Σελίδες

Translate

Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Δεν εξασφαλίζει αξιοπρεπή διαβίωση ούτε σε όσους ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας


Icon
Αρχίζει αύριο στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης με τίτλο «Ρυθμίσεις για τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την οργάνωση της κυβέρνησης και των κυβερνητικών οργάνων και λοιπές διατάξεις», με κοινή συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων, Δημόσιας Διοίκησης και Οικονομικών Υποθέσεων.
Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου είναι πιο πίσω ακόμα και από τις κατεπείγουσες ανάγκες των νοικοκυριών που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, ενώ για να ενταχθεί στις ρυθμίσεις του ένα νοικοκυριό πρέπει να έχει λιγότερα από 400 ευρώ το μήνα οικογενειακό εισόδημα... Σε αυτήν τη βάση, μάλιστα, αποτυπώνει «εκπτώσεις» ακόμα και σε σχέση με τις προεκλογικές υποσχέσεις πτωχοκομείου του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτές είχαν καταγραφεί στο περιβόητο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.
Πιο συγκεκριμένα, στο νομοσχέδιο προβλέπεται «δωρεάν επανασύνδεση και παροχή ηλεκτρικού ρεύματος». Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, «σε νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας» παρέχεται για το 2015 «δωρεάν ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος για την κύρια κατοικία τους έως 300 kwh μηνιαίως (3.600 το χρόνο). Σε περιπτώσεις δικαιούχων των οποίων η παροχή είχε διακοπεί έως και την 31.01.2015 η παροχή επανασυνδέεται ατελώς και χωρίς καμία επιβάρυνση, οι δε ληξιπρόθεσμες οφειλές ρυθμίζονται (...)». Εκτός από το γεγονός ότι η προβλεπόμενη ποσότητα ρεύματος στην πραγματικότητα δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες ενέργειας και θέρμανσης μιας 4μελούς οικογένειας, είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και στις οικογένειες που ζουν στην ακραία φτώχεια τα χρέη δε χαρίζονται, αλλά «ρυθμίζονται»... Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης έκανε λόγο για παροχή δωρεάν ρεύματος σε 300.000 οικογένειες, δικαιούχους του «Κοινωνικού Τιμολογίου» της ΔΕΗ (στο οποίο έχουν ενταχθεί ωστόσο συνολικά 600.000 νοικοκυριά), ενώ η αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θ. Φωτίου, ανέφερε πριν από λίγες μέρες ότι υπολογίζουν πως τα κριτήρια του νομοσχεδίου «πιάνουν» τελικά μόνο 50.000 νοικοκυριά...
Προβλέπονται επίδομα ενοικίου«σε έως 30.000 νοικοκυριά» και επίδομα σίτισης σε οικογένειες «που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας». Για την πρώτη παροχή θα καταβάλλεται στον «εκμισθωτή του μισθίου ακινήτου» το ποσό έως 70 ευρώ ανά άτομο το μήνα και έως 220 για μία πολυμελή οικογένεια, ενώ για το επίδομα σίτισης «λαμβάνεται υπ' όψιν το σύνολο των εισοδημάτων των δικαιούχων, από κάθε πηγή (...) Η επιδότηση σίτισης παρέχεται με εκπτωτικά κουπόνια ή άλλο ηλεκτρονικό τρόπο για την προμήθεια ειδών σίτισης». Πρόκειται για μέτρα αντίστοιχα με αυτά που ήδη εφαρμόζονται στους δήμους και τις περιφέρειες με κρατικά και ευρωπαϊκά κονδύλια και με τη συμμετοχή ΜΚΟ, της Εκκλησίας, «φιλάνθρωπων» οργανώσεων και άλλων. Για το λόγο αυτό άλλωστε η κυβέρνηση θέτει ως προϋπόθεση στους δικαιούχους να μη συμμετέχουν σε παρόμοια προγράμματα...
Περιλαμβάνονται ακόμα άρθρα που προβλέπουν τις «παροχές ασθένειας σε είδος για ανέργους, υποαπασχολούμενους κ.λπ.». Ρυθμίσεις που δεν καταργούν την απαράδεκτη αύξηση των ελάχιστων ενσήμων για την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από τα 50 στα 100 κατ' έτος, αλλά ουσιαστικά ανανεώνουν για έναν ακόμα χρόνο τις ρυθμίσεις που προέβλεπε ο νόμος Βρούτση της προηγούμενης κυβέρνησης, ο οποίος θέσπιζε κατ' εξαίρεση κάλυψη σε είδος για ένα χρόνο σε όσους είχαν τουλάχιστον 50 ένσημα. Για ένα χρόνο (έως 29/2/2016) παρατείνεται επίσης, χωρίς να αντιμετωπίζεται ριζικά, και η κάλυψη των μακροχρόνια ανέργων. Η ίδια κάλυψη δίνεται και για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ από 30 έως 65 ετών που διέκοψαν την άσκηση του επαγγέλματός τους, με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν οφειλές προς το Ταμείο τους ή τις έχουν ρυθμίσει και τηρούν τη ρύθμιση.