσης, σύγχρονα δικαιώματα, στο ύψος των πραγματικών λαϊκών αναγκών. Που αγωνίζεται στους χώρους δουλειάς για να εκφραστεί έμπρακτα και οργανωμένα η εργατική αλληλεγγύη στο δίκαιο αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς, να βαθύνει η συμμαχία της εργατικής τάξης με τα άλλα λαϊκά στρώματα, ενάντια στον κοινό αντίπαλο, να αποκτήσει ο αγώνας προοπτική.
Με δύο παράλληλες πορείες
Η πορεία ανεβαίνει την Πανεπιστημίου
Η πορεία ανεβαίνει την Πανεπιστημίου
«Εργατιά - αγροτιά, μια φωνή και μια γροθιά», αντήχησε την ώρα που η μαζική συγκέντρωση των συνδικάτων, έχοντας διανύσει με δύο παράλληλες πορείες την Πανεπιστημίου και τη Σταδίου, έμπαινε στο Σύνταγμα, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη το πανελλαδικό συλλαλητήριο των αγροτών, με αποφάσεις της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.
Η εργατική συγκέντρωση είχε ξεκινήσει νωρίτερα από την Ομόνοια, όπου κατέφθασαν οι προσυγκεντρώσεις από τέσσερα διαφορετικά σημεία του κέντρου της Αθήνας. «Κάτω τα χέρια απ' την Ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση», «Τα Ταμεία χτίστηκαν στων εργατών τις πλάτες, δεν τα παζαρεύουμε στους κεφαλαιοκράτες», «Οι εισφορές δεν είναι των εργοδοτών, είναι ο ιδρώτας των εργατών»,φώναζε ο εργατόκοσμος στην πορεία.
Από τα μεγάφωνα της εξέδρας στο Σύνταγμα, ανακοινώνονταν τα καινούργια μπλόκα που δήλωναν συμμετοχή στην κινητοποίηση. Αλλά και εκατοντάδες συνδικάτα, σύλλογοι αγροτών και ελευθεροεπαγγελματιών, φορείς του λαϊκού κινήματος απ' όλη την Ελλάδα, που μετέφεραν τη συμπαράσταση στον δίκαιο αγώνα, είτε βρίσκονταν στο Σύνταγμα, είτε όχι.
Ακούγονταν επίσης συνθήματα, τραγούδια και προσκλητήρια στον κοινό αγώνα: «Ολοι μαζί, εργατοϋπάλληλοι, μικρομεσαίοι αγρότες, νέοι και νέες, γυναίκες, αυτοαπασχολούμενοι, μπορούμε να βάλουμε φρένο στην αντιλαϊκή επίθεση, να ανοίξουμε το δρόμο για να κοιτάμε με αισιοδοξία το παρόν και το μέλλον μας».
Μετά την Αθήνα κλιμακώνουμε!

Το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα άνοιξε ο Αρης Πολυγένης, από το μπλόκο της Νίκαιας. Οπως είπε, «αυτοί που εκφράζουν την αντιλαϊκή πολιτική ξέρουν να διαιρούν, εμείς ξέρουμε να προσθέτουμε και να ενώνουμε το λαό. Είμαστε περισσότεροι και δυνατότεροι. Δεν σταματάμε εδώ, μετά την Αθήνα θα κλιμακώσουμε, είναι καθήκον μας. Φτάνει πια η φτωχοποίηση που βγαίνει από τη μήτρα του συστήματος και σύστημα είναι η πολιτική της ΕΕ, του ΔΝΤ της ΕΚΤ».
Ο Ανέστης Κεμανιτζόγλου, από το μπλόκο του Προμαχώνα, στο σύντομο χαιρετισμό του είπε ότι«ο Προμαχώνας είναι εδώ και ενωμένοι θα νικήσουμε». Χαιρέτισαν επίσης εκπρόσωποι από το μπλόκο των Αφιδνών, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένοι οι ανθοκαλλιεργητές της Αττικής, αλλά και εκπρόσωποι σωματείων και φορέων.
Την κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση, εκ μέρους της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, έκανε ο Βαγγέλης Μπούτας,πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας. Χαιρετισμούς απηύθυναν εκπρόσωποι από τα μπλόκα που συμμετέχουν στον πανελλαδικό συντονισμό. Εκ μέρους των εργατικών συνδικάτων μίλησε οΒασίλης Σταμούλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, και χαιρετισμό απηύθυνε η Λαμπρινή Χριστόγιαννη, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας.


Πανοραμική άποψη του Συντάγματος στο χτεσινό συλλαλητήριο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου