Σελίδες

Translate

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

ΔΑΣ Ναυτιλιακών Τουριστικών Επαγγελμάτων: Η εργοδοτική ασυδοσία δεν έχει τελειωμό

Την επιβολή εκ περιτροπής εργασίαςμίας ημέρας την εβδομάδα, στο ταξιδιωτικό γραφείο «Grecian Travel», καταγγέλει η ΔΑΣ Ναυτιλιακών Τουριστικών Επαγγελμάτων, υπογραμμίζοντας ότι η εργοδοσία, την ίδια ώρα, προχώρησε και σε 2 νέες προσλήψεις, ακυρώνοντας την δικαιολογία της «οικονομικής δυσπραγίας», την οποία επικαλέστηκε.
Στην ανακοίνωσή της σημειώνει:
« Η εργοδοτική ασυδοσία, παρανομία και βαρβαρότητα δεν έχει τελειωμό! Χαρακτηριστικό παράδειγμα η απόφαση της διοίκησης του "Grecian Travel" να θέσει σε εκ περιτροπής εργασία μιας ημέρας της εβδομάδα (!!!) 3 συναδέλφισσές μας από τις 09/02/2015, μονομερώς, παράτυπα και παρά τις επεμβάσεις του σωματείου και τις διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν, με το πρόσχημα της οικονομικής δυσπραγίας. Παράλληλα όμως προέβη σε 2 νέες προσλήψεις, ακυρώνοντας ουσιαστικά την δικαιολογία αυτή και αποκαλύπτοντας τους πραγματικούς της σκοπούς.
Οι 3 συναδέλφισσες είναι χρόνια εργαζόμενες στο συγκεκριμένο γραφείο και έχουν και κατά το παρελθόν υποστεί εκ περιτροπής εργασία και μισθολογικές μειώσεις. Η μία μάλιστα εξ αυτών από το καλοκαίρι του 2014 εργάζεται με μειωμένο ωράριο και μισθό.
Η προκλητική, απάνθρωπη και άδικη απόφαση της εργοδοσίας αποσκοπεί στην εξώθηση των 3 εργαζομένων σε παραίτηση, εφόσον στην πραγματικότητα ο μισθός τους με την εκ περιτροπής μεταβολή δεν επαρκεί για να ζήσουν, όντας κατά πολύ χαμηλότερος ακόμα και από το επίδομα ανεργίας, και ισοδυναμεί με απόλυση χωρίς καταβολή αποζημίωσης! Παράλληλα, σε όλους τους συναδέλφους στο συγκεκριμένο γραφείο οφείλονται δεδουλευμένα σχεδόν 2 μηνών.
Στις προσκλήσεις της επιθεώρησης εργασίας η διοίκηση του "Grecian Travel" παρέστη υπεροπτική και αμετανόητη παρά τις προφορικές διαβεβαιώσεις της επιθεώρησης ότι πρόκειται για μονομερή και στυγερή βλαπτική μεταβολή των εργασιακών δεδομένων και δικαιωμάτων των εν λόγω συναδελφισσών, ξεσκεπάζοντας το αδιάφορο πρόσωπό της και αποκαλύπτοντας τους σκοπούς της. Ξεκάθαρα αποσκοπεί στην οικονομική και ηθική εξόντωσή τους, αλλά και στην εντατικοποίηση της εργασίας των υπολοίπων συναδέλφων του "Grecian Travel", εφόσον ουσιαστικά η επιπλέον δουλειά που προκύπτει από την απομάκρυνση των 3 συναδελφισσών μετακυλύεται και επιβαρύνει με περισσότερο μόχθο και ώρες εργασίας τους εναπομείναντες εργαζόμενους στον συγκεκριμένο εργασιακό χώρο.
Συνάδελφοι, οι ενέργειες αυτές δεν είναι μεμονωμένες αλλά ενδεικτικές της κατάστασης που επικρατεί στον κλάδο μας. Εν όψει του καλοκαιριού και της αναμενόμενης εισερχόμενης τουριστικής κίνησης, οι εργοδότες δεν σταματούν να προκαλούν, περιορίζοντας τα δικαιώματά μας και να μας ξεζουμίζουν, προκειμένου να καρπωθούν το μέγιστο των κόπων μας, πάντα με το πρόσχημα της έλλειψης ρευστότητας.
Η δική μας απάντηση πρέπει να είναι άμεση, δυναμική και ανυποχώρητη. Oι εργοδότες πλούτιζαν χρόνια απ’ τον κόπο μας και ο στοιχειώδης τους "ανθρωπισμός" περιορίζεται σε μειώσεις, απολύσεις, εκ περιτροπής εργασία και καθυστερήσεις δεδουλευμένων! Αυτό είναι το πρόσωπο του καπιταλισμού, αυτό σημαίνει ανταγωνιστικότητα και η ανάπτυξη του τουρισμού.
Μόνο η συσπείρωση, η οργάνωση, η αγωνιστική δράση και η συναδελφικότητα μπορούν να τους σταματήσουν!
Καλούμε για ακόμα μία φορά, την πλειοψηφία του συνδικαλιστικού μας οργάνου, του ΠΑΣΕΝΤ, να λάβει άμεσα και δραστικά μέτρα για τον περιορισμό της εργοδοτικής επίθεσης, να καλέσει άμεσα σε γενική συνέλευση ώστε να παρθούν αγωνιστικές αποφάσεις. Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο, τα προβλήματα είναι εδώ για τους εργαζόμενους. Έχει ευθύνη η πλειοψηφούσα παράταξη στο σωματείο, γιατί κάνει το αδύνατο δυνατό ώστε να δώσει πίστωση χρόνου στη νέα συγκυβέρνηση, αρνείται τις αγωνιστικές παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις και καλλιεργεί κλίμα αναμονής στους εργαζόμενους του κλάδου.
Συνάδελφοι, μόνη λύση είναι να μετατρέψουμε όλους τους χώρους δουλειάς του κλάδου μας σε εστίες αντίστασης και πάλης. Δεν θα γίνουμε χειροκροτητές καμιάς κυβέρνησης! Καμιά φιλεργατική αλλαγή στα πλαίσια της Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι εφικτή.
Τέρμα πια στις αυταπάτες! Τίποτα μέχρι σήμερα δεν μας χαρίστηκε και ούτε στο μέλλον, αν δεν παρέμβουμε δραστικά, θα μας χαριστεί. Μόνο η συσπείρωση με τις αγωνιστικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ στον κλάδο μας, με την ΔΑΣ, μας δείχνει τον πραγματικά αγωνιστικό δρόμο, της προοπτικής των άμεσων διεκδικήσεων ώστε να ανακτήσουμε κάθε απώλεια των τελευταίων ετών και να βάλουμε μπρος για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας.
Απαιτούμε:
  • Να γυρίσουν τώρα πίσω οι συναδέλφισσες στη δουλειά με πλήρες ωράριο και αποδοχές
  • Άμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους
  • Να σταματήσει το σκλαβοπάζαρο των προγραμμάτων απασχόλησης
  • Κατάργηση των νόμων που προωθούν και ενισχύουν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις
  • ΥΠΟΓΡΑΦΗ Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και επαναφορά με νόμο στα 751 ευρώ για όσους αμείβονται με το βασικό μισθό, ως ελάχιστη βάση για αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς.
  • Να καταργηθεί με νόμο το αίσχος των άθλιων μισθών πείνας, των 586 και 511 ευρώ και κανένας εργαζόμενος να μη βρίσκεται κάτω από τα 751 ευρώ.
  • Να καταργηθούν άμεσα όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που τσακίζουν τις Συλλογικές Συμβάσεις. Να επανέλθει με νόμο η καθολική ισχύς και η υποχρεωτικότητα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Εφαρμογή της μετενέργειας μέχρι την υπογραφή νέας ΣΣΕ, χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό.
  • Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον κλάδο των Τουριστικών τουλάχιστον στη βάση του 2009».   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου