Σελίδες

Translate

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Παζάρια με προαπαιτούμενο τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις

«Στενή επαφή» με τους «θεσμούς» της τρόικας για την εξειδίκευση της αντιλαϊκής «λίστας μεταρρυθμίσεων»
Ενταση των αντιλαϊκών παζαριών για λογαριασμό του κεφαλαίου, ενόψει της συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ την ερχόμενη Δευτέρα
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Με κεντρικό άξονα την προώθηση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων της «λίστας μεταρρυθμίσεων» (σε φορολογικό, ιδιωτικοποιήσεις κ.ά.), συνεχίζονται οι διεργασίες ενόψει και της συνεδρίασης του συμβουλίου Γιούρογκρουπ στις Βρυξέλλες στις 9 Μάρτη. Από την πλευρά της, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δηλώνει αποφασισμένη να προσέλθει στη συνεδρίαση με συγκεκριμένα και «κοστολογημένα» μέτρα, διεκδικώντας ως αντάλλαγμα την εκταμίευση τμήματος της δόσης από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών. Στο επίκεντρο των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων μπαίνουν οι «παρεμβάσεις» στο καθεστώς ΦΠΑ για την παραπέρα διόγκωση της φοροαφαίμαξης, η κλιμάκωση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων κ.ά.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε στενή επαφή με τις ελληνικές αρχές, με συζητήσεις τόσο στην Αθήνα, όσο και απευθείας από τις έδρες των οργανισμών, και στο πλαίσιο αυτό η Επιτροπή δηλώνει έτοιμη να στείλει πρόσθετους εμπειρογνώμονες στην Αθήνα εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο». Αυτό δήλωσε χτες η εκπρόσωπος του Επιτρόπου Π. Μοσκοβισί, Α. Μπράιτχαρτ, υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για ένα τρίτο πακέτο χρηματοδοτικής στήριξης προς την Ελλάδα. Η ίδια τόνισε ότι «επικεντρωνόμαστε τώρα στην εξειδίκευση του καταλόγου των μεταρρυθμίσεων που υπέβαλαν οι ελληνικές αρχές, ώστε να υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς μέχρι τα τέλη Απριλίου».
Αλλες πληροφορίες έκαναν λόγο για χτεσινή τηλεδιάσκεψη του υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη με τους εκπροσώπους της Κομισιόν, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, οι οποίες στη συνέχεια «διαψεύστηκαν κατηγορηματικά» από το υπουργείο Οικονομικών. Σε κάθε περίπτωση, στην εν λόγω τηλεδιάσκεψη μετείχε ο επικεφαλής του ΣΟΕ, Γ. Χουλιαράκης, που εκπροσωπεί την κυβέρνηση στην «Ομάδα Εργασίας» (Εuroworking Group).
Μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την κατάσταση του δανειακού προγράμματος για την Ελλάδα θα γίνει στο Γιούρογκρουπ της ερχόμενης βδομάδας, δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ«Οι ελληνικές αρχές και οι θεσμοί μέσα στις επόμενες βδομάδες θα αναπτύξουν αυτόν τον κατάλογο και θα τον υποβάλουν με τη μορφή της τροποποιημένης συμφωνίας, στα τέλη Απριλίου»επισημαίνει, υπογραμμίζοντας πως ο κατάλογος των μεταρρυθμιστικών μέτρων της ελληνικής κυβέρνησης παρέχει μια έγκυρη βάση για περαιτέρω εργασίες για την ολοκλήρωση του προγράμματος.
Ο δε πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μ. Σουλτς, επισημαίνει την ανάγκη «να εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις που απορρέουν από την συμφωνία του Γιούρογκρουπ και να παρουσιαστούν συγκεκριμένα μέτρα που θα προσελκύσουν επενδύσεις, θα αυξήσουν τα έσοδα από φόρους, θα βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα της διοίκησης και θα διατηρήσουν ένα κατάλληλο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων». Σύμφωνα με τον ίδιο τα όσα γίνουν τους επόμενους τέσσερις μήνες θα χρησιμεύσουν για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών, χωρίς την οποία δεν μπορούν να βρεθούν μακροπρόθεσμες λύσεις.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι «6 άξονες των μεταρρυθμίσεων» που προτείνει η συγκυβέρνηση ως βάση συζήτησης φέρονται να είναι οι παρακάτω:
  • Ανθρωπιστική Κρίση - Διοικητική Μεταρρύθμιση. Πρόκειται για το πρόγραμμα διαχείρισης των φαινομένων της ακραίας φτώχειας και την προσαρμογή του αστικού κράτους στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου.
  • Νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία. Αφορά την επιχείρηση είσπραξης των κάθε είδους ληξιπρόθεσμων οφειλών της «μνημονιακής περιόδου».
  • Μεταρρύθμιση φορολογικής διοίκησης.
  • Ενεργοποίηση του Φορολογικού Συμβουλίου.
  • Δημιουργία νέου ευέλικτου Σώματος στοχευμένων φορολογικών ελέγχων.
Σε αυτό το πλαίσιο, είναι φανερό ότι θα προχωρήσουν οι αναδιαρθρώσεις για τη θωράκιση και αποτελεσματικότερη λειτουργία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, προκειμένου να αποτραπούν φαινόμενα δημιουργίας νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών από τα λαϊκά νοικοκυριά...
Γ. Βαρουφάκης: Δεσμεύσεις στο κεφάλαιο
Αποκαλυπτικές ήταν, εξάλλου, οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, στο πλαίσιο της συνέντευξής του τη Δευτέρα το βράδυ στον τηλεοπτικό σταθμό «STAR».
Μεταξύ άλλων, ανέφερε και τα εξής:
-- Δεν υπάρχει πιθανότητα να μην αποπληρώσουμε έγκαιρα τις δόσεις των δανείων, ιδιαίτερα μάλιστα προς το ΔΝΤ. Είμαστε σίγουροι ότι η αποπληρωμές θα γίνουν στο ακέραιο και θα εξασφαλιστεί η ρευστότητα για να φτάσουμε μέχρι το τέλος της τετράμηνης παράτασης.
-- Οι «κόκκινες γραμμές» μας στη διαπραγμάτευση είναι: Να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα που δε θα «σκοτώνει» την οικονομία, ρήτρα ανάπτυξης για την αποπληρωμή του χρέους, οι επενδύσεις να υπερτερούν των αποταμιεύσεων.

-- Δεν είμαστε δογματικοί με τις ιδιωτικοποιήσεις. Η είσοδος ιδιωτών στον ΟΣΕ είναι απολύτως απαραίτητη. Για το λιμάνι του Πειραιά, η επένδυση της COSCO είναι καινοτόμος και απόλυτα επιτυχημένη. Το τίμημα στο Ελληνικό είναι πολύ χαμηλό. Εχουμε δεσμευθεί ότι πρέπει να ακολουθήσουμε το νόμο και αυτό έχουμε υποσχεθεί και στους εταίρους μας. Να σεβαστούμε τους νόμους και τους επενδυτές που έχουν υποβάλει τις προτάσεις τους. Πολλές φορές οι συμβάσεις δεν είναι καλές ούτε για τους επενδυτές. Εχουμε αρκετά μεγάλη δημόσια περιουσία. Στόχος είναι να αναδείξουμε την περιουσία που έχουμε και να αυξηθούν οι αξίες της, για να ενταχθεί στην Αναπτυξιακή Τράπεζα.

-- Εχουμε μια δέσμευση για τέσσερις μήνες να μην κάνουμε μονομερείς κινήσεις.
-- Στοχεύουμε σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% το 2015.
-- Ο μόνος τρόπος να γίνει βιώσιμο το Ασφαλιστικό είναι να αναπτυχθεί η δημόσια περιουσία και τα κέρδη να ενταχθούν στο σύστημα.
-- Εχω δεσμευθεί να μη χρησιμοποιήσουμε τη λέξη «κούρεμα».
-- Η αναδιάρθρωση εντός της Ευρωζώνης είναι η μοναδική λύση.
-- Χρειαζόμαστε ένα «new deal» για την Ευρώπη και μακάρι να ξεκινήσει από τη Γερμανία. Απαιτείται ένα σημαντικό ευρωπαϊκό επενδυτικό πρόγραμμα.
-- Θα προσπαθήσουμε να έχουμε συμφωνία πριν την ολοκλήρωση του 4μήνου.
-- Σε ερώτηση για το πόσο η νέα συμφωνία θα συνοδεύεται από νέο δάνειο, απαντά «αυτό πρέπει να το συζητήσουμε».
-- Η ΕΚΤ ασκώντας πίεση σε εμάς ασκεί και στους εταίρους. Ούτε οι υπόλοιποι του Γιούρογκρουπ θέλουν πιστωτικά γεγονότα.
-- Οταν παρουσιάζαμε το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» δε βλέπαμε ότι θα είχαμε μια κυβέρνηση που θα επένδυε στην αστάθεια. Οταν εκλεγήκαμε βρεθήκαμε αντιμέτωποι με σχέδιο αποσταθεροποίησης.
-- Οι εταίροι συμπεριφέρθηκαν σκαιότατα στον κ. Σαμαρά...
Η χρηματοδότηση του κεφαλαίου
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), ανακοίνωσε την έναρξη προγραμμάτων χρηματοδότησης για τους ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους. Πρόκειται για σχέδιο που είχε προχωρήσει η προηγούμενη κυβέρνηση και το οποίο «επιβεβαιώθηκε» από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Να σημειωθεί ότι η ΕBRD εστιάζει τις χρηματοδοτήσεις σε προγράμματα εκτός Ευρωζώνης, με έμφαση στις οικονομίες της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωσή της, «η Ελλάδα είναι φυσικός εμπορικός και επενδυτικός εταίρος για πολλές χώρες της ΝΑ Ευρώπης, όπου η ΕΒRD έχει ισχυρή παρουσία».
Το πρόγραμμα θα έχει 5ετή διάρκεια (μέχρι και το 2020) και θα εστιάζει στην προσέλκυση και ενθάρρυνση ξένων και εγχώριων επενδύσεων, «ενισχύοντας το ρόλο του ιδιωτικού τομέα και αναπτύσσοντας την περιφερειακή συνεργασία», με έμφαση στις υποδομές και την Ενέργεια.
Στο μεταξύ, με φόντο τις αντιλαϊκές διεργασίες και τη διαμόρφωση συνθηκών ακόμη μεγαλύτερης ασφυξίας για το λαό, σήμερα και αύριο συνεδριάζει στη Λευκωσία το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Στην ατζέντα, βρίσκεται και το ζήτημα της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών, καθώς και αυτό της αναχρηματοδότησης του ελληνικού κράτους, μέσω εκδόσεων βραχυπρόθεσμου χρέους (έντοκα γραμμάτια). Σύμφωνα με πληροφορίες, η αύξηση του πλαφόν στα έντοκα γραμμάτια (από 15 δισ. ευρώ σήμερα σε κάποιο μεγαλύτερο ποσό) θεωρείται ως «εξαιρετικά απίθανη».
Στις συνεδριάσεις της ΕΚΤ αναμένεται να συζητηθούν τα ζητήματα της εφαρμογής των προγραμμάτων «ποσοτικής χαλάρωσης» της νομισματικής πολιτικής σε όφελος των ευρωπαϊκών μονοπωλίων.
Να σημειωθεί ότι ο «δείκτης τιμών καταναλωτή» στην Ευρωζώνη εμφάνισε το Φλεβάρη ρυθμό υποχώρησης 0,3% έναντι υποχώρησης 0,6% το Γενάρη.
Βιομήχανοι: Στήριξη στην κυβέρνηση - «Δέσμη προτάσεων» για ανταγωνιστικότητα
«Η οικονομική σταθερότητα και η ανταγωνιστικότητα εντός της Ευρωζώνης είναι ουσιαστική προϋπόθεση για την κοινωνική ευημερία και ανάπτυξη». Αυτό είναι το κεντρικό συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε το Συμβούλιο των Προέδρων του ΣΕΒ και των Περιφερειακών Βιομηχανικών Συνδέσμων. Για τους εγχώριους βιομήχανους «η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας είναι αδιαπραγμάτευτη», ενώ όπως ανακοίνωσαν θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για τη στήριξη μιας «βιομηχανικής πολιτικής που θα στοχεύει στην παραγωγή διεθνώς ανταγωνιστικών προϊόντων, με την αξιοποίηση υπαρχουσών και την προσέλκυση νέων επενδύσεων».Σε αυτό το πλαίσιο, επεξεργάστηκαν και θα καταθέσουν άμεσα δέσμη 25 προτάσεων στα αρμόδια υπουργεία.
Στην ανακοίνωσή τους, οι βιομήχανοι δηλώνουν την υποστήριξη στις «ενέργειες εκείνες που καταβάλει η κυβέρνηση για να κρατήσει τη χώρα στο ευρώ, να ανασυγκροτήσει την ελληνική παραγωγική βάση, να αποκαταστήσει την κοινωνική συνοχή και να προωθήσει τον εκσυγχρονισμό θεσμών και νοοτροπιών».