Σελίδες

Translate

Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Συγκέντρωση για τους ανέργους στις 19 Μάρτη

Σύσκεψη, χτες, με πρωτοβουλία πέντε σωματείων
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή σύσκεψη
Κοινή σύσκεψη, με θέμα το συντονισμό του αγώνα για μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους, διοργάνωσαν, χτες, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων, σωματεία από κλάδους που χτυπιούνται από την ανεργία. Συμμετείχαν το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας και ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος.
Συμμετείχαν ακόμα εκπρόσωποι από τα επιχειρησιακά σωματεία και τα παρατήματα των παραπάνω συνδικάτων, συνδικαλιστές από άλλα σωματεία και Επιτροπές Ανέργων. Το λόγο πήρε, μεταξύ άλλων, και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Γιάννης Τασιούλας.
Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να διοργανωθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29), την Πέμπτη 19 Μάρτη, προκειμένου να προβληθεί και να διεκδικηθεί το πλαίσιο αιτημάτων που υιοθετούν τα συνδικάτα για τους ανέργους. Αποφασίστηκε επίσης να εκδοθεί κοινή ανακοίνωση - κάλεσμα προς όλα τα σωματεία και τους άλλους φορείς του κινήματος, για συμμετοχή στην κινητοποίηση, η ώρα της οποίας θα αποφασιστεί και θα ανακοινωθεί άμεσα.
Παρουσιάζοντας την εισήγηση εκ μέρους του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού, που είχε την πρωτοβουλία της σύσκεψης, ο Νίκος Τάκας, γραμματέας του Συνδικάτου, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα:
«Πρέπει να σημάνει συναγερμός πρώτα και κύρια απ' τους ίδιους τους εργαζόμενους μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς, μιας και όλοι στις οικογένειές μας έχουμε τουλάχιστον έναν άνεργο ή μισοάνεργο. Να μπαίνουν αιτήματα τα οποία και θα παλεύονται σε καθημερινή βάση και όχι μόνο όποτε προκύψει ή ξεσπάσει κάτι σχετικό. Το θέμα της ανεργίας πρέπει να απασχολεί πρώτα και κύρια τους εργαζόμενους, τους εκλεγμένους στα σωματεία, δουλεύοντας με τα μητρώα ανέργων, τον κόσμο που συσπειρώνεται γύρω απ' αυτά, μαζί με Λαϊκές Επιτροπές της κάθε περιοχής που μένουν εργαζόμενοι και άνεργοι του κάθε κλάδου».
Αναφερόμενος στις θέσεις της νέας συγκυβέρνησης για τα ζητήματα των ανέργων, είπε ότι «βαδίζει στα ίδια χνάρια με την προηγούμενη κυβέρνηση και κάθε κυβέρνηση εντός του καπιταλιστικού συστήματος», ότι πουθενά δεν μιλάει «ούτε καν για κάποια έστω άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων» και «θεωρεί αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης τα ψίχουλα στην ακραία φτώχεια».

Συνέχισε λέγοντας ότι «οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα να περιμένουν και απ' τους νέους "σωτήρες", μόνο ο δρόμος του αγώνα και της διεκδίκησης μένει». Τέλος, παρουσίασε το πλαίσιο πάλης, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα παρακάτω αιτήματα:
Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ για όλη την περίοδο ανεργίας. Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος χωρίς επιβάρυνση των ανέργων. Οσο διαρκεί η ανεργία, οι άνεργοι και τα μέλη της οικογένειάς τους να έχουν πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Απλοποίηση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας, επέκτασή του σε όσους έκλεισαν τα μαγαζιά τους ή εργάζονται περιστασιακά. Να χορηγηθεί 1.000 ευρώ ετήσιο εφάπαξ βοήθημα για κάθε παιδί των εργαζομένων και των ανέργων, από 100 ευρώ που ισχύει σήμερα κ.ά.