Σελίδες

Translate

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

Νέα αντιλαϊκά μέτρα στα σκαριά

Ενταση της φοροληστείας σε βάρος του λαού, προκλητική φορολογική ασυλία για τα αδήλωτα κεφάλαια της πλουτοκρατίας...
Νέα διόγκωση στους ειδικούς φόρους στα καύσιμα ετοιμάζει η κυβέρνηση, ανεβάζοντας σε κάθε περίπτωση τη σούμα όσων θα πληρώνει το λαϊκό νοικοκυριό...
Νέα διόγκωση στους ειδικούς φόρους στα καύσιμα ετοιμάζει η κυβέρνηση, ανεβάζοντας σε κάθε περίπτωση τη σούμα όσων θα πληρώνει το λαϊκό νοικοκυριό...
Icon
Την ερχόμενη βδομάδα κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο που αφορά στην «εθελοντική αποκάλυψη» κάθε είδους αδήλωτων κεφαλαίων, είτε αυτά βρίσκονται στο εσωτερικό της χώρας, είτε φυγαδεύτηκαν σε τράπεζες του εξωτερικού. Μέσω των διατάξεων αυτών, διασφαλίζεται, επί της ουσίας, η προκλητική φορολογική ασυλία για τα αδήλωτα κεφάλαια της εγχώριας πλουτοκρατίας, ενώ όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρ. Αλεξιάδης,«θα υπάρχει ισορροπία για να εξυπηρετεί και την αποτελεσματικότητα και την εισπραξιμότητα του μέτρου»...
Πρόκειται, δηλαδή, για την επιβολή συμβολικών φόρων, σε συνδυασμό με άλλα ανταλλάγματα και προνόμια, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις επανεισαγωγής των αδήλωτων κεφαλαίων σε ελληνικές τράπεζες, ή σε «επενδύσεις», όπως για αγορές ακινήτων στην Ελλάδα, μετοχών στο χρηματιστήριο της Αθήνας κ.ά.
Η συγκεκριμένη ρύθμιση έρχεται να «κουμπώσει» με το υπό διαμόρφωσηηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, στο οποίο θα δηλωθούν και άλλα περιουσιακά στοιχεία, πάνω από ένα ορισμένο ύψος. Μιλώντας, σε εκδήλωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ο Τρ. Αλεξιάδης προανήγγειλε ότι μέσα στο Δεκέμβρη θα τεθεί σε εφαρμογή η σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή στο Taxis.
Δυναμώνει η φοροληστεία
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπό κατάθεση στη Βουλή βρίσκονται οι διατάξεις που αφορούν:
-- Τη διασύνδεση της επιστροφής φόρου (μισθωτοί - συνταξιούχοι) μέσω των αγορών λιανικής που θα γίνονται αποκλειστικά μέσω τραπεζικών καρτών και τραπεζικών συναλλαγών, και όχι με τις αποδείξεις, όπως ισχύει σήμερα.

-- Παράλληλα, καθορίζονται οι διαδικασίες για την άμεση διασύνδεση των ταμειακών μηχανών επαγγελματιών και επιχειρήσεων με τα ηλεκτρονικά συστήματα της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.
Παράλληλα, στο υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκινήσει η προετοιμασία για την πρόσθετη φοροαφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων, που θα επιβάλλεται από τα εισοδήματα του 2016. Μεταξύ αυτών θα περιλαμβάνονται και οι παρεμβάσεις:
-- Στη φορολογία των αυτοκινήτων, με «αλλαγές» που θα γίνουν και στον τρόπο υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας. Στα υπό εξέταση σενάρια, βρίσκεται και αυτό για τηνπαραπέρα διόγκωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης (ΕΦΚ) στη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης, με την υποτιθέμενη «ενσωμάτωση» στους νέους αυτούς διογκωμένους φόρους στα καύσιμα μέρους των τελών κυκλοφορίας των οχημάτων, σύμφωνα με ισχυρισμούς της συγκυβέρνησης... Σε κάθε περίπτωση, η σούμα των αντιλαϊκών φόρων και των τελών θα διαμορφώνεται σε ψηλότερα από τα σημερινά επίπεδα. Ταυτόχρονα, η τυχόν διόγκωση του ΕΦΚ, αποτελεί αντιλαϊκό μέτρο που αποσκοπεί και στην άμεση διόγκωση των κρατικών εσόδων, με αντίστοιχη επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων για τις αγορές καυσίμων.
Μισθωτοί - συνταξιούχοι: Για το Φλεβάρη προαναγγέλλονται οι «ευρύτερες αλλαγές» στη φορολογία εισοδήματος για φυσικά πρόσωπα. Ανάμεσα σε αυτές, οι «αλλαγές» στη φορολογική κλίμακα, η κατάργηση και των τελευταίων «φοροελαφρύνσεων» που έχουν απομείνει για τις δαπάνες διαβίωσης.
Αγροτικά εισοδήματα: «Προ των πυλών» βρίσκονται και οι νομοθετικές παρεμβάσεις που αφορούν στην απογείωση των συντελεστών φορολόγησης απέναντι στους φτωχούς αγρότες (από 13% στο 20% για το 2016 και στο 26% για το 2017, από το πρώτο ευρώ εισοδήματος).
Να σημειωθεί ότι τα μέτρα αυτά θα εφαρμόζονται επί των εισοδημάτων που θα αποκτηθούν μέσα στο 2016, ανεξάρτητα από το όποιο χρονοδιάγραμμα κατάθεσης και ψήφισης από τη Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου