Σελίδες

Translate

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ «ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ»

Ψίχουλα με «εκπτώσεις» για την ακραία φτώχεια
Τα μέτρα που υπόσχεται η κυβέρνηση αντιγράφουν προγράμματα της ΕΕ που ήδη «τρέχουν» ή ανανεώνουν ρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης
Με τη λογική της «δημιουργικής ασάφειας» είναι γραμμένο το σχέδιο νόμου «για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης», καθώς από το κείμενο που κατατέθηκε και επίσημα χτες στη Βουλή απουσιάζουν κρίσιμοι παράμετροι για τους όρους και το εύρος εφαρμογής όσων προβλέπει.
Σε κάθε περίπτωση, το νομοσχέδιο ανανεώνει ρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, για στοιχειώδεις παροχές σε ανθρώπους που ζουν στην πιο ακραία φτώχεια και νομοθετεί μέτρα συμπληρωματικά στα διάφορα προγράμματα των Περιφερειών και των Δήμων, που «τρέχουν» μέσω ΕΣΠΑ και συνιστούν «ασπιρίνες» για τους δικαιούχους.
Ταυτόχρονα, ξεκαθαρίζει χωρίς περιστροφές ότι δικαίωμα στα ψίχουλα που μοιράζει έχουν μόνο όσοι ζουν στα κατώτατα όρια της φτώχειας, έχουν δηλαδή ετήσιο εισόδημα μέχρι 4.800 ευρώ (δηλαδή 400 ευρώ το μήνα) αν πρόκειται για τετραμελή οικογένεια.

Τα βασικά μέτρα
Τα βασικά μέτρα που σκοπεύει να νομοθετήσει η κυβέρνηση είναι:
-- Δωρεάν επανασύνδεση και παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, «σε νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, παρέχεται για το έτος 2015 δωρεάν ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος για την κύρια κατοικία τους έως 300kwh μηνιαίως (3.600 το χρόνο). Σε περιπτώσεις δικαιούχων των οποίων η παροχή είχε διακοπεί έως και την 31.01.2015 η παροχή επανασυνδέεται ατελώς και χωρίς καμία επιβάρυνση, οι δε ληξιπρόθεσμες οφειλές ρυθμίζονται (...) Με σύμβαση που συνάπτεται μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας συμφωνούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών (σ.σ. προς τη ΔΕΗ)».
Ενα πρώτο σχόλιο είναι ότι τα λαϊκά νοικοκυριά που αδυνατούν να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες είναι πολλά περισσότερα από εκείνα που έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 4.800 ευρώ, δηλαδή 400 ευρώ το μήνα (και μιλώντας πάντα για 4μελείς οικογένειες...)
Επίσης, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές για όσους η ΔΕΗ τούς έχει κόψει το ρεύμα, δεν χαρίζονται, αλλά ρυθμίζονται, που σημαίνει ότι και γι' αυτά τα λαϊκά νοικοκυριά το χρέος παραμένει χρέος. Μάλιστα, όπως προκύπτει από το αντίστοιχο πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής, από τα σπίτια που τους κόπηκε το ρεύμα, η συντριπτική πλειοψηφία το έχει επανασυνδέσει χωρίς την έγκριση της ΔΕΗ, γεγονός που προκαλεί πρόσθετες δυσκολίες και έξοδα στη ρύθμιση των χρεών, μειώνοντας κι άλλο τους δικαιούχους.
Τέλος, σύμφωνα με έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, κάθε νοικοκυριό στην Ελλάδα καταναλώνει κατά μέσο όρο 13.994 kWh το χρόνο για την κάλυψη των ενεργειακών του αναγκών, εκ των οποίων οι 10.244 kWh αφορούν θερμική ενέργεια και οι 3.750 kWh ηλεκτρική ενέργεια. Δηλαδή, όσοι ενταχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, θα έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στο να ζεστάνουν την οικογένειά τους, ή να μαγειρέψουν και να ανάψουν το θερμοσίφωνο!
-- Επίδομα ενοικίου για την εξασφάλιση στέγης. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, «χορηγείται επίδομα ενοικίου σε έως 30.000 νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και δεν έχουν δυνατότητα στέγασης σε ιδιόκτητο ακίνητο εντός του δήμου της κύριας κατοικίας τους. Η παροχή αυτή (...) θα χορηγείται απευθείας στον εκμισθωτή του μισθίου ακινήτου (...) δεν υπερβαίνει μηνιαίως τα 70 ευρώ ανά άτομο και τα 220 ευρώ ανά πολυμελή οικογένεια, συμπεριλαμβανομένου του προβλεπομένου ΦΠΑ. Για τη χορήγηση του επιδόματος (...) απαιτείται η προβλεπόμενη από τις οικείες διατάξεις του νόμου δήλωση και αποδοχή του μισθωτηρίου συμβολαίου καθώς και η φορολογική ενημερότητα των εκμισθωτών».
-- Επιδότηση σίτισης σε νοικοκυριά. Οπως γράφεται στο νομοσχέδιο, «χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Για τη χορήγηση της επιδότησης σίτισης, λαμβάνεται υπ' όψιν το σύνολο των εισοδημάτων των δικαιούχων, από κάθε πηγή (...) Η επιδότηση σίτισης παρέχεται με εκπτωτικά κουπόνια ή άλλο ηλεκτρονικό τρόπο για την προμήθεια ειδών σίτισης».
Η κυβέρνηση υπόσχεται ένα πιάτο φαΐ και επιδότηση μέρους του ενοικίου σε οικογένειες που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα, βάζοντας από πάνω και εισοδηματικά κριτήρια! Σύμφωνα, μάλιστα, με την αρμόδια αναπληρώτρια υπουργό Θεανώ Φωτίου, «θα καλέσουμε τα καταστήματα σε κάθε περιοχή να συμβάλλουν σε αυτή την ιστορία, να δώσουν κάποιες εκπτώσεις, ώστε και οι τοπικές αγορές κάπως να ωφεληθούν μέσα από όλη αυτή την παροχή».
Τα δύο παραπάνω προγράμματα, δεν είναι τίποτα καινούργιο. Αποτελούν αντίγραφα άλλων παρόμοιων που «τρέχουν» στους δήμους και στις περιφέρειες με κρατικά και ευρωπαϊκά κονδύλια και με τη συμμετοχή ΜΚΟ, της Εκκλησίας, «φιλάνθρωπων» οργανώσεων και άλλων. Αυτός είναι, άλλωστε, ο λόγος για τον οποίο, σύμφωνα με το άρθρο 4 του νομοσχεδίου, σε όλες τις παραπάνω παροχές «δεν υπάγονται όσοι ήδη ωφελούνται από προγράμματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Βοηθείας για τους Απόρους και από το θεματικό στόχο 9 των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων».
-- Παροχές ασθένειας σε είδος για ανέργους, υποαπασχολούμενους κ.λπ. Εδώ, η κυβέρνηση αποκαλύπτεται πλήρως, καθώς δεν κάνει τίποτε άλλο από το να ανανεώνει τις ρυθμίσεις που προέβλεπε ο νόμος Βρούτση της προηγούμενης κυβέρνησης. Με προηγούμενο νόμο, τα ελάχιστα ένσημα για την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης είχαν αυξηθεί από τα 50 στα 100 κατ' έτος. Κάτω από την κατακραυγή εργαζομένων και ανέργων, ο νόμος Βρούτση θέσπιζε κατ' εξαίρεση κάλυψη σε είδος για ένα χρόνο σε όσους έχουν τουλάχιστον 50 ένσημα.
Τη ρύθμιση αυτή ανανεώνει τώρα η κυβέρνηση για έναν ακόμα χρόνο, χωρίς καν να προχωρά στο αυτονόητο, στην κατάργηση δηλαδή της απαράδεκτης αύξησης από τα 50 στα 100 ένσημα. Για ένα χρόνο (29/2/2016) παρατείνεται επίσης χωρίς να αντιμετωπίζεται ριζικά και η κάλυψη των μακροχρόνια ανέργων. Η ίδια κάλυψη δίνεται και για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ από 30 έως 65 ετών που διέκοψαν την άσκηση του επαγγέλματός τους, με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν οφειλές προς το Ταμείο τους ή τις έχουν ρυθμίσει και τηρούν τη ρύθμιση.
Σημειώνεται ότι η διοίκηση του ΟΑΕΕ στις 3 Ιούλη 2014 είχε αποφασίσει τη δωρεάν παροχή ιατροφαρμακευτικής κάλυψης μέχρι 28/2/2015 στους επαγγελματίες που δεν μπορούσαν να πληρώσουν τις εισφορές τους ή έκλεισαν τα μαγαζιά τους, καθώς και τη δυνατότητα να μπορούν να νοσηλευτούν δωρεάν σε κρατικά νοσοκομεία. Τώρα, αυτή η παροχή ισχύει μόνο υπό τους όρους του νέου νομοσχεδίου.
Στελέχωση των κυβερνητικών οργάνων
Την ίδια ώρα, ετήσια επιβάρυνση εκατομμυρίων ευρώ στους κρατικούς προϋπολογισμούς προκύπτει από άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου, οι οποίες αφορούν στην «οργάνωση της κυβέρνησης και των κυβερνητικών οργάνων».
Μεταξύ άλλων, προβλέπονται και τα παρακάτω:
-- Δημιουργούνται θέσεις «αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα» σε κάθε υπουργείο και ως τούτου καταβολής μισθών και στο προσωπικό που θα τους συνεπικουρεί, όπως επισημαίνει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ). Με τα «σημερινά δεδομένα» εκτιμά τη σχετική δαπάνη σε 1,5 εκατ. ευρώ το χρόνο.
-- Συστήνονται δύο νέες γενικές γραμματείες(καταπολέμηση της διαφθοράς και Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής πολιτικής). Το ύψος της δαπάνης θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των αποσπάσεων - μετατάξεων από άλλες υπηρεσίες σε συνδυασμό με τυχόν νέες προσλήψεις.
-- Καταργείται ο υπάρχων περιορισμός σύστασης μέχρι 3 θέσεων αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών ανά υπουργείο.
-- Αυξάνεται κατά 10, ο αριθμός των υπαλλήλων που αποσπώνται στα γραφεία των υπουργών και των υφυπουργών. Η πρόσθετη δαπάνη, σύμφωνα με το ΓΛΚ, υπολογίζεται σε 930.000 ευρώ και αφορά στην καταβολή υπερωριακής απασχόλησης.
-Καταβολή οδοιπορικών εξόδων στους εθελοντές που υπηρετούν την κυβέρνηση(γραφεία πρωθυπουργού, αντιπροέδρων και υπουργών)...