Σελίδες

Translate

Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

Κάθε μέρα και μια νέα τραγωδία

Ξεκίνησε χτες η μεταφορά των προσφύγων από το κλειστό του Τάε Κβον Ντο στο Ελληνικό

Αλλες πέντε σοροί προσφύγων εντοπίστηκαν χτες στα νερά του Αιγαίου, στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου. Στο σημείο έπλευσε περιπολικό σκάφος του Λιμενικού που περισυνέλεξε τέσσερα πτώματα, τριών γυναικών και ενός κοριτσιού, σε προχωρημένη σήψη. Δεν έγινε προς το παρόν δυνατή η ανάσυρση της πέμπτης σορού, καθώς βρισκόταν κοντά σε βραχώδη ακτή όπου δεν ήταν εφικτή η προσέγγιση του σκάφ
ους. Οι σοροί μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας της Λέρου και πρόκειται να διακομιστούν στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Δωδεκανήσου, στη Ρόδο.
Εκτιμάται πως πρόκειται για θύματα του ναυαγίου της 9ης Δεκέμβρη. Τότε, βορειοανατολικά του Φαρμακονησίου, είχαν εντοπιστεί 12 νεκροί, από τους οποίους έξι παιδιά, δύο γυναίκες και τέσσερις άντρες, είχαν διασωθεί 26 άτομα, ενώ αγνοούμενοι - με βάση τις μαρτυρίες των διασωθέντων - ήταν άλλοι 10 - 13 πρόσφυγες. Ο χειριστής της βυθισμένης λέμβου, ένας 55χρονος αλλοδαπός, συνελήφθη από τους λιμενικούς.
Εξάλλου, ένα τετράχρονο κοριτσάκι από τη Συρία πέθανε χτες τα ξημερώματα στο νοσοκομείο της Λέσβου. Μεταφέρθηκε από τον καταυλισμό του Καρά Τεπέ στο νοσοκομείο Μυτιλήνης με συμπτώματα υψηλού πυρετού και αιμορραγικό εξάνθημα σε όλο του το σώμα. Σε πολύ λίγη ώρα κατέληξε, παρά τις προσπάθειες των γιατρών. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ο θάνατός του οφείλεται σε σηψαιμία που προήλθε από μορφή οξείας μικροβιακής μηνιγγίτιδας. Το άτυχο κοριτσάκι με τα άλλα δυο του αδέλφια ανάλογης ηλικίας και οι γονείς τους, είχαν αποβιβασθεί σε ακτή της Λέσβου. Στη συνέχεια, μεταφέρθηκαν στο Kέντρο Καταγραφής και Πιστοποίησης Μεταναστών και Προσφύγων στη Μόρια, όπου και καταγράφηκαν, και μεταφέρθηκαν αργά το βράδυ στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ, προκειμένου να διανυκτερεύσουν και στη συνέχεια να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Στην οικογένεια του άτυχου παιδιού δόθηκε προληπτικά αντιβίωση, ενώ στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ πάρθηκαν τα απαραίτητα μέτρα.
Ξεκίνησε η μετεγκατάσταση
Παράλληλα, με εμπόδια ξεκίνησε χτες η μετεγκατάσταση μεταναστών από το κλειστό του Τάε Κβον Ντο στο γήπεδο του χόκεϊ στο Ελληνικό, καθώς ο χώρος δεν ήταν ακόμη έτοιμος. Οι εργασίες ξεκίνησαν την Τετάρτη και αναμενόνταν να ολοκληρωθούν χτες. Προτεραιότητα δίνεται στη μεταφορά ατόμων που θεωρούνται ότι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ενώ αναζητείται τρόπος να διαχωριστούν από τις οικογένειες και τις γυναίκες με παιδιά οι νέοι άντρες που ταξιδεύουν μόνοι τους. Χτες, μεταφέρθηκαν τα πρώτα 80 άτομα. Στο μεταξύ, δύο ακόμα λεωφορεία έφθασαν προχτές από την Ειδομένη στην Αθήνα με μετανάστες, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να περάσουν τα σύνορα. Αγνωστο παραμένει το πού θα εγκατασταθούν. Επίσης, αρκετοί μετανάστες αναχώρησαν από το γήπεδο του Τάε Κβον Ντο με άγνωστο προορισμό.
Επίσης, δύο παλιά στρατόπεδα, ένα στην Αττική και το άλλο στη Βόρεια Ελλάδα, παραχωρεί, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας για την αντιμετώπιση τoυ προβλήματος της φιλοξενίας των μεταναστών. Κάθε στρατόπεδο έχει χωρητικότητα 2.000 ανθρώπων. Το ποια στρατόπεδα θα παραχωρηθούν δεν είχε γίνει μέχρι χτες βράδυ γνωστό.
Σε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη στο εσωτερικό φορτηγού αυτοκινήτου μετέφεραν δύο ημεδαποί συνολικά 14 πρόσφυγες από τη Συρία με σκοπό να τους προωθήσουν, έναντι αμοιβής, στο εσωτερικό της χώρας. Το όχημα εντοπίστηκε, προχτές το πρωί στο ύψος του κόμβου Κερδυλλίων. Συνελήφθησαν ο 36χρονος οδηγός και ο 46χρονος συνοδηγός του φορτηγού, που εκτιμάται ότι ανήκουν σε κύκλωμα δουλεμπόρων, το οποίο δραστηριοποιείται στην Τουρκία, ενώ στην υπόθεση εμπλέκονται πέντε ακόμη άτομα που αναζητούνται.
Οπως διαπιστώθηκε, οι 14 αλλοδαποί ήταν στοιβαγμένοι σε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη που δημιουργήθηκε στην καρότσα του φορτηγού, ενώ ο χώρος ήταν εξαιρετικά μικρών διαστάσεων και δε διέθετε επαρκές σύστημα εξαερισμού. Οπως κατέθεσαν οι ίδιοι, μπήκαν στην Ελλάδα δύο 24ωρα νωρίτερα από σημείο της ελληνοτουρκικής μεθορίου, συνοδευόμενοι από μέλος του κυκλώματος και υπό την καθοδήγηση δύο ακόμη συνεργών του. Αφού καθένας εξ αυτών προκατέβαλε στο κύκλωμα 2.000 ευρώ, οι Σύροι επιβιβάστηκαν στο όχημα με προορισμό τη Θεσσαλονίκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου