Σελίδες

Translate

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Παρέμβαση χτες στο υπουργείο Εργασίας


Από τη χτεσινή παρέμβαση
Παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας έκαναν χτες το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, το Σωματείο των Ναυπηγοξυλουργών και το Σωματείο Εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά «Η Τρίαινα». Αντιπροσωπεία των σωματείων συναντήθηκε με τον υπουργό Εργασίας και έθεσε τα αιτήματά τους για την προστασία των ανέργων, αλλά και τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων στη ναυπηγική βιομηχανία.
Στο πλαίσιο διεκδικήσεων για την προστασία των ανέργων και των οικογενειών τους, ο υπουργός απάντησε πως ό,τι μπορεί να κάνει η κυβέρνηση εξαντλείται στο νομοσχέδιο που έχει καταθέσει «για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης». Οπως όμως τόνισαν οι συνδικαλιστές, αυτά που προβλέπει το νομοσχέδιο δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της ανεργίας, πόσο μάλλον στον κλάδο των μεταλλεργατών που τα ποσοστά της είναι θηριώδη.
Στη διεκδίκηση των σωματείων να καταβληθεί σε όλους τους εργαζόμενους της Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας το εποχικό επίδομα, αίτημα για το οποίο υπάρχει και σχετική απόφαση από το ΔΣ του ΟΑΕΔ (3041/21-10-2014) ο υπουργός επιφυλάχθηκε να απαντήσει τη Δευτέρα, αν υπάρχουν τα χρήματα για να εφαρμοστεί η απόφαση. Οσον αφορά τους εργαζόμενους στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τα σωματεία απαίτησαν να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα της ασφάλισής τους.
Η αντιπροσωπεία των σωματείων έδωσε επίσης έμφαση στην ανάγκη να καταργηθούν άμεσα οι αντεργατικοί νόμοι που τσακίζουν τις Συλλογικές Συμβάσεις, να επανέλθει η καθολικότητα και υποχρεωτικότητά τους. Στην απάντηση του υπουργού πως επίκειται αποκατάσταση του θεσμικού πλαισίου για τις «ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις», τα σωματεία απάντησαν με την ανάγκη να επανέλθουν οι κλαδικές συμβάσεις στα επίπεδα του 2009 και 2010 και όχι διατηρώντας τα επίπεδα στα οποία βρίσκονται μισθοί και δικαιώματα σήμερα. Για το ζήτημα της εκ περιτροπής εργασίας, ο υπουργός επικαλέστηκε τους περιορισμούς των κοινοτικών οδηγιών που δεν επιτρέπουν την κατάργησή της.
«Η κυβέρνηση κινείται εντός του πλαισίου της ΕΕ», σημείωσε μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου, και πρόσθεσε πως μέσα στο πλαίσιο αυτό δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια να βελτιωθεί η ζωή εργαζόμενων και ανέργων. Ο ίδιος κάλεσε σε οργάνωση της συζήτησης στους χώρους δουλειάς, με συσκέψεις και συνελεύσεις, στην ενημέρωση των εργαζομένων και την προετοιμασία νέων κινητοποιήσεων.
Σε νέα παρέμβαση για τους εργαζόμενους της ναυπηγικής βιομηχανίας καλούν τα σωματεία που οργάνωσαν τη χτεσινή κινητοποίηση, την Τετάρτη 18 Μάρτη, στις 10 π.μ. στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, ενώ την Πέμπτη το Συνδικάτο Μετάλλου και Ναυπηγικής Βιομηχανίας καλεί στην κινητοποίηση που οργανώνουν από κοινού σωματεία για την προστασία των ανέργων, στις 4 μ.μ., στο υπουργείο Εργασίας.